Nordirland

Nordirland er et af de fire lande, der udgør Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland, hovedstaden er Belfast. Nordirland er placeret i den nordøstlige del af øen Irland og grænser op til Republikken Irland i syd og vest. Landet dækker 14.139 km², omkring en sjettedel af øens samlede areal. Da der i 2001 blev gennemført en folketælling i UK var befolkningstallet på 1.685.000, cirka en tredjedel af øens samlede befolkning og omkring 3 % af befolkningen i UK. Nordirland består af seks af de traditionelle ni amter af den historiske irske provins Ulster.

TIDSLINJE:

o. 8000 FVT – Irlands historie rækker langt tilbage til tiden hvor de første jægere og samlere drog fra Storbritannien og det kontinentale Europa til Irland, formentlig via en tange af tørt land. Det kan også være muligt, at der på dette tidspunkt var landforbindelse til Irland mellem nutidens Skotland og Nordirland, hvor afstanden er kortest. Meget få spor findes efter en tidlig befolkning, men efterkommere efterlod sig store neolitiske fundsteder som Newgrange.

o. 600 FVT – Jernalderen begynder i landet.

800-1166 – Angreb fra vikinger skabte blodbad og kaos blandt befolkningen og i de forskellige regionale kongeslægter samt hos den irske klosterkultur, der var den blomstrende og vidt udbredte keltiske kristendoms kerne. De viste sig dog stærke nok til at kunne overleve overfaldene og assimilere indvandrerne. Vikingerne var med til at grundlægge mange byer; mest berømt er DublinLimerick,
Wexford og Waterford. Skriftlige beretninger fra samtiden (cirka 840) viser at vikingerne, via floderne, kom længere ind i landet på deres plyndringstogter for derefter at trække sig tilbage til deres bebyggelser ved kysterne. Slaget ved Clontarf i 1014 markerede begyndelsen på enden for vikingernes magt i Irland. Byerne som vikingerne havde grundlagt fortsatte dog med at blomstre og handel blev en vigtig del af den irske økonomi.

1801 – 1. januar. Hele øens kongedømme (fra 1541-1800) sluttede sig sammen til Det Forenede Kongerige af Storbritannien og Irland under betingelserne af Act of Union, under hvilken kongerigerne af Irland og Storbritannien sluttede sig sammen til en regering og et monarki med base i London.

1912 – 15. april. RMS Titanic var rederiet White Star Lines stolthed og det andet skib i Olympic-klassen. Det var tidens største dampdrevne skib. Det blev bygget på værftet Harland & Wolff i Belfast, der kort forinden havde bygget søsterskibet Olympic. Titanic forliste natten mellem den 14. og 15. april 1912 på Atlanterhavet. Forliset gik over i historien som en af de største skibskatastrofer i fredstid.

1968-1998 – Konflikten i Nordirland.

1972 – 30. januar. Om søndagen blev 26 demonstranter skudt af britiske soldater i Londonderry (ell. Derry), heraf døde de 14. Demonstranterne var en del af en større demonstration for bedre borgerrettigheder til det romerskkatolske mindretal. Dagen er efterfølgende blevet kendt som Bloody Sunday (“Blodige Søndag”).

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.