Usbekistan

Usbekistan er et land i Centralasien. Usbekistan grænser op til Kasakhstan i nordTurkmenistan og Afghanistan i syd samt Tadsjikistan og Kirgisistan i øst. Usbekistan har tidligere været en del af Sovjetunionen fra 1924, og erklærede sin uafhængighed 1. september 1991.

TIDSLINJE:

1960’erne – Aral var tidligere verdens fjerdestørste sø med et areal på omkring 68.000 km², men siden 1960’erne er søens areal mere end halveret på grund af et omfattende afvanding til landbrug i området ved at vende de tilstrømmende floder Syr Darya og Amu Darya for at gøre bomuldsdyrkning
muligt. Konsekvensen heraf har været en miljøkatastrofe af enormt omfang og bl.a. medført en stærk stigning i søens saltbalance foruden tab af mange
fiskerijobs. Dette har gjort det muligt for danske fiskere at rådgive om udsætning af bl.a. skrubber, som nu fiskes. Det forventes at søen vil være helt forsvundet i 2020, medmindre et FN-projekt med en nordlig dæmning lykkes.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.