Slovenien

Republikken Slovenien er et land i Centraleuropa. Slovenien har en ganske kort kystlinje til Adriaterhavet og grænser op til ItalienØstrigUngarn
og Kroatien.

Siden omkring år 600 har Slovenien været beboet af slovenere, som senere kom under Østrigs herredømme. 

Efter sigende er der kun tre øer i Slovenien, den ene i Bled-søen (Blejsko jezero), den anden i Drava-floden og den tredje i Krka-floden Otočec.

TIDSLINJE:

1809 – En større del af Slovenien blev efter 1809 indlemmet i de ilyriske provinser i Napoleons imperium. Efter hans nederlag i 1814, genoprettedes Habsburgernes dominans i regionen.

1981 – Det første atomkraftværk i Jugoslavien byggedes i 1981 i Krsko, med teknologisk bistand fra et nordamerikansk selskab.

1991 – Det moderne Slovenien blev grundlagt den 25. juni efter Jugoslaviens opløsning. Slovenien betragtes som den rigeste og mest vestligt orienterede region i eks-Jugoslavien.

2001 – I juni mødtes Ruslands præsident Vladimir Putin og USA’s George W. Bush for første gang. Det skete i Slovenien i afdøde præsident Titos tidligere residens. Valget af Slovenien var i høj grad strategisk, da det ikke var medlem af NATO, og samtidig ikke delte grænsen med nogen tidligere sovjetrepublik. De vigtigste dagsordenpunkter på topmødet var USA’s missilskjold og udvidelsen af NATO. Mødet fandt sted 2 uger inden Slovenien og Kroatien kunne fejre tiårsdagen for deres løsrivelse fra Jugoslavien.

2008 – Slovenien blev hårdt ramt af den globale økonomiske krise, der for alvor slog igennem i 2008.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.