Israel

Navnet Israel udspringer egentlig af den bibelske person, Jakob, som var far til de tolv sønner, som siden blev stamfædre til Israels tolv stammer. Efter en periode på nogle hundrede år i Egypten flyttede disse stammer omkring år 1200 f.Kr. til det nuværende Israel/Palestina som dengang kaldtes Kana’ans land, og som beboedes af kanaanæerne. Jøderne fejrer påske for at mindes udvandringen fra Egypten. Det Gamle Testamente beskriver udførligt, hvordan det jødiske folk gennem hårde kampe besejrede det kanaanæiske folk. 

Læs mere om Israel’s historie HER

TIDSLINJE:

1200 FVT – Hebræerne kommer til Kanaan. Læs mere her.

1100 FVT – Hebræerne erobrer Kanaan. Hebræerne ødelagde de mere civiliserede kanaanitter og overtog deres skriftssystem. Byggepraksisen blev også overtaget, men uden at Hebræerne opnåede samme kvalitet som deres forgængere. Jerusalem var på dette tidspunkt et lille sted uden nogen stor betydning, og kunne ikke måle sig med andre byer, som allerede var blomstret og forfaldt i oldtidens verden.

1000 FVT – Det Hebræiske Kongedømme – Kong Saul, Kong David og Kong Salamon.

931 FVT – Kong Salamon dør og Riget deles i Judæa (syd) og Israel (nord).

922 FVT – Det Hebræiske Kongedømme deles i Israel og Judæa

722 FVT – Tistammeriget elimineres af assyrerne.

587 FVT – Judæa og Jerusalem falder mod Babylonerne.

586 FVT – Den babylonske konge, Nebukadnesar II, indtog Jerusalem efter det assyriske imperiums fald. Judæas mest indflydelsesrige jøder blev deporteret til
Babylon (i det sydlige Mesopotamien), og det første jødiske tempel i Jerusalem blev ødelagt.

539 FVT – Under persisk styre.

538 FVT – Kong Kyros af Persien erobrede hele det babylonske imperium, lod eksiljøderne vende hjem fra Babylon, og accepterede en form for jødisk selvstyre i
Jerusalem, hvorefter det jødiske tempel blev genopbygget.

332 FVT – Den græsk-makedonske hersker Alexander den Store knuste det persiske imperium og erobrede herved også Judæa. Efter Alexanders død deltes det hellenske (græske) imperium i tre, og jøderne i Judæa blev klemt mellem rivaliserende græske herskere.

7-4 FVT – Jesus af Nazaret bliver født. Han dør omkring år 30-33. Det meste viden om Jesus liv og tanker kommer fra de fire kanoniske evangelier i Bibelen:  Matthæusevangeliet,
MarkusevangelietLukasevangeliet, og Johannesevangeliet. De fleste eksperter i historie og bibelstudier er enige om at Jesus var en jøde fra Galilæa, der i sin samtid blev anset for at være en skriftklog og healer. Han blev døbt af Johannes Døberen og blev korsfæstet i Jerusalem på ordre fra den romerske guvernør, Pontius Pilatus pga. beskyldninger om landsforræderi og gudsbespottelse. Historikere lægger dog forskellig vægt på evangeliernes troværdighed, da disse alle er skrevet ca. en menneskealder efter de begivenheder, de skildrer.

33? – Jesus af Nazaret holder sin pacifistiske bjergprædiken.  Ifølge Biblen, blev Jesus taget tilfange Skærtorsdag i påskeugen, korsfæstet på Golgathas høj i Jerusalem. Tre dage senere genopstod han på ugens første dag – Søndag og viste sig for sine disciple. Jesus vandrede herefter 40 dage sammen med dem på jorden mens han udlagde skrifterne for sine efterfølgere. Derefter steg han til himmels fra Oliebjerget, på den dag der i dag kaldes Kristi himmelfartsdag.

70 – Jerusalem blev besat og ødelagt af Romerriget under den Første jødisk-romerske krig (66-73). En gruppe særligt hårdnakkede jøder søgte tilflugt på bjerget Masada, men blev tre år efter besejret af romerne. Se en dokumentar her på Youtube om Masadas fald.

115-117 – Kitokrigen var det Anden jødisk-romerske krig.

132-135 – Bar Kokhba-oprøret blev kendt som den anden og tredje jødisk-romerske krig.

