Wales

Wales  er en halvø i det sydvestlige Storbritannien, og er en af Det Forenede Kongeriges hoveddele (constituent countries), sammen med England, Skotland og Nordirland. Wales har et areal på ca. 20.768 km² og havde i 2011 et befolkningstal på 3.063.456. Hovedstaden er Cardiff.
Nationen har været afhængig af England siden det 12. århundrede. Den keltiske egenart er dog bibeholdt og har fra det 19. århundrede
dannet grundlag for en national bevægelse,Plaid Cymru – Party of Wales, der i 1966 fik en repræsentant i Parlamentet.

De tidligste spor af bosættelser er ca. 30.000 år gamle, men først efter den sidste istid blev der tale om permanente bosættelser i hele området. Jæger-Samlere indvandrede i stenalderen til England og Wales. Mens store mængder vand stadig var bundet i den nordligere liggende del af iskappen, var England landfast med kontinentet og Irland. 

Wales er bl.a. kendt for sin smukke og til tider vilde natur. Snowdon er det højeste bjerg i England og Wales, men også Brecon Beacons er et kendt og poluært feriemål for briterne, deriblandt deres specialstyrker.

TIDSLINJE:

4000-2000 FVT – Folk har levet i Llanfair på den walisiske ø Anglesey siden den neolitiske periode. I århundrede var den altid en lille landsby. i 1563 boede der kun ca. 80 mennesker i 16 hytter. Antallet voksede ved 1801, hvor der boede 385 i 83 huse, de fleste af den i den gamle bydel. Det der pludselig fik landsbyen til at blive kendt, var da byen opfandt et nyt navn til jernbanestationen, ved at gøre det til verdens længste navn:  Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllant-ysiliogogogoch.

48 – Den første skrevne beretning om Wales er fra år 48. Den romerske historiker Tacitus beskrev hvordan mindre stammer havde været under angreb fra Silurerne og derfor ønskede fred og samarbejde med romerne. Romerne anlagde en række forter i det sydlige Wales og begyndte bl.a. at udvinde guld. Senere blev der også anlagt forter længere nordpå.

878 – I en periode var kelterne i Wales allierede med de Skandinaviske
Vikinger i kampen mod angel-saxerne i England, og i år 878 blev en angel-saxisk engelsk hær nedkæmpet af forenede walisere og vikinger. Dette gav fred med de engelske naboer i mere end 100 år.

1282 – Hele Wales var i praksis lagt under den engelske krone under Edward 1.. Herefter fulgte en periode med revolter, mens englænderne byggede en række borge for at befæste deres position. Wales blev styret efter walisisk lov, men i 1536 blev Wales formelt sluttet sammen med England og engelsk lov blev indført. Englænderne forsøgte også at undertrykke walisisk sprog og kultur, og det lykkedes næsten.

1955 – Det blev officiel praksis at bruge betegnelsen “England og Wales” i stedet for bare England om den del af Storbritannien som ikke var Skotland eller Nordirland. Cardiff blev udråbt til hovedstad i Wales.

1964 – Da Bondfilmen “Goldfinger” fik premiere d. 17. september i England, var den walisiske sangerinde Shirley Bassey med til at gøre den mere populær med titelmelodien “Goldfinger

1965 – En dæmning blev anlagt for at skabe et drikkevands-reservoir for Liverpool
og en hel landsby blev flyttet i denne forbindelse. Det gav anledning til voldsom utilfredshed med det engelske styre, og walisisk nationalisme voksede. To militante grupper (Free Wales Army og Welsh Defence Movement) gennemførte bombeangreb mod infrastruktur og offentlige bygninger.

1969Prins Charles blev indsat som Prins af Wales.

1981 – 29. juli. Prinsen af Wales, Prins Charles, blev gift med lady Diana Frances Spencer, som 31. august 1997 døde i en kontroversiel bilulykke. Parret, der blev skilt d. 28. august, 1996,  fik to sønner, Prins William og Prins Henry.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.