Tibet

Tibet er en region i Centralasien og hjem for det tibetanske folk. Grundet områdets gennemsnitlige højde over havet på 4.900 meter kaldes landet ofte for “verdens tag”.

Tibet begrænses af BhutanNepalIndienTuran samt de kinesiske provinser XinjiangGansu og Sichuan. Areal i 1925 1.912.000 km² med omkring 1.650.000 indbyggere. Tibet er jordens største højland og dannes af en stor mængde mere eller mindre parallelle bjergkæder med mellemliggende højsletter og dale. Sydgrænsen dannes af Himalayas hovedkæde, der som en mægtig bjergmur løber fra nordvest til sydøst og bærer flere af jordens højeste bjerge: Mount Everest (8840 m) og Gosai Tan (8020 m).

Tibet er buddhismens hovedsæde. I Byen Lhasa havde indtil 1904  buddhisternes overhoved, Dalai Lama, resideret. Landet var (og er til dels fortsat – til trods for den kommunistiske besættelse) fuldt af klostre og munke. Den tibetanske form for buddhisme har drevet ceremonitjenesten til dens yderste grænse. Kendt var brugen af bedemaskiner.

TIDSLINJE:

1240 – Tibets første storhedstid indtrådte, da den tibetanske lærer Sakya Panditast blev Djengis Khans sønnesøn Godens åndelige lærer og derved startede en forbindelse mellem tibetanske buddhistiske lamaer og mongolske khaner i et lærer-åndelig patron forhold. Til gengæld for den åndelige vejledning skulle den verdslige leder støtte (om fornødent med militær magt) sin lærer og dennes “orden”. Det var et personligt, ikke et statsligt, mellemværende.

1279 – Da Kublai Khan erobrede Kina og etablerede Yuan-dynastiet, udgjorde Tibet et autonomt område i det mongolske kejserdømme.

1900-tallet – I begyndelsen af århundredet fandtes der kun udenlandske rådgivere i Tibet udpegede af den britiske regering, som virkede for, at Tibet begunstigede britiske interesser. Under visse perioder indtil 1913 kan man ifølge visse kilder anse Tibet som et britiskt protektorat. Efter en kortvarig Britisk militær ekspedition i Tibet blev dog indgået en aftale mellem Qing, Storbritannien og Rusland om, at Tibet tilhørte Kina.

1903–1904 Tibet blev invaderet af en britisk militærekspedition ledet af Francis Younghusband med 3.000 soldater og 7.000 bærere, sherpas, som nåede Lhasa efter hårde kampe. Fra britisk side begrundedes denne invasion med behovet for at komme Rusland i forkøbet, idet dette land angiveligt ville annektere Tibet.

1959 – Tibets åndelige leder, Dalai Lama flygtede med 20.000 tilhængere til Indien.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.