Manitoba

Manitoba er en canadisk provins beliggende i Vestcanada. Vigtige byer er blandt andre hovedstaden Winnipeg, og Churchill ved Hudsonbugten.

Manitoba har ca. 1.150.000 (2001) indbyggere, dækker 647.797 km² og er således den sjettestørste af de ti provinser. Manitoba blev en provins i 1870. Økonomien har traditionelt været baseret på landbrug.

TIDSLINJE:

1610Henry Hudson opdagede Hudson Bay.

1612 – Kaptajn Thomas Button, er den første europæer der sætter foden på land i Manitoba, da han overvintrede med to skibe ved Port Nelson.

1631 – Den opdagelsesrejsende Luke Foxe udforsker Hudson Bay, og fandt ud af der ikke var nogen passage igennem den. Foxe Basin, Foxe Channel og Foxe Peninsula er alle opkaldt efter ham.

1690-91Henry Kelsey, der var en vigtig person i etableringen af Hudson Bay Company, udforskede det nordlige Manitoba fra Hudson Bay til Saskatchewan River.

1851 – Mellem den 13 og 15. juli fandt “Slaget om Grand Coteau (North Dakota)” sted mellem Sioux indianere og bøffeljægere på Souris plains. Læs mere her.

1862 – “Dakotakrigen“, var en bevæbnet konflikt mellem USA og adskillige grupper af Sioux indianere. Konflikten begyndte den 17. august langs Minnesota River og sluttede med massehenrettelse af 38 Dakota mænd den 26. december i Mankato, Minnesota.

1916Manitoba var den første provins til at give kvinderne retten til at stemme.

1919 – “Generalstrejken i Winnipeg“, i marts måned var en af de mest indflydelsesrige strejker i canadisk historie og blev platform for fremtidige arbejdsreformer.

1950Oversvømmelsen i Winnipeg den 5. maj blev døbt “Sorte Fredag” af byboerne, da Red River Valley oversvømmede hele området (1600 kvkm). Fire ud af 11 broer blev ødelagt og nærved 100,000 folk blev evakueret fra deres hjem. Dette var den største evakuering indtil senere i 1979. Kun 1 person døde, men der var i alt mellem 600 millioner til 1 milliard dollars i skade.

1967 – UFO MYTE: Stefan Michalak, der var på ferie den 20. maj i Whiteshell Provincial Park, gik på opdagelse ved Falcon Lake efter kvarts, da han fik øje på to cigarformede objekter, der fløj ned mod jorden, og den ene landede tæt på ham (ca. 48 meter). En dør åbnede  sig, og han hørte stemmer indefra objektet, hvorefter han prøvede at komme i kontakt med dem på engelsk og andre sprog, men ingen svar. Han påstod at han brændte sin hånd da han prøvede at undersøge det “farverige glas” der var rundt om objektet og så en rille-lignende udstødning/ventilation foran sig som han fik brændt sit tøj og sin hud på, og efterlod et mærke på hans mave i et mønster med huller. Da Michalak senere i juni skulle hjælpe politiet med at finde stedet igen, havde han glemt det. Politiet vidste, at Michalak havde drukket flere øl inden oplevelsen aftenen før. Den 26. fandt han så stedet og fandt sine personlige ting som han havde efterladt der. Politiet fandt en halvcirkel på jorden og mosset var på en eller anden måde fjernet. Der var spor af radioaktivitet i stenene ved afmærkningen og der hvor mosset manglede. Det radioaktive materiale der blev fundet var radium 226, et naturligt forekommende isotop almindeligvis brugt og fundet i radioaktivt affald. Man konkluderede at der ikke var strålingsfare for mennesker i området. Historien kom med i et afsnit af Unsolved Mysteries. Michalak døde i 1999, 83 år gammel.

1979 – Den 10. november, blev et tog med 106 vogne, der var lastet med sprængstof og giftige kemikalier afsporet nord for Mavis Road og Dundas Street. En af vognene der havde propan med sig, eksploderede og eftersom de andre vogne havde klorin med som last, blev det besluttet af evakuere den nærliggende bys beboere i Mississauga. 218.000 folk blev evakueret, og indenfor et par dage var byen praktisk talt som en spøgelsesby.

1983Air Canada Flight 143, der blev kendt som “Gimli Glider“, efter den landede på Gimli Air Force Base den 22. juli, efter at have svævet 128 km da de var løbet tør for brændstof.

2008 – Den 22-årige Tim McLean blev brutalt myrdet, fik hovedet skåret af og blev ædt af, af sin sidemand under en bustur om natten nær Portage la Prairie, og ingen af de 36 passagerer stoppede ham men flygtede i frygt. Den kinesiske immigrant, der myrdede McLean, viste det afskårede hoved til buspassagerne. Kineseren ville flygte fra bussen, men indgangen var blokeret så han gik tilbage til liget, som han hakkede i stykker og spiste af. Læs mere her.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.