Tadsjikistan

Republikken Tadsjikistan, tidligere kendt som den Tadsjikske Sovjetiske Socialistiske Republik, er et bjergrigt land i  Centralasien. Det er en indlandsstat med grænser til  Afghanistan mod syd, Folkerepublikken Kina mod øst,  Kirgisistan mod nord og Usbekistan mod vest. Landet beboes primært af tadtjikker, som deler kultur og historie med iranerne  og som taler tadtjikkisk, et sprog tæt relateret til persisk. (Tadsjikistan betyder tadsjikenesland). Området var engang centrum for Samanide imperiet. Tadsjikistan blev i det 20. århundrede indlemmmet i Sovjetunionen.

TIDSLINJE:

0. 3900 FVT – De første mennesker bosatte sig i landet som nu er Tadsjikistan. Landet har siden været under styre af forskellige imperier igennem historien, men har for det meste tilhørt det persiske rige. Før Kristus var det del af Bactria-imperiet.

1917 – Efter at tsaren blev væltet i 1917, førte tadsjiksk guerillakrig mod bolsjevikarméer i et desperat forsøg på at beholde uafhængighed. Bolsjevikerne fik overtaget efter fire år med krig, da moskéer og landsbyer blev brændt til grunden og befolkningen blev kraftig undertrykt.

1992-1997 – Efter uafhængigheden i 1991 led Tadsjikistan under en ødelæggende borgerkrig der varede 5 år, som indvolverede ulige fraktioner som bekæmpede hinanden. Disse fraktioner blev ofte præget af stammetilhørigheder. Emomali Rahmonov var den første leder af nationen og hersker fortsat. Han er blevet beskyldt for etnisk rensing mod andre etniske grupper i løbet af borgerkrigen. I 1997 blev en våbenhvile indgået mellem Rahmonov og oppositionspartierne (Forenet Tadsjiksk Opposition). Fredelige valg blev afholdt i 1999, men de blev rapporteret af oppositionen som uretfærdige, og Rahmonov blev genvalgt næsten enstemmigt.  Russiske tropper er fortsat stationeret i det sydlige Tadsjikistan, for at bevogte grænsen mod Afghanistan. Efter terrorangrebet 11. september 2001 har også amerikanske tropper været stationeret i landet.

 

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.