Bahrain

Bahrain er en arabisk stat i Den Persiske Bugt som består af 36 øer mellem
Saudi-Arabien og Qatar. Dens areal er med 665 km² på størrelse med Falster.
Der ligger også landets højeste punkt, Jabal ad Dukhan, som er 122 meter over havet. Øen Bahrain har også en 25 km lang vejforbindelse til Saudi-Arabien via dæmninger og broer.

Hovedøen er kendt for ca. 100.000 gravhøje fra den ca. 4.000 – 4.500 år gamle Dilmun-kultur. De dækker store arealer af øerne.

Bahrain har store miljøproblemer, blandt andet med nedbrydning af dyrkbar jord, skader på de mange korallrev og skader på livet i havet i forbindelse med olieudslip.

TIDSLINJE:

2300 FVT – Det arkæologiske fundsted ved Qal’at al-Bahrain (Barhrain fortet), der siden 1954 er blevet udgravet, fastslår at der var bosætning i dette område. Qal’at al-Bahrain var en gang hovedstaden i landet og sandsynligvis havn i Den dilmunske civilisation, men det er usikkert om hvor Den dilmunske civilisation egentlig lå. Stedet er blevet erklæret Barhrains mest vigtige antikvitet. Hovedstaden Dilmun var ifølge Digtet om Gilgamesh
“udødelighedens land”, hvor sumererne og guderne mødtes. De mesopotamiske kilder forbinder Dilmun med historier, der har tilknytning til Første Mosebog: slangen og de forbudne frugter, syndfloden og Paradisets Have.

500-200 FVT – Barhrain var en del af det Achaemenidiske dynesti.

629 – Folket i Bahrain var blandt de første til at modtage Islam, og på det tidspunkt var det Muhammed som regerede over det meste af den arabiske halvø og hans guvernør i Bahrain hed Al-Ala’a Al-Hadrami. I

692 – Khamis-moskéen blev bygget, og det var en af de første moskéer i Bahrain.

1783 – Perserne blev jaget ud af landet af sunniarabiske stammer, ledet af al-Khalifah-familien, den samme familie som har magten i landet i dag. Perserne prøvde at genvinde kontrollen over Bahrain, som resulterede i flere hårde slag om landet.

1953 – Den danske arkæolog og Professor P.V. Glob og hans ansatte påbegyndte en række arkæologiske udgravninger langs den Persiske Golf, her i blandt på øen Bahrain. Dette arbejde stod på gennem flere årtier.

1981 – Et kupforsøg blev afværget mod emiren. Kuppet blev iscenesat af muslimske
fundamentalister. Alle som blev arresteret i forbindelse med kupforsøget var Shiisme/shiamuslimer. Årsagen til kupforsøget var formodenlig, at shiamuslimerne er undertrykt af det sunnimuslimske mindretal.

1990’erne – Op igennem 1990’erne var Bahrain generelt præget af politisk krise og uro.

1991 – Barhrain blev en vigtig base (Juffair, Manama) for USA i den anden golfkrig.

2002 – Barhrain der tidligere var anset som et emitat, og officielt kaldt en “stat”, blev erklæret som et kongedømme. Sheik Hamad ibn Isa Al Khalifah er den nuværende konge. Han har arbejdet for at forbedre menneskerettighederne og har delvis indført demokratiske reformer.

2008 – 8. april. Dette år blev arbejdet på Barhrain World Trade Center afsluttet. Se billede her.

2011 – Formodentlig inspiret af Oprøret i Egypten i 2011 har der i februar 2011 været flere demonstrationer mod styret i Bahrain. Militæret er sat ind for at slå demonstrationerne ned. De allerede mange døde og kvæstede, har trukket fronterne mellem magthaverne og oppositionen endnu skarpere op.

2012 – Danske arkæologer finder kongegrav i Barhrain. Læs mere her. Og mere om Dilmun-kulturen her og her.

2013 – 9. august. Den fængslede dansk-bahrainer Abdulhadi al-Khawajas datter Maryam al-Khawaja blev forhindret i at gå om bord på et fly til Bahrain i Københavns Lufthavn. Læs her. Mere her om oprøret.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.