Burma

Burma; officielt hedder landet på engelsk: ”Republic of the Union of Myanmar” (oversat betyder navnet:Myanmar Unionens Republik); tidligere officielt: “the Union of Myanmar” og før det: “the Union of Burma”. Landet er en forbundsstat eller union i Sydøstasien med grænser mod Bangladesh og Indien i vest, Kinai nordøst, Laos i øst og Thailand i sydøst. Landet har over 2.000 kmkystlinje mod Andamanhavet ogBengalbugten.

Siden 1962 er Burma reelt blevet regeret af en militærjunta først under ledelse af Ne Win gennem 26 år og efter et kortvarigt umiddelbart demokratisk mellemspil omkring 1990, med et demokratisk parlamentsvalg som efterfølgende blev undertrykt af landets militære ledelse, hvor militærjuntaen siden 1992 er blevet ledet af General Than Shwe. I hele denne periode har militærjuntaen været under stærk international kritik, men styret har haft succes med at navigere rundt på den storpolitiske scene under foregivelse af en form for uafhængighed og neutralitet, omend det har indebåret en stadig voksende afhængighed af Kina. Hovedstaden blev flyttet til Naypyidaw fra Yangon (tidligere Rangoon) d. 7. november 2005. Øvrige store byer inkluderer: Mandalay 600.000,Mawlamyine (Mulmein) 225.000, Bago(Pegu) 170.000 og Pathein (Bassein) 150.000.

Regimet er anklaget for ikke at respektere menneskerettighedene. Modstand og politisk opposition mod regimet bliver ikke tolereret. 

Burma er medlem af ASEAN.

TIDSLINJE:

1886 – Landet der før var et uafhængigt rige, blev indlemmet i det britiske imperium og underlagt Indien.

1945 –  Japan besatte landet under anden verdenskrig, men Storbritannien tog det tilbage.

1947 – General Aung San var en burmansk revolutionær, nationalist og general. Han er mest kendt som værende nøgleperson i forhandlingerne om Burmas uafhængighed fra Storbritannien i 1947. Han blev myrdet af rivaler  d. 19. juli, samme år, som uafhængigheden blev en realitet. Han er far til frihedskæmperen Aung San Suu Kyi.

1948 – Landet blev uafhængigt, som Unionen Burma med U Nu som statsminister.

1962 – Et militærkup ledet af general Ne Win endte det demokratiske BurmaNe Win ledede landet i 26 år, men i 1990 blev demokratiske valg gennemført. Aung San Suu Kyi og hendes parti NLD vandt valget suverænt, men militærregimet nægtede at opgive magten, og styrer fortsat landet med jernhånd.

1990 – Der blev godt nok afholdt frie valg i 1990 kort efter opstanden i 1988. Ved valget blev Aung San Suu Kyi valgt som statsminister, men militæret nægtede hende at tiltræde stillingen. Hun har flere gange været sat i husarrest. Hun har nu (januar 2007) siddet i husarrest siden maj 2003. Siden slutningen af 1980’erne har hun siddet i husarrest eller fængsel i alt elleve år.

1998 – Regimet ændrede landets officielle engelske navn fra “the Union of Burma” til “the Union of Myanmar“, hvilket efterfølgende blev anerkendt af FN. Samtidig blev navnene på mange byer ændret, som f.eks. hovedstaden som fik ændret navn fra Rangoon til Yangon. Navneskiftet fra “Burma” til “Myanmar” er omstridt af oppositionen i landet og af flere vestlige lande. Landets tidligere navn “Burma” anvendes fortsat ofte i bl.a. Danmark.

2005 – Militærjuntaen annoncerede at landets hovedstad skulle flyttes fra Yangon til Pyinmana som betyder: Den Kongelige Hovedstad.

2008 – Den 25. januar blev Sylvester Stallone’s 4. film (Wikipedia) om Vietnamveteranen John Rambo udgivet i USA. Den blev optaget mellem 22. januar-4. maj, 2007 i Chiang Mai, Thailand i MexicoUnited States i  Arizona  og California. Inspireret af Opstanden i Burma i 2007, valgte Stallone at lade plottet omhandle dette lands konflikter siden 1988, hvor Rambo opsøges af missionærer i Thailand, der ønsker hans hjælp til at sejle dem op ad floden til Burma, via Salween floden. Rambo afviser det, men bliver senere overtalt til at gøre det af missionæren Sarah Miller (Julie Benz). Missionærerne ender med at blive kidnappet af det burmesiske militærregime, og Rambo beslutter sig for at gøre noget ved det, da han opsøges af fem lejesoldater, der har brug for hans hjælp til at finde landsbyen der blev brændt og de forsvundne missionærer. Han følger efter lejesoldaterne, og redder dem fra militæret, der vendte tilbage til landsbyen med nye gidsler der skulle henrettes. Efter det, overbeviser Rambo lejesoldaterne om, at de kan redde missionærerne og hævne massakren. De infiltrerer så lejren for at finde de kidnappede og resten af fangerne og gøre op med hovedskurken en gang for alle.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.