Vietnam

Vietnam er et land, der ligger i Sydøstasien ud mod Det
Sydkinesiske Hav. Grænselandene er Folkerepublikken Kina,
Laos og Cambodja. Vietnam er medlem af ASEAN. Med en befolkning på over 85 millioner, er Vietnam det 13. mest folkerige land i verden. Området der i dag er kendt som Vietnam har været beboet siden den ældste stenalder, nogle arkæologiske udgravninger i Thanh Hoa provinsen stammer angiveligt fra flere tusinde år tilbage.

TIDSLINJE:

1800-tallet– Vietnam blev koloniseret med resten af det Franske Indokina. Denne koloni blev besat af Japan under den Anden Verdenskrig.

1926-1949 – Bảo Đại var den trettende og sidste hersker af Nguyen-dynastiet. Han var konge af Annam fra 1926 til 1945 og kejser af Vietnam fra 1945 til 1949.

1941 – Viet Minh var en væbnet frihedsbevægelse, som blev grundlagt af Ho Ngoc Lam og Nguyen Hai Than med det formål at kæmpe for Vietnams uafhængighed fra Frankrig. Blandt de efterfølgende ledere var først og fremmest Ho Chi Minh samt Le Duan, Vo Nguyen Giap og Pham Van Dong.

1946-1954 – ‘Den første indokinesiske krig‘ eller Den fransk-vietnamesiske krig blev udkæmpet i Indokina fra 19. december 1946 til 1. august 1954 mellem Den franske union ledet af Frankrig og Viet Minh ledet af Ho Chi Minh. De fleste kampe fandt sted i Nordvietnam (som franskmændene kaldte Tonkin), selv om konflikten foregik i hele Vietnam og spredte sig til nabolandene Laos og Cambodja. Den 6 maj 1954 blev Dien Bien Phu indtaget af Ho Chi Minhs tropper efter en 57 dage lang belejring. Det var mod forventning lykkedes oprørstropperne, Viet Minh at slæbe tungt artilleri opad bakkerne omkring byen, hvilket resulterede i de franske troppers nederlag. Alle 13.000 franske soldater, hvoraf mange var fra Fremmedlegionen, blev enten dræbt eller taget til fange. De vietnamesiske tab estimeres til 25.000. Dette nederlag blev afgørende for Frankrigs beslutning om at give Indokina dets selvstændighed fra kolonistyre. Fransk Indokina bestod af VietnamLaos og Cambodja. Efter nederlaget ved Dien Bien Phu i 1954 blev landene selvstændige. Dette gav imidlertid anledning til Vietnamkrigen der varede fra 1959-1975.

1959-1975Vietnamkrigen blev en sejr for Nordvietnam og Vietcong og endte med et genforenet Vietnam under et kommunistisk styre. Krigen kan ses som en koldkrigskonflikt mellem USA og dets allierede på den ene side og SovjetunionenKina og Nordvietnam på den anden. Eller som en borgerkrig mellem kommunistiske og anti-kommunistiske vietnamesiske parter.

1968Slaget om Hué udspillede sig i byen Hué i Vietnam 30. januar – 3. marts 1968. Det var måske det blodigste og længste slag i Vietnamkrigen. Da Tet-offensiven begyndte 30. januar 1968, havde amerikanske tropper været involveret i hårde kampe med den nordvietnamesiske hær og Viet Cong i tre år. Tet offensiven medførte angreb på mere end fyrre provinshovedstæder, byer og militære installationer i hele Sydvietnam. Byen Hue blev også angrebet 30. januar, og var hurtigt indtaget. Tet-offensiven blev planlagt af den nordvietnamesiske general Vo Nguyen Giap, der var manden bag den vietnamesiske sejr over franskmændene ved Dien Bien Phu i 1954, under den første indokinesiske krig. Den sydvietnamesiske hær og tre underbemandede bataljoner af amerikanske marinesoldater, der bestod af under 2,500 mand, angreb og besejrede 10,000 nordvietnamesiske soldater der havde forskanset sig i byen.

1976 – Vietnam invaderede nabolandet Cambodja. På grund af dette, opstod der en konflikt mellem Vietnam og Kina der endte med en grænsekrig mellem de to lande, hvor de vietnamesiske styrker var stærkere, trods Kinas  numeriske overlegenhed.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.