Grønland

Grønland er et  autonomt selvstyrende land indenfor Kongeriget Danmark, beliggende mellem Ishavet og Atlanterhavet, øst for Canadas arktiske øer. Landet hører geografisk til det nordamerikanske kontinent, mens det geopolitisk hører til Europa. Grønland har både politisk og kulturelt været tæt knyttet til Europa (specielt Norge og senere Danmark) i mere end et årtusinde. I 2008 gennemførte det grønlandske folk en folkeafstemning for øget selvstyre, som med 75 % af stemmerne blev vedtaget.

Der har boet mennesker i Grønland i mindst 4.500 år. Det var primært arktiske folkeslag, som indvandrede fra Canada.

TIDSLINJE:

1814 – Grønland blev en dansk koloni, efter i flere hundrede år havet været regeret af Danmark-Norge, der blev opløst samme år.

1931-33Danmark og Norge var i konflikt med hinanden om et ubeboet område i Østgrønland, som norske fangstfolk benyttede om sommeren. Læs mere her.

1968 – 21. januar. Et amerikansk B-52 bombefly, der medbringer brintbomber, styrter ned ved Thule i Grøn­land. Danske arbejdere er med til at rydde op.

1988 – 29. juli. En ekspedition i Nordøstgrønland finder en dagbog med en hidtil ukendt beretning fra Mylius-Erichsensekspedition i 1906-08.

2003 – 28. november. Højesteret afgør, at de grønlandske thuleboerne ikke har krav på at få deres boplads til­bage. De blev tvangsforflyttet i 1953 for at gøre plads for en amerikansk militærbase.

2004 – 20. maj. Grønlands Hjemmestyre vedtager at acceptere en opgradering af den amerikanske militær­base i Thule, så radaranlægget kan indgå i USA’s såkaldte missilskjold.

2004 – 6. august. Grønland, Danmark og USA underskriver i Sydgrønland en revideret aftale om den frem­tidige anvendelse af USA’s militærebase ved Thule. Den tidligere aftale er fra 1951 og ind­gået mellem Danmark og USA uden grønlandsk inflydelse.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.