Makedonien

Republikken Makedonien eller Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien er et land i den sydøstlige del af Europa på Balkan-halvøen, og grænser op til Grækenland mod syd, Albanien mod vest, Bulgarien mod øst og Kosovo og Serbien mod nord. Landet var tidligere en delrepublik i Jugoslavien.

Oldtidens Makedonien var et selvstændigt kongerige beliggende i det nordlige nuværende Grækenland, og var oprindeligt næsten nøjagtigt lokaliseret i den nuværende græske provins Makedonia. Det regnes af græske historikere for en polis, altså en af de græske bystater. Det senere romerske, byzantinske og osmanniske Makedonien lå, med varierende grænsedragning, i det nuværende Grækenland, det nuværende Republik Makedonien (FYROM: Former Yugoslav Republic Of Macedonia) og det nuværende Bulgarien. Der er ifølge græske historikere tale om en stamme, der talte en græsk dialekt, og Herodot  beskriver makedonernes sprog som en græsk dialekt (æolisk græsk), og makedonerne som en dorisk stamme, der blev efterladt i nord efter et slag.

TIDSLINJE:

o. 343 FVT – Alexander (den Store) voksede op i Makedonien med sin moder Olympias og sin fader kong Filip II. Hans moder mente, at han var mere end kongelig: han var guddommelig og søn af den største gud, Zeus. Hun mente også, at han var i familie med Dionysos. Hun havde hun stået for hans opdragelse til han blev 12-13 år. Nu overtog Filip opdragelsen, og han fandt også ud af, at de havde en mageløs søn. Filip gav ham græsk opdragelse. Han tilkaldte Aristoteles som hans læremester. Gennem hele barndommen oplevede Alexander, at han blev hævet over alle andre.

336 FVT – Da Alexander fyldte 20 år inviterede Filip 2. prominente gæster fra hele Grækenland som forberedelse til sit felttog mod Persien og Asien. Og for at blive hyldet for at have forvandlet Makedonien til en stormagt. Men under ceremonien blev han myrdet af Pausanias, der sprang frem blandt livvagterne og dolkede ham. Både Alexander og Olympias var vidne til det. Mange tror, at Pausinas var perser, og at mordet var et forsøg på at svække makedonerne. Andre som Aristoteles mente, at Pausinas ville hævne sig på Filip, fordi han havde været Filips elsker. Efter mordet på Filip tog Alexander omgående kongemagten og befæstede sit herredømme i Grækenland. På et møde i Korinth, hvor den Græske Union samledes, blev han udråbt til “Strategos Autokrator Hellenon” (hærfører og selvhersker over grækerne). Formålet var at udpege en leder, der kunne samle de græske bystater og én gang for alle eliminere truslen fra folkeslagene nord for Makedonien og fra det persiske rige. Han knuste herefter flere stammer nord for Makedonien.  Kilderne fra antikken om Alexander den Store viser næsten alle, at Alexander var en mand, der formåede at gøre noget, som ingen andre kunne. Det var den almindelige opfattelse, at Alexander var en dygtig strateg og et politisk geni.

1903 – Et vigtigt fikspunkt i forståelsen af nyere Balkanhistorie er Ilinden-opstanden i august måned, hvor den lokale kristne befolkning gjorde oprør mod Det Osmanniske Rige. Opstanden slog fejl, og blev nedkæmpet under stor grusomhed fra de tyrkisktalende myndigheders og militsers side.

1945-1991Makedonien var en føderal enhed i Jugoslavien.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.