Ukraine

Ukraine er et land i Østeuropa med anslået 45.593.300 (2012) indbyggere. Grænselandene er RuslandPolenHviderusland,
Slovakiet,  UngarnRumænien  og Moldova. I syd støder det op til
Sortehavet, hvor halvøen Krim ligger. Ukraine er arealmæssigt næst efter Rusland det største land i Europa. Hovedstaden er Kiev med 2,6 mio. indbyggere. Indtil 1991 var Ukraine en delstat i Sovjetunionen.

Efter løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1991 domineres politikken i Ukraine fortsat af en omfattende statslig og bureaukratisk kontrol. Landet er præget af omfattende korruption, noget som staten indtil nu ikke har kunnet styre.

TIDSLINJE:

1853-56Krim-krigen. Krigen var en konflikt mellem Rusland på den ene side og et forbund af Storbritannien, Frankrig og det daværende tyrkiske Osmannerrige på den anden. De fleste kampe foregik på Krim-halvøen. Konflikten er i dag kendt for den engelske sygeplejerske Florence Nightingale, hvis indsats var med til at skabe den moderne sygepleje i krigstid.

1944 – Under Anden Verdenskrig var der voldsomme kampe om herredømmet på Krim, der blev besat. Den russiske leder Josef Stalin deporterede hele halvøens tartarbefolkning som straf for deres formodede samarbejde med nazisterne.

1945 – 4. februar. Anden Verdenskrigs sejerherrer, Winston Churchill, Franklin Roosevelt og Joseph Stalin, mødes ved en konference i Jalta og aftaler opdelingen af Tyskland i besættelseszoner samt Polens frem­ti­dige grænser.

1954 – Sovjetleder Nikita Khrusjtjov overdrog Krim til Ukraine, der også hørte under Sovjet.

1986 – 25. april. På det sovjetiske atomkraftværk Tjernobyl i Ukraine sker en eksplosion med efterfølgende nedsmeltning af reaktoren. Først da videnskabsmænd i Sverige og Norge opdager den øgede radioaktivitet i luften, går den uhyggelige sandhed op for resten af verden. Et område fire gange så stort som Danmark bliver forurenet.

1991 – Sovjetunionen går i opløsning, og Krim fortsætter med at høre under Ukraine trods flere beboeres ønske om at høre under Rusland.

2004 – Den Orange Revolution opstod i Ukraine i kølvandet på rapporter om svindel under præsidentvalget, som blev vundet af prorussiske Viktor Janukovitj. Højesteretten annullerede valgresultatet, og oppositionsleder Viktor Jusjtjenko vinder omvalget.

2010 – Viktor Janukovitj vinder præsidentvalget, som observatører vurderer til at være fair. Rivalen Julia Timosjenko anholdes for embedsforsømmelse.

2013 – Præsidentvalget i 2010 medførte dog ikke en afklaring af landets indre spændinger, der atter blussede op i forbindelse med omfattende uroligheder i hovedstaden Kiev i november

2014 –  I januar måned bliver adskillige kvæstet, da omkring 200.000 demonstranter trodser anti-protestlovene, som Janukovitj har indført.

I løbet af dagene 18.-21. februar var der omfattende gadekampe i Kiev, hvor mindst 75 mennesker omkom.

Den 22-23. februar afsætter parlamentet Janukovitj, der flygter fra Kijev. Parlamentet vælger Oleksandr Turtjynov som overgangspræsident.

Den 26-27. februar sætter Rusland væbnedestyrker i området nær Ukraine i alarmberedskab, da russerne tvivler på de nye lederes legitimitet.
Regeringsbygninger i Simferopol bliver indtaget og det russiske flag hejst.

Den 14. marts gentager NATO’s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, at løsrivelsesafstemningen er ulovlig. Det samme mener overgangsregeringen i Kijev, EU-landene og USA. Dagen efter nedlægger Rusland veto i et hasteindkaldt møde i FN’s Sikkerhedsråd omkring en resolution, der skulle underkende folkeafstemningen.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.