Alabama

Alabama er en stat i USA. Største by er Birmingham med 242.820 indbyggere i år 2000. Hovedstaden er Montgomery.

Staten grænser til Tennessee mod nord, Georgia mod øst, Florida og den Mexicanske Golf mod syd og Mississippi mod vest.

De oprindelige amerikanere, som har beboet området, er bl.a. Alabama, Cherokee, Chickasaw, Choctaw, Creek, Koasati og Mobile. Handel med folk fra nordøst via Ohiofloden fandt tidligt sted og fortsatte indtil europæernes kolonisering af Amerika.

TIDSLINJE:

1519Alonzo Alvarez de Piñeda udforskede den Mexikanske Golf, inklusivt bugten i Mobile.

1539-41Hernando de Soto udforskede Sydøst; mødte Høvding Tuskaloosa i Slaget i Maubila.

1559-61Don Tristán de Luna forsøgte at oprette en spansk koloni, men fejlede.

1702Le Moyne brødrene grundlagde den første europæiske bosættelse, Fort Louis de la Mobile, ved Mobile River. Læs mere her.

1717Fort Toulouse blev etableret på Coosa River for at skabe handel med indianerne.

1721 – Skibet Africane sejlede ind i Mobile’s havn og medbragte over 100 slaver. Læs mere her.

1780 – Spaniolerne indtog Mobile under den Amerikanske Revolution.

1805-06 – De hvide begyndte at bosatte sig på indianernes land.

1813-14Creek borgerkrigen begyndte. Læs mere her.

1814 – General Andrew Jackson besejrede Creek indianerne.

1819Alabama blev den 22. delstat i USA.

1820-40 – Over 150,000 slaver blev bragt til Alabama. I 1832 opgiver den lovgivende magt i Alabama at begrænse slavehandlen.

1833 – Meteorregn (Leoniderne) forårsagede at observationen blev kaldt “the night stars fell on Alabama

1836-37 – Den anden Creek borgerkrig; Kampen om Hobdy’s Bridge var den sidste indianerkamp i Alabama.

1846Montgomery valgt som hovedstad. Tre år efter ødelægges byen af ild.

1861-65 – Under den Amerikanske Borgerkrig led Alabama store tab.Fra 1862-65 var Jefferson Davis første og eneste præsident for Confederate States of America (sydstaterne). Fort Pillow massakren skete den 12. april 1864. Fra den 2-9 maj 1865, overgiver konføderationen i Alabama sig og slaveriet ender.

1909Wrightbrødrene dannede en flyveskole udenfor Montgomery; bomuldsbillen (Anthonomus grandis) ødelægger bomuldshøsten.

1931The Scottsboro Boys, var ni unge afro-amerikanere der blev uskyldigt straffet for voldtægt. En jury fandt dem skyldige selvom kvinden der havde udpeget dem under retssagen, indrømmede at det ikke skete. Sagern skabte international vrede. Læs mere her.

1936Jesse Owens vandt 4 olympiske guldmedaljer i Berlin, Tyskand.

1954Albert Patterson, der var advokat i Phenix City, havde lige vundet den demokratiske nominering til Statsadvokaturen, da han blev snigmyrdet udenfor sit kontor d. 18. juni, af en ukendt mand, der gik op til ham og trykkede en pistol af i munden på ham tre gange. Dagen før var Patterson udmærket klar over hans liv var i fare: “I have only a 100-to-1 chance of ever being sworn in as attorney general.

1955 – Den sorte syerske Rosa Parks, blev arresteret den 1. december i Montgomery, fordi hun nægtede at afgive sin siddeplads i en bus til en hvid mand. Nu begyndte alle sorte at boykotte busserne og gik i stedet. Det medførte at busselskaberne var ved at gå konkurs, da det mest var sorte, der tog bussen. Loven ændredes og sorte skulle ikke længere sidde bagest i bussen og give deres siddeplads til de hvide. Rosa Parks blev dermed et forbillede for USA‘s borgerrettighedsbevægelse. Året efter var hun og Martin Luther King, Jr. de første til at køre i en bus hvor pladserne var frie.

1957Martin Luther King var med til at grundlægge Southern Christian Leadership Conference, der skulle organisere borgerrettighedsaktivismen. King gik ind for filosofien om offentlig ulydighed. Han ledede adskillige marcher for at sætte fokus på forskellige manglende grundlæggende rettigheder.

1961 – Den 4. maj bestemte de tre bevægelser CORE, SCLC og SNCC at finde en ny ikke-voldelig måde at få opmærksomhed om de sortes problemer. De ville også presse præsident Kennedy og regeringen, der ikke gjorde meget ud af sine løfter om bedre vilkår for de sorte. Læs mere her.

1964 – Den 14. oktober blev Martin Luther King den hidtil yngste modtager af Nobels fredspris. Han er formentlig bedst kendt for sin I Have a Dream tale, som han holdt i Washington D.C. 1963.

1965 – “Selma to Montgomery marches“, også kendt som “Bloody Sunday“, og de efterfølgende to marcher, fandt sted på sit højeste for borgerrettighedsaktivismen. Den første march var den 7. på “Bloody Sunday“, hvor 600 marcherende protesterede over Jimmie Lee Jackson’s henrettelse. Den anden march fandt sted den 9. marts og politiet tvang de 2500 protestanter til at vende om efter Edmund Pettus Bridge. Det tredje og sidste forsøg startede 16. marts, beskyttet af 2000 soldater, 1900 medlemmer af Alabama National Guard og mange FBI agenter, gik de 16 km om dagen langs Route 80, kendt i Alabama som “Jefferson Davis Highway“. De ankom til Montgomery d. 24 og Alabama State Capitol dagen efter.

1972 – Guvernør George Wallace blev den 15. maj udsat for et attentat i byen Laurel, Maryland, der medførte, at han blev lam fra livet og ned og måtte tilbringe resten af livet i kørestol.

2001Condoleezza Rice, blev den 22. januar udnævnt til præsident George W. Bushs nationale sikkerhedsrådgiver. Efter at Colin Powell havde annonceret sin tilbagetræden som udenrigsminister den 12. november 2004, indstillede den amerikanske præsident Rice til posten, og tjente fra d. 26. januar 2005 til d. 20. januar 2009.

2005Orkanen Kathrina blev dannet 23. august og blev opløst 3. september. På sin vej havde den hærget Bahamas, Sydflorida, Cuba, Louisiana (specielt New Orleans), Mississippi, Alabama, Florida Panhandle, og det meste af det nordlige Amerika. 1833 mistede livet og der blev forårsaget for over 108 mia. dollars i skader.

2009 – En pistolmand skød og dræbte 10 mennesker – sagen kendes som “Geneva County massacre“. Der blev sagt at det var den værste skudepisode i Alabamas historie.

2011 – Voldsomme storme dræber over 200 i Alabama, Mississippi, Tennessee, Georgia, Virginia og Kentucky. Læs mere her og se billeder.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.