Italien

Italien er en republik i det sydlige Europa ved Middelhavet. Det har grænse med Frankrig i vest, Schweiz og Østrig i nord, og Slovenien i øst. På grund af landets form kaldes det i folkemunde tit Støvlelandet.

Italien var tidligere opdelt i række småstater, men blev i 1861 samlet i et kongerige under Sardiniens konge Victor Emanuel 2. 

Italien omslutter to småstater: Vatikanstaten, der ligger i Rom og San Marino, der ligger i Apenninerne omtrent midtvejs mellem Rom og Venedig.

TIDSLINJE:

6-5000 FVT – Beviser på en kultur i den sydlige del af landet, der kendte til fremstillingen af keramik.

o. 3000 FVT – Bronze begyndte at blive anvendt på Sicilien og omkring 1000 år senere skabte folkeslag fra øst Rinaldone-kulturen.

13. århundrede FVT – Folk fra Centraleuropa besatte den nordlige del af det nuværende Italien.

800-700 FVT – Grækerne koloniserede det sydlige Italien og kaldte det Magna Graecia (Stor-Grækenland).

753 FVTRomulus og Remus var to brødre, der sammen grundlagde Rom. Sagnet om Romulus og Remus fortæller, at de nedstammede fra Æneas, der var søn af gudinden  Venus. Sagnet har mange lighedstegn med langt ældre græske myter og sagn.

o. 500 FVT- o. 400 EVTRomerriget. Et lille folk fra byen Rom erobrede store landområder, så Rom voksede fra at være en lille bystat til at dække datidens største rige. På sit højdepunkt i 1. århundrede dækkede Romerriget Nordafrika, størstedelen af Europa og Lilleasien.

101 år FVT – Romerne tager vandhjulet i brug for at male korn.

49 FVT – 10. januar. Gaius Julius Cæsar krydser floden Rubicon med sine soldater og udtaler de berømte ord “Jacta est alea” – Terningerne er kastet. Cæsar forfulgte Gnæus Pompejus Magnus med sin hær, men brød dermed romersk lov. Således var en militær konflikt med det romerske senat ikke til at undgå.

46 år FVT – Kejseren Julius Cæsar indfører den julianske kalender, en bedre udgave af den egyptiske kalender. Året er nu 365 dage og 6 timer og 12 måneder langt.

44 år FVT – Cæsar myrdes med 23 knivstik, den 15. marts, i Rom, i Pompejus’ Teater, af hans forhenværende allierede, og hans venner Brutus og Cassius, var iblandt. De sammensvorne troede at freden blev hilst velkommen, men blev i stedet drevet på flugt fra byen, og unge adopterede søstersønnesøn, Octavion, tog magten og udråbte sig selv til kejser under navnet Augustus. Pax Romana blev indført, den romerske fred, der varede i 200 år.

1300 – Den italienske renæssance regner sin begyndelse fra år 1300, med Dantes
guddommelige komedie (La Divina Commedia). Renæssancen, der i lige høj grad var en økonomisk-civilisatorisk epoke som et kulturelt eller kunsthistorisk, kulminerede i begyndelsen af 1500-tallet, og havde allerede da spredt sine idealer ud over hele den vestlige, eller kristne verden.

1492Christoffer Columbus var en opdagelsesrejsende fra Genova, der genopdagede Amerika.

1516 – 10. april. Den første ghetto. Jøder tvinges til at leve i afgrænsede områder i Venedig. Ordet “ghetto” stammer fra det venediske ord “geto”, der betyder støberi. Før det blev et eksklusivt jødisk nabolag, var ghettoen i Venedig oprindeligt et sted hvor der lå to støberier, skriver This Week in History.

1600 – 17. februar. Den italienske videnskabsmand og naturfilosof Giordano Bruno bliver brændt på bålet i Rom, fordi han fastholder sin teori om, at Jorden ikke er universets midtpunkt.

1610 – 7. januar. Astronomen Galileo Galilei opdager fire af Jupiters måner.

1794Italien blev invaderet af Napoleon Bonaparte, der smed østrigerne på porten. Fire år senere besatte han Rom og dannede den romerske republik og i Napoli den Partenopiske republik. Kun to italienske stater unddrog sig den napoleonske dominans: Sicilien og Sardinien, hvor Víctor Manuel I regerede. Den franske kejser ophævede midlertidig pavernes magt og deporterede Pío VII til Savona.

1929 – Lateranoverenskomsten blev indgået 11. februar mellem Italien og Vatikanet og er den aftale, som gjorde Vatikanet til en selvtændig stat med paven  som monark.  Den afløste Garantiloven fra 1871, der sikrede pavens ukrænkelighed inden for Vatikan-området, retten til at holde en livgarde og til at føre sit eget diplomati.

1945 – 28. april. Italiens diktator Benito Mussolini og hans elskerinde bliver fanget af italienske partisaner og skudt. Ligene bliver bragt til Milano og hængt op i byen med hovederne nedad.

1980-92 – I denne periode, havde korruptionen kostet staten omkring 20 milliarder dollars. Pga. bestikkelserne til funktionærer og politikere er offentlige investeringer i Italien 25% dyrere end i resten af EU.