135 – Den romerske Kejser Hadrian jævnede Jerusalem med jorden, og jøder blev forment adgang til byen. For definitivt at eliminere det jødiske tilhørsforhold til landet, omdøbte romerne Judæa til “Palaestina”, et ord, der menes at være afledt af ordet “filistre”, et folk fra Kreta, der tusind år før huserede på Judæas middelhavskyst. Der levede dog fortsat jøder i området, og knap 100 år senere fik jøderne igen adgang til Jerusalem.

687-91 – Kilippemoskéen blev opført af Abd al-Malik under det niende kalifat. Selvom den kaldes for en moské, er den rettere en helligdom, bygget på det sted hvor Muhammed i den islamiske tradition steg til himmels.

638 – Den arabiske kalif Omar indtager Jerusalem, bygger Al Aqsa-moskeen på ruinerne af det jødiske tempel.

1099 – 15/17. juli – De første korsfarere indtog Jerusalem og massakrerede et stort antal jøder og muslimer. I de efterfølgende par hundrede år kæmpede korsfarerne og forskellige muslimske herskere om kontrollen med området. 

1187 – Det lykkedes Saladin, en kurdisk general, der regerede over både Egypten og
Syrien, at generobre Jerusalem til muslimerne.

1917 – 9. december – Den britiske general Allenby indtager Jerusalem.

1948– 21. april. Staten Israel bliver officielt proklameret. Det sker efter en FN-resolution, som tillader statens oprettelse på betingelse af, at alle mennesker uanser religions- eller racemæssig baggrund kan leve i fredelig sameksistens.

1956 – Suez-krigen var en væbnet konflikt udkæmpet på egyptisk territorium mellem på den ene side IsraelStorbritannien og Frankrig og på den anden side Egypten.

1960 – 11. maj – Adolf Eichmann blev fanget af israelske agenter fra Mossad Argentina, hvor han boede under navnet Ricardo Klement og førtes til Israel. Her blev han retsforfulgt for forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser den 10. april. Han blev dømt og hængt i Jerusalem den 1. juni 1962.

1967 – Seksdagekrigen foregik fra 5. juni til 10. juni og blev udkæmpet mellem Israel på den ene side og på den  anden Egypten, Jordan, Syrien og Irak.

1973 – Ramadankrigen, blev udkæmpet fra den 6. oktober til den 26. oktober af koalition af arabiske lande anført af Egypten og Syrien mod Israel.

1995 – 4. november – Israels ministerpræsident Yitzhak Rabin blev myrdet i Tel Aviv af en jødisk fundementalist, Yigal Amir.

2002 – Som følge af de øgede selvmordsbombeangreb i den israelske befolkning, begyndte landet konstruktionen af Muren på Vestbredden.

2003 – 1. februar – Den første israelske astronat, Ilan Ramon, havde sin første og sidste rumfærd ved den tragiske mission STS-107 (også kaldet Columbia-ulykken), som desintegrerede på vej ned i Jordens atmosfære.

2006 – 4. januar – Ariel Sharon, Israels premiereminister, fik for anden gang en hjerneblødning, og efter hans tredje operation den 6. januar har han ligget i koma. Efter syv år den 28. januar 2013, blev lægerne overrasket over, at der stadig er tegn på hjerneaktivitet hos ham.

2008 – 25. september. “Det er meget sjældendt, at man gør en opdagelse, der kan kobles direkte til Biblen,” siger chefarkæolog Dr. Eilat Mazar. Men for nylig fandt han og hans medarbejdere et 2600 år gammelt aftryk fra et segl, en såkaldt bulle, under en udgravning i Jerusalem af den antikke Davids By. Seglet bærer navnet Gedaliah den Pahur, og den person optræder i profeten Jeremiahs bog i Biblen. Fortælling hander om mødet mellem Jeremiah og Kong Zedekiah, og i samme beretning nævnet Yechuchal ben Shelemayahu, hvis segl blev fundet for nogle ar siden – på nøjagtig samme sted i Davids By.

2011 – 28. januar – To ufovideoer blev sendt ud på internettet og skabte en kædereaktion af overraskelse og popularitet i medierne indtil det blev afsløret at det var falske videoer.

2013 
– 15. september. Endnu en fejlslået missiltest, der misfortolkes som en “ufo”. Se videoen her på youtube.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.