Gibraltar

Gibraltar er et britisk oversøisk territorium på sydkysten af den Iberiske Halvø. Gibraltar ligger ved Gibraltarstrædet, som forbinder Atlanterhavet  og Middelhavet. Arealet er 6,5 kvadratkilometer, og området grænser op til Spanien på 1,2 km. Kystlinjen er 12 km lang. Højeste punkt er Gibraltar-klippen, der er 426 m høj.

En af de største attraktioner på halvøen er de vildtlevende berberaber. Aberne holder til på Gibraltarklippen, og de er en stor turistattraktion. 

TIDSLINJE:

1713 – Gibraltar blev overdraget til Storbritannien af Spanien i 1713 i henhold til  Utrecht-traktaten. Formelt blev Gibraltar en britisk kronkoloni i 1830.

1986 – Optagelserne til åbningssekvensen til “The Living Daylights” begyndte den 17. september, hvor stuntmændene B.J. Worth og Jake Lumbard udfører stuntet med faldskærmen på Gibraltarklippen.

2006 – Storbritannien havde fortsat 558 soldater i Gibraltar. Inden da var forhandlingerne om en ny forfatning for kolonien afsluttede. Den ny forfatning ændrer ikke koloniens status, men moderniserer dog forholdet mellem den og kolonimagten. Den ny forfatning blev vedtaget ved en folkeafstemning i november og trådte i kraft i januar 2007.

2011 – Efter valget af den fascistiske PP regering i Spanien i december, indtog Spanien en langt mere aggressiv holdning overfor Gibraltar og Storbritannien.

2012 – Dronning Sofia aflyste sin deltagelse i dronning Elisabeths diamantjubilæum.

2013 – I juli blussede konflikten kraftigt op. Det begyndte da Gibraltar dumpede cementblokke i havet for at beskytte kystlinien. Den spanske regering protesterede og hævdede det generede spanske fiskebåde i området. Den spanske regering svarede igen ved drastisk at øge kontrollen af biler ind og ud af Gibraltar. Konsekvensen var, at det tog op til 7 timer at krydse grænsen. I starten af august optrappede Spanien konflikten yderligere, da indenrigsministeren luftede muligheden for at opkræve et gebyr på 50 Euro ved hver passage af grænsen, lukkede det spanske luftrum for fly til Gibraltar og krævede at servere der blev brugt til spil blev flyttet til Spanien, for at de kom under den spanske skattesystem. Den stadig mere upopulære spanske regering brugte konflikten med Gibraltar til at piske en nationalistisk stemning op. Gibraltar krævede til gengæld at «få noget for skattekronerne» i form af beskyttelse fra kolonimagten. Bortset fra at Gibraltar slet ikke betaler skat til den britiske stat.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.