1990 – 7. januar. Det Skæve Tårn i Pisa lukker for turister, fordi hældningen er blevet for faretruende. Tårnet genåbner i 2001 efter at være blevet stabiliseret.

1992 – I slutningen af maj blev dommer Giovanni Falcone – mafiaens fjende nr. 1 – dræbt på Sicilien. Dette var en medvirkende faktor til, at den kristelige Oscar Luigi Scalfaro blev valgt til præsident. To måneder efter drabet på Falcone slog mafiaen til mod hans efterfølger, Paolo Borsellino, der ledte efterforskningen af den organiserede kriminalitet.

Statsanklageren Antonio di Pietro indledte samme år undersøgelser, der afslørede et kompliceret system af illegale operationer, der involverede politikere fra hele det politiske spektrum, kapitalister og mafiaen.

1993 – I løbet af året blev der ført retssager mod over 1000 politikere og kapitalister i den såkaldte operation «rene hænder». Blandt de anklagede fandtes bl.a. de tidligere premierministre Bettino Craxi (socialdemokrat) og Giulio Andreotti (kristelig demokrat).

2006 – Den 11. april blev Italiens mest eftersøgte mand, Bernardo Provenzano, tidligere frontfigur for den italienske mafia La Cosa Nostra, arresteret på en gård i byen Corleone på Sicilien, efter at have holdt sig skjult i 43 år . El tratturi – traktoren som han var kendt som på øen – blev betragtet som overhoved for den sicilianske mafia og havde været eftersøgt siden han in-absentia blev idømt livsvarigt fængsel for drabet på 2 dommere i 1992.

2009 – Italien blev i april ramt af et jordskælv med en styrke på 5,8 på Richterskalen. Det ramte L’Aquila, hovedstaden i Abruzzo og kostede 308 livet. Omkring 3-10.000 bygninger blev beskadiget. At jordskælvet fik så katastrofale følger trods dets ringe styrke skyldtes at bygningerne var bygget af beton af en usædvanlig dårlig kvalitet. Berlusconi kommen-terede skælvet og den katastrofale situation for de omkring 40.000 hjemløse med at «de skal bare lege de er på camping ferie. Tag på stranden, nyd livet, vi betaler det hele». Premierministerens malplacerede humor vagte traditionen tro furore.

2012 – I september stadfæstede Højesteret dommen over 22 CIA agenter, en nordamerikansk officer og 2 italienske efterretningsofficerer for i marts 2003 at have bortført Abu Omar i Milano og ført ham til Egypten, hvor han blev underkastet tortur af USA’s venner: Mubarak diktaturet. De nordamerikanske anklagede blev dømt in-absentia. Højesteret beordrede endvidere 5 andre topofficerer i det italienske efterretningsvæsen stillet for retten for deres deltagelse i affæren. De var ellers sluppet i 2010 da en appelret i Milano havde besluttet at deres sager ikke kunne prøves, da det ville «afsløre statshemmeligheder». Ligeledes i september opfordrede EU parlamentet alle medlemsstater til at offentliggøre alle oplysninger om USA rendition programmer i Europa. I Danmark havde regeringen allerede lagt låg på sagen for at undgå afsløring af den danske deltagelse i USA’s illegale torturprogram.

Den 26. oktober blev Silvio Berlusconi idømt fire års fængsel for skatteunddragelse.  Berlusconi, blev sammen med ti andre, dømt for fusk med tv-rettigheder. I alt er der blevet unddraget for omkring 1,8 milliarder kroner. Berlusconi har mulighed for at anke dommen to gange og kommer først i fængsel, når alle ankemuligheder er udtømte. Hans indædte kamp for sit politiske liv sluttede dog i december, da et flertal stemte for at fratage ham hans parlamentariske immunitet. Lovgivningen er endvidere sådan, at en parlamentariker først kan vende tilbage 6 år efter en dom, så Berlusconi vil tidligst kunne vende tilbage i 2019, men inden da venter ham en meget lang række retssager, som han gennem 15 år har skubbet foran sig.

Den 23. november, blev 23 CIA agenter kendt skyldige ved en domstol i Milano for bortførelsen af den ægyptiske imam Abu Omar i 2003. Agenterne bortførte ham og bragte ham til Ægypten, hvor han gennem flere år blev underkastet tortur og anklaget for terrorisme. Han blev aldrig anklaget, men er fortsat overvåget af de ægyptiske myndigheder. CIA’s Milano chef blev idømt 8 års fængsel, mens 22 andre agenter fik hver 5 års fængsel. De blev samtidig dømt til at betale 1 mio. € i erstatning til Omar og ½ mio.  € i erstatning til hans hustru. Bortførelsen var et led i USA’s såkaldte rendition program, hvor supermagten i specielt 2001-07 systematisk krænkede Torturkonventionen ved at bortføre mistænkte og lade dem underkaste tortur i klientstater. USA nægtede at udlevere de 23 til retsforfølgelse i Italien, og de blev derfor dømt in-absentia.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.