Kap Verde

Kap Verde er en øgruppe i Atlanten, beliggende ca. 570 km ud for Afrikas vestkyst (ved Dakar, Senegal) og er en selvstændig republik. Navnet betyder “Det Grønne Forbjerg”.

Øgruppen Kap Verde består af 10 hovedøer og 8 mindre øer, som er inddelt i to øgrupper: Barlaventos (nordlige øgruppe) og Sotaventos (sydlige øgruppe). Alle øerne er vulkanske, og en aktiv vulkan findes på den ene ø, Fogo (“Pico de Fogo” – Ildbjerget). Seneste udbrud var i 1995. De øvrige Kap Verde øer er São Vicente, São Nicolau, Santo Antão, Maio og lille Brava. 

De dengang ubeboede øer blev opdaget af portugiserne under de store opdagelsesrejser i midten af det 15. århundrede og blev senere brugt som knudepunkt for den portugisiske slavehandel. Kap Verde blev selvstændig i 1975 efter nellikerevolutionen i Portugal den 25. april 1974. Kap Verdes største by er hovedstaden Praia, der ligger på øen São Tiago, som samtidig er Kap Verdes mest folkerige ø.

På grund af sin beliggenhed ud for Afrikas vestkyst, som var strategisk i forhold til handelsruten mellem Afrika, Europa og den nye verden, blev Kap Verde en vigtig havn og knudepunkt for slavehandelen.

Kap Verdes kultur reflekterer landets portugisiske og afrikanske rødder.

I de senere år er der opstået en del turisme på øen Sal, hvor den internationale lufthavn også ligger. Øen er flad og gold, men har lange sandstrande langs sydkysten. Passatvinden og de meget stejle vulkanske øer gør stedet ideelt til surfing og vindsurfing, der også er en væsentlig del af kernen i turismen på Sal. Den lokale befolkning på Sal er meget begrænset. På de øvrige øer er turismen meget begrænset. Her kan sproget udgøre en barriere, da kun få taler engelsk.

Google Maps

TIDSLINJE:

1456 – Den opdagelsesrejsende Alvise Cadamosto blev sendt ud af Henrik Søfarerentil at udforske atlanterhavskysten. Han opdagede flere af Kap Verdes øer. Da Da Cadamosto og hans mænd ankom til Kap Verde, var øerne ubeboede, og på vegne af den portugisiske krone gjorde han krav på øgruppen. I det påfølgende årti udforskede kaptajnerne Diogo Dias og António Noli resten af øgruppen på vegne af Henrik Søfareren.

1582/1585 – Sir Francis Drake fra England, plyndrede Riberia Grande (nu Cidade Velha) under den tiltagende økonomiske vækst som følge af slavehandlen.

1747 – Øerne blev ramt af den første af mange tørkeperioder, som siden dengang har ramt øerne med omtrent fem års mellemrum. Forholdene blev forværret på grund af afskovning og overgræsning . Tre større tørkeperioder i det 18. og det 19. århundrede førte til, at over 100.000 personer sultede ihjel. De portugisiske koloniherrer sendte kun meget lidt hjælp til øboerne under tørkeperioderne.

1770 – Praia blev hovedstad.

1832 – Øerne blev besøgt af Charles Darwin‘s ekspedition.

1910-25 – I denne periode havde Portugal 40 forskellige regeringer samt 18 revolutioner og kupforsøg, og i 1926 skete det sidste af en lang række militærkup i Portugal. Landet blev et højreorienteret diktatur, som betragtede kolonierne som et middel til at øge landets velstand, og at disse måtte udvikles i Portugals og portugisernes interesse. Flere tilfælde af hungersnød, høj arbejdsløshed og fattigdom samt de portugisiske koloniherrers manglende evne til at løse problemerne medførte øget modstand mod kolonimagten i befolkningen.

1956 – Det afrikanske parti for Guinea-Bissau og Kap Verdes uafhængighed (Partido Africano da Independência da Guiné e Cabo Verde – PAIGC) blev stiftet af Amílcar Cabral.

1959 – 3. april. Efter tre års forberedelser var det klar med sin første aktion, som markerede starten på en femten år lang befrielseskrig for Kap Verde og Portugisisk Guinea. Det skete i forbindelse med strejken i Pijuguitihavnen i Porto de Bissau i Portugisisk Guinea. Kolonipolitiet (P.I.D.E) slog ned på strejken og åbnede ild mod de strejkende havnearbejdere, og 50 personer omkom. Foruden lokale kræfter deltog også 10.000 sovjetiske og 35.000 portugisiske soldater i den efterfølgende frihedskrig, der skulle vise sig at blive den længstvarende af de afrikanske befrielsekrige.

1974 – 25. april. Fascistregimet Portugal blev afsat i et millitærkup kaldetNellikerevolutionen. Året efter fik republikken Kap Verde fuld uafhængighed medAristides Pereia fra PAICV som præsident. Han lovede at lede en demokratisk og socialistisk nation, da han blev valgt til præsident, men han forværrede i stedet landets økonomiske situation og forfulgte dissidenter af regimet. Kap Verde blev nu til en etpartistat, og landet indgik alliancer med lande som Folkerepublikken Kina og Libyen. Etpartistyret varede til 1990.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.