Florida

Florida er en stat i USA. Den kaldes også Solskinsstaten og er et yndet tilbagetrækningsmål for amerikanske pensionister. Floridas sandstrande strækker sig næsten 1200 km. Grunden til at staten kaldes ¨The Sunshine State¨ er fordi her næsten altid er varmt. Gennemsnitstemperaturen ligger på 23 grader. Hovedstaden hedder Tallahassee, og ligger i det nord-vestlige hjørne. Miami er det eneste storby område i USA som grænser op til 2 national parker ( Biscayne National Park / Everglades National Park )

Florida er den sydligste stat på det amerikanske fastland. Fra Key West er der kun 150 km til Cuba, og mod nord grænser Florida op til sydstaterne Georgia og Alabama.

Florida deles traditionelt ind i 2 områder. Den nordlige, bakkede og skovbeklædte del og den sydlige, mere våde, sumpede og flade del, hvor landskabet sjældent hæver sig mere end få meter over havets overflade.

Der er ikke færre end 7800 søer, hvoraf man finder en tredjedel i det centrale Florida. Lake Okeechobee er USAs næststørste ferskvandssø.

For ca. 3000 år siden kom USAs oprindelige befolkning, indianerne, til landet. Floridas indianere, Timuca og Apalachee stammen, var sammenlignet med deres naboer et højt udviklet folk.

Mellem 1985 og 1995 var mordstatistikken en af de højeste i nationen som følge af illegale narkotikasmugling, der skyllede over Florida i 1970’erne og 80’erne. Tv-serien Miami Vice blev inspireret af de narkoproblemer der eksisterede.

TIDSLINJE:

1513Juan Ponce de León gik i land påskemorgen, nær det nuværende St. Augustine, navngav det La Florida, og erklærede det for spansk ejendom. Léon var på jagt efter ungdommens kilde. Slaveri, krig, kopper, syfilis og andre sygdomme reducerede på 50 år befolkingstallet på 25.000 til under en fjerdedel, og op igennem 1700-tallet forsvandt den oprindelige befolkning. Læs mere her.

1539Hernando de Soto udforskede det centrale og nordlige Florida.

1565St. Augustine blev grundlagt af spaniolerne, og det var den første europæiske bosættelse.

1566Miami-området, der i de første 1000 år blev beboet af Tequestas, blev erobret af Pedro Menéndez de Avilés.

1586 – Den britiske søfarer, Sir Francis Drake, erobrede og nedbrændte St. Augustine. Han går i almindelighed for at have været den første skibsfører, der gennemførte en komplet jordomsejling, men han var reelt kun den anden, idet spanieren Elcano allerede i 1522 havde præsteret dette. Drake var også næstkommanderende i den engelske flåde, da Den spanske Armada truede med invasion i 1588.

1763 -Britterne overtog kontrollen over Florida i bytte for Havana, Cuba.

1781 – Spanske tropper erobrer Pensacola.

1783 – De spanske tropper generobrer Florida. Efter afslutningen på den amerikanske uafhængighedskrig , som Florida ikke deltog i, mistede englænderne interessen og gav staten tilbage til spanierne i bytte for Bahamasøerne.

1785-95Spanien opgiver St. Augustine og Pensacola til England.

1803USA fik Vestflorida og Pensacola med i Louisiana-købet.

1813Andrew Jackson erobrede Pensacola.

1816 – En kanonkugle eksploderede i et forladt britisk fort og dræbte næsten 300 befriede slaver som var på flugt. Læs mere her.

1817-18 – 1. seminolekrig. Læs mere her.

1821Spanien tog imod et tilbud fra USA om at slå en streg over en 5 mio$ gæld, hvis de til gengæld fik Florida.

1835-42 – 2. seminolekrig. Læs mere her om “Dade massakren“.

1845Florida bliver USA‘s stat nr. 27.

1851Dr. John Gorrie eksperimenterede med at lave kunstigt is, og fik patent på det.

1855-58 – 3. seminolekrig. Læs mere her.

