Kongeriget Swaziland

Kongeriget Swaziland er et lille kongerige i det sydlige Afrika, indlandsstat mellem Sydafrika og Mozambique og britisk koloni 1906-68. Landet er opkaldt efterswazierne, en bantustamme.

Swazilands landskaber varierer fra bjerge langs grænsen til Mozambique over savanner i øst til regnskov i nordvest. Flere floder løber gennem landet, blandt andre Lusutfu-floden. Hovedstaden Mbabane er med sine 50.000 indbyggere landets største by; andre byer er Manzini, Lobamba og Siteki.

Swaziland har verdens laveste gennemsnitlige forventede levetid på 31,99 år.

Kongen er statsoverhoved, og det har siden 1986 været Mswati 3.. Traditionelt hersker kongen sammen med sin mor, Indlovukazi (der betyder den Store Hun-Elefant). Kongen er det administrative statsoverhoved, mens hans mor er religiøst og nationalt statsoverhoved. I sin egenskab af monark udnævner kongen ikke blot premierministeren, der er regeringsleder, men også et lille antal repræsentanter til begge Libandlas (parlamentets) kamre. Senatet består af 30 medlemmer, mens House of Assembly har 65 pladser, hvoraf 55 er valgt i november for fem år.

Kong Mswati 3. kritiseres ofte for sin ekstravagante livsstil i et land, der har et af verdens højeste HIV-smitteniveauer. Hans vognpark med luksusbiler og de millioner han bruger på at modernisere sine utallige hustruers luksusboliger, står i modsætning til de omkring 34 procent af landets indbyggere uden arbejde, hvoraf næsten 70 procent lever for under en US-dollar om dagen, og hvor omkring 39 procent af alle voksne er smittet med HIV.

Kulturgenstande fra for mere end 200.000 år siden er fundet i Swaziland. De tidligste beboere i området var khoisanske jægere og samlere. Der blev overvejende erstattet af bantustammer under bantu-folkevandringen.

Google Maps

TIDSLINJE:

4. århundrede – Beviser på landbrugsdrift og anvendelse af jern er dateret til omkring denne tid.

1899-1902 – Efter den anden boerkrig blev Swaziland et britisk protektorat.

1968 – Den 6. september fik landet sin uafhængighed. Siden har Swaziland haft en magtkamp mellem pro-demokratiske aktivister og et totalitært monarki.

1973 – Sobhuza 2. afskaffede forfatningen til fordel for et traditionalistisk system, og han herskede nærmest enevældigt indtil sin død i 1982.

1986 – Efter et intrigepræget interregnum blev den 18-årige Mswati 3. kronet.

2001 – Kong Mswati 3. udnævnte en komité, der skulle udfærdige et udkast til en ny forfatning. Udkast blev offentliggjort i maj 2003 og november 2004, men de blev kraftigt kritiseret af civile samfundsorganisationer og borgerrettighedsorganisationer i udlandet.

2002 – Mere end en fjerdedel af befolkningen havde behov for nødhjælp i form af fødevarer på grund af tørke, og mere end en tredjedel af den voksne befolkning er smittet med HIV.

2004 – Swaziland erkendte for første gang, at det har en af de højeste aidsrater i verden. Premierminister Themba Dlamini har erklæret humanitær krise på grund af kombinationen af tørke og jordforringelser, stigende fattigdom og HIV/aids. FN’s særlige aids-udsending, Stephen Lewis, har udtalt at “Swaziland står alene med verdens højeste HIV-smitte, siden det nærtliggende Botswana har gjort fremskridt i bekæmpelsen af den dødelige pandemi.”

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.