Spanien

Spanien er et land i Europa, der mod nord grænser op til Atlanterhavet, Andorra og Frankrig, mod øst og syd til Middelhavet og Gibraltar og mod vest til Portugal. Spanien er det største land på Den Iberiske Halvø.

TIDSLINJE:

33.000 FVT – De første beboere på den Iberiske Halvø.

2000-15000 FVT – De første tegn på bosættelse i området hvor Barcelona ligger i dag, stammer fra Yngre stenalder.

o. 1000 FVTFønikerne kom til den vestlige del af den Iberiske halvø og begyndte at handle med ibererne, og koloniserede så småt den del, der nu bliver kaldt Valencia, Alicante, Murcia, Almeria og Malaga. Sammen med fønikerne kom også andre handelsfolk fra Middelhavet som grækere og karthaginesere, som også begyndte at bosætte sig i den østlige del af halvøen.

217 FVT – Halvøen blev invaderet af Romerriget, men romerne måtte kæmpe en lang og sej kamp, da ibererne ikke ville overgive sig.

722-1492Reconquistaen er historien om den langsomme generobring af Den Iberiske Halvø, som kristne kongeriger gennemførte i dette tidsrum, og som medførte fordrivelsen af maurerne fra halvøen.

1492 – Der skete det afgørende i landets historie, at dronning Isabella støttede Christoffer Columbus‘ ekspedition for at finde en alternativ søvej til Indien. Dette lykkedes ikke for ham, men til gengæld fandt han den Nye Verden (Amerika).

1519 – I foråret, d. 8. november, opløste Hernán Cortés aztekerriget under kejser Moctezuma II og dennes efterfølger, Cuauhtemoc, og banede dermed vejen for etableringen af den spanske kolonimagt på det amerikanske fastland. Cortezhavet er opkaldt efter Hernán Cortés.

1533Hernán Cortés‘ grandfætter Francisco Pizzaro, erobrede Inkariget og grundlagde byen Lima – hovedstaden i det nuværende Peru. Pizzaro henrettede den sidste Inka-
hersker Atahualpa d. 29. august, 1533 – officielt for at have myrdet HuáscarPizarro fik derud over også to børn med Atahualpas datter.

1701-1714 – Krigen om den spanske arvefølge brød ud.

1898 – Den spansk-amerikanske krig begyndte. Krigen resulterede i at USA fik kontrol over spanske besiddelser i Caribien og Stillehavet. Besiddelserne var: Cuba, Filippinerne, Guam og Puerto Rico.

1936-39Den Spanske Borgerkrig blev udkæmpet mellem Spaniens republikanske regering egering (støttet af socialdemokrater, reformister, kommunister og anarkister) og general Francisco Franco (støttet af konservative, fascister og i et vist omfang den katolske kirke).

 

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.