1861-65 – Da Borgerkrigen begyndte, trak Florida sig ud af Unionen og tilsluttede sig Konføderationen. I 1868 vendte Florida tilbage til Unionen.

1878 – Turismen begyndte i Silver Springs; Hullam Jones opfandt en båd med glasbund. Læs mere her.

1888 – Den gule feber ramte, 40% af Jacksonvilles indbyggere flygtede, over 400 døde.

1896 – Den 28. juli blev Miami officielt en by, med en befolkning lidt over 300 mennesker. Den blev opkaldt efter den nærliggende Miami River, som selv var opkaldt efter Mayaimi indianere, der tidligere levede omkring Lake Okeechobee.

1898 – Afskibningslejre i Tampa, Miami og Jacksonville blev oprettet som følge af den spansk-amerikanske krig.

1914 – Første flyverejse fra St. Petersburg til Tampa fandt sted.

1920 – Orkaner ramte Florida, ødelagde ejendomme, og dræbte hundredvis mennesker. Se en liste over orkaner fra 1900-49 i Florida her.

1926 – En kategori 4 orkan ramte Miami, smadrede byen og dræbte 200 mennesker i september måned. Læs mere her.

1928 – 1500 mennesker druknede i oversvømmelse fra vandet i Lake Okeechobee under en orkan. Læs mere her.

1933 – Den 15. februar holdt præsident Franklin Delano Roosevelt en spontan tale fra bagsædet af en åben bil i Bayfront Park området i Miami, hvor Giuseppe Zangara boede, og havde sluttet sig til mængden bevæbnet med en kaliber 32 pistol. Efter det første skud greb en kvinde og andre hans arm, og han skød yderligere fire skud vildt omkring sig. Han ramte forbi den nyvalgte præsident, men fem andre blev ramt, heriblandt Chicago borgmesteren Anton Cermak, som stod på trinbrættet på bilen ved siden af Roosevelt. På vej til hospitalet skal Cermak efter sigende have sagt til Roosevelt:Jeg er glad for, at det var mig og ikke Dem, Mr. President“, ord som i dag er indskrevet på en mindesten i Bayfront Park. Den 20. marts 1933 efter kun 10 dage på dødsgangen, blev Zangara henrettet i “Old Sparky“, den elektriske stol i Floridas Statsfængsel i Raiford. Zangara blev rasende, da han hørte at der ikke ville være filmkameraer tilstede for at filme hans sidste øjeblikke. Læs mere her.

1935Florida blev ramt af en voldsom storm der dræbte omkring 400 mennesker.

1947Everglades National Park indviet af præsident Truman den 6. december. Se video og hør talen med billeder her.

1950Cape Canaveral blev rum og raketcenter.

1954 – Den første 25 km lange Sunshine Skyway bridge i det nedre Tampa åbnede den 6. september.

1958National Aeronautics and Space Administration (NASA) begyndte deres arbejde ved Cape Canaveral; den første satellit, Explorer 1, blev sendt i luften.

1959Fidel Castro blev Cubas leder; cubanske immigranter begyndte at valfarte til Miami. Læs mere her om immigrationen.

1961Cape Canaveral opsendte den 5. maj sin første bemandede raket (Freedom 7) i rummet. Det var testpiloten Alan Sheppard fra Mercury-programmet, der fik æren at være den første amerikaner i rummet i 15 minutter.

Den 25. maj giver John F. Kennedy sin berømte tale, hvor han erklærede, at USA skulle lande en mand på Månen og føre ham sikkert tilbage til Jorden i løbet af 1960’erne. Kennedy: “I believe that this nation should commit itself to achieving the goal, before this decade is out, of landing a man on the moon and returning him safely to the earth” Se talen her.

1962Friendship 7 med John Glenn d. 20. februar, blev det første fartøj i kredsløb om Jorden. Turen varede 5 timer og kom 3 gange rundt om Jorden; Scott Carpenter gentog kredsløbet om Jorden på 5 timer i Aurora 7 d. 24. maj; Virgil Grissom fløj i Liberty Bell 7 den 21. juli, og var i rummet i 15 minutter; Walter Schirra opholdt sig i rummet i 9 timer og fløj 6 gange om Jorden i Sigma 7; Den sidste tur i Mercury-programmet blev med Gordon Cooper, der den 15. maj tog turen i om Jorden 22 gange på 34 timer i Faith 7. Der blev indspillet en film i 1983 efter Tom Wolfes roman “The Right Stuff” fra 1979, der handler om begyndelsen på det amerikanske rumprogram. Den vandt 4 Oscars og nomineret til 4 andre bl.a.  Oscar for bedste film, Oscar for bedste mandlige birolle (Sam Shepard) og Oscar for bedste scenografi. På dansk fik filmen titlen “Mænd af den rette støbning“.

Den 12. september holdt Kennedy endnu en berømt tale hvor han proklamerede at USA vil sætte foden på Månen i slutningen af årtiet. Se den her. Læs mere her.

1963 – Præsident Truman omdøbte Cape Canaveral til Cape Kennedy efter enken Jackie Kennedys ønske. Installationen kom til at hedde John F. Kennedy Space Center. Efter lokale protester gik man efter 10 år tilbage til det 400 år gamle oprindelige navn.

1964Orkanen Cleo skabte ødelæggelser for 115,320,000$

1967 – Indledningen på Apolloprogrammet med Virgil “Gus” Grissom, Edward White og Roger Chafee, den 27. januar, resulterede i en katastrofal brand på startrampen, og de tre astronauter omkom. NASA konkluderede, at branden startede ved en elektrisk kortslutning og blev næret af en atmosfære på 100% ilt i kommandomodulet. De tre astronauter kunne ikke få lugen på kommandosektionen op, da presset indefra var for højt. Læs mere her.

1968Apollo 7 var den første bemandede mission i Apollo-programmet. Mandskabet på de tre mand, Walter Schirra, Donn Eisele og Walter Cunningham, blev sendt op den 11. oktober  og kom ned elleve dage senere. Alle besætningsmedlemmer var oprindeligt ‘backup’-mandskab på den forulykkede Apollo 1 mission.

Fra den 21-27. december blev Apollo 8 den anden bemandede mission i Apollo programmet, hvor kaptajnen Frank Borman, kommandomodulpiloten James Lovell og månelandingsmodulpiloten William Anders blev de første mennesker der kom i kredsløb om Månen. Det var også den første bemandede opsendelse af Saturn V raketten.

1969Apollo 11 raketten, den første månelandings-mission blev opsendt, og medbragte Neil Armstrong, der blev den første til at betræde Månen den 20. juli, efterfulgt af Buzz Aldrin, Michael Collins forblev i kredsløb om Månen. Da Armstrong trådte ned på måneoverfladen, udtalte han de kendte ord: “Det er kun et lille skridt for mennesket, men et kæmpespring for menneskeheden.”

Den 19. november blev Apollo 12 det første fartøj på Månen, der landede præcist hvor det var planlagt i Stormenes Hav i umiddelbar nærhed af Surveyor 3, der var landet på Månen i april 1967. Astronauterne der bestod af kaptajn Charles Conrad, kommandomodulpilot Richard Gordon og pilot på månelandingsfartøjet Alan Bean, blev på Månen i 31½ time hvor de indsamlede prøver og afmonterede nogle dele fra Surveyor 3, så de kunne blive undersøgt. Man medbragte et farve TV-kamera (i stedet for det sort-hvide, der havde været med på Apollo 11). Men da Bean skulle sætte det op på Månen kom han til at vende linsen mod Solen, så kameraet blev ødelagt. Der kom derfor stort set ingen tv-billeder tilbage fra Månen under denne mission.

1970Apollo 13 var den syvende bemandede mission i Apollo-programmet der blev opsendt 11. april med chefpilot James Lovell, kommandomodulpilot John Swigert og pilot på månelandingsfartøjet Fred Haise. Det skulle have været den tredje månelanding, der skulle have fundet sted i Fra Mauro højlandet. Men i stedet blev missionen berømt for den eksplosion, der skete i servicemodulet og den efterfølgende vanskelige, men succesfulde redningsmission tilbage til Jorden den 18. april efter 142 timer 54 minuter 41 sekunder i rummet. Uheldet blev fortalt i den prisbelønnede film ”Apollo 13” instrueret af Ron Howard og præmieret i 1995, efter James Lovells bog ”Lost Moon”. Se en dokumentar her.

1971Apollo 14 var den 31. januar den ottende bemandede mission i Apollo-programmet og den tredje månelanding. Målet var at udforske kanten af et Cone-krateret. Landingen skulle oprindelig have været foretaget af Apollo 13. Besætningen bestod af chefpilot Alan Shepard, kommandomodulpilot Stuart Roosa og pilot på månelandingsfartøjet Edgar Mitchell. Alan Shepard blev den eneste Mercury-astronaut, der landede på Månen. Besætningen vendte sikkert tilbage til Jorden igen den 5. februar.

Den 26. juli blev Apollo 15 den niende bemandede mission i Apollo-programmet og den fjerde månelanding. Det var den første J-klasse mission, og for første gang blev der medbragt en månebil. Et af højdepunkterne på denne mission var fundet af den såkaldte Genesis Rock (Skabelsesstenen), der med en alder på 4 milliarder år var den ældste fundne månesten. Besætningen var chefpilot David Scott, kommandomodulpilot Alfred Worden og pilot på månelandingsfartøjet James Irwin, der alle fik en noget hård landing ved hjemkomsten den 7. august. NASA kaldte det den mest succesfulde bemandede mission nogensinde.

Walt Disney World åbnede den 1. oktober i Orlando. Det er verdens største forlystelseskompleks, der består af fire temaparker, to vandparker, 23 hoteller og en lang række restauranter, butikker og underholdningtilbud. I alt dækker parkerne et område på 120 km² – et areal på størrelse med Samsø.

1972 – Den 16.-21. april var Apollo 16 den tiende bemandede mission i Apollo-programmet og den femte månelanding. Det var den første landing i Månens bjergområder. Besætningen chefpilot John Young, kommandomodulpilot Ken Mattingly og pilot på månelandingsfartøjet Charles Duke. På vej tilbage mod Jorden gennemførte Ken Mattingly en rumvandring på 1 time 23 minutter og 42 sekunder for at hente film ind fra servicemodulet.

Den 8-19. juni, blev Florida og Georgia angrebet af op til 30 tornadoer, og blev det mest farlige udbrud i Florida med 140 dødsfald, 15 hjem blev smadret, og 119 blev skadet. 217 trailere blev ødelagt, og yderligere 196 blev skadet. Læs mere her.

Den foreløbig sidste bemandede månelanding med Apollo 17, fandt sted fra 7-19. december med astronauterne chefpilot Gene Cernan, kommandomodulpilot Ron Evans og pilot på månelandingsfartøjet Harrison “Jack” Schmitt (første videnskabsmand i rummet). Et af de spændende øjeblikke indtraf på den anden månevandring, hvor man stødte på orange månegrus. På Jorden fremkommer den orange farve sædvanligvis fra rust og er dermed et tegn på vand. Det viste sig dog, at den orange farve i månegruset skyldtes små farvede, vulkanske glasperler. På vej tilbage mod Jorden gennemførte Ron Evans en rumvandring på 1 time 5 minutter og 44 sekunder for at hente film ind fra servicemodulet.

1980 – Raceuroligheder og optøjer brød ud d. 17. maj i Miami efter dommen mod en række politibetjente der havde dræbt Arthur McDuffie i 1979, blev frifundet. Omkring 5000 protesterede ved Metro Dade Justice Building, og ved 18-tiden havde protesten udviklet sig til optøjer; tre mennesker blev dræbt, og mindst 23 såret og adskillige af dem kritisk. Læs mere her.

Den 31. oktober havde Marial boatlift i Cuba medbragt i alt 140,000 cubanere i massiv exil.

1981 – Den 12. april blev den første