Republikken Irland

Irland er et land i det nordvestlige Europa. Republikken Irland omfatter størstedelen af øen Irland, der i 1921 blev delt mellem Republikken Irland og Nordirland. Nordirland er en del af United Kingdom (Storbritannien og Nordirland) og udgør omkring en sjettedel af øen Irland. Hovedstaden er Dublin.

TIDSLINJE:

0.7000 FVT – County Donegal blev beboet. Overalt i grevskabet findes der mange arkæologiske minder om de tidlige førkristelige beboere, som fx de talrige gravmæler overalt i grevskabet. I byen Donegal kan ruinerne af Franziskaner-klosteret Donegal fra det 15. århundrede og borgen Donegal Castle ses.

1919-21 – Den irske uafhængighedskrig. Krigen blev udkæmpet mellem Storbritannien og irske guerillaenheder under IRA fra januar 1919 til juli 1921.

1922 – Den irske Fristat blev oprettet efter uafhængighedskrigen og blev i 1937 omdannet til Republikken Irland.

1922 – 22. august. Under den irske borgerkrig blev frihedskæmperen og politikeren Michael Collins dræbt i et baghold i Béal na Bláth i County Cork. Han var leder af den forhandlingsdelegation, der forhandlede den irske selvstændighed igennem med det britiske styre, men blev kraftigt kritiseret for at have givet køb på den irske enhed ved at acceptere, at Nordirland forblev britisk. Han var med i påskeoprøret der fandt sted i 1916 i Dublin. Han stiftede IRA – Irish Republican Army i 1918. Han planlagde mordene på de 12 britiske G-mænd. Collins blev kun 31 år.

1994 – FILMBraveheart bliver indspillet i County Wicklow, County Kildare, County Meth, County Dublin. Filmen handler om storhelten William Wallace, spillet af Mel Gibson, der producerede og instruerede. Den vandt fem Oscars, bla. for bedste film og bedste instruktør til Gibson.

1996 – FILM. Optagelserne til spillefilmen “The Devil’s Own” foregår bla. i Clogerhead County Louth og Dublin. Filmen handler om IRA-terroristen Frankie Maguire (Brad Pitt) der flygter fra borgerkrigen i Nordirland og søger til New York. Han lejer et værelse hos den idealistiske politimand Tom O’Meara (Harrison Ford) og hans familie, men det går op for Tom, at hans nye lejer er en eftersøgt terrorist.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.