Taiwan

Taiwan, officielt Republikken Kina er en stat i Østasien. Navnet Republikken Kina skyldes at regeringen i Taiwan har oprindelse i fastlandskina, hvor den fra 1912 til 1949 kontrollerede store dele af Kina. I dag kontrollerer den kun øen Taiwan, der udgør 99% af statens areal, samt PenghuKinmenMatsu og andre småøer. Blandt nabostaterne er KinaJapan og FilippinerneTaipei er hovedstaden og Taiwans økonomiske og kulturelle center mens New Taipei City er største by målt på befolkningstal.

De ældste tegn på at der har boet mennesker er ca 20.000 – 30.000 år gamle. For cirka 5000 år siden menes det at der er kommet bønder fra Fastlandskina for at slå sig ned. Disse mennesker menes at have talt et austronesisk sprog, som er et sprog der ikke er beslægtet med kinesisk. Taiwans urfolk, der udgør 2% af Taiwans befolkning og taler austronesiske sprog, menes at være deres efterkommere.

TIDSLINJE:

17. århundrede – Hollænderne koloniserede Taiwan, og blev efterfulgt af en strøm af hankinesere og hakkaer fra de kinesiske områder: Fujian  og  Guangdong. Spanien havde i en kort periode en koloni i den nordlige ende af Taiwan men blev drevet ud af hollænderne i 1642.

1945 – Som følge af afslutningen af 2. verdenskrig fik Republikken Kina ledet af Kuomintang kontrol over Taiwan.

1949 – Da Republikken Kina havde tabt borgerkrigen i Kina valgte den at flytte det hele til Taiwan og Kuomintangs leder Chiang Kai-shek indførte undtagelsestilstand.

1952 – Japan opgav formelt alle krav på Taiwans territorium.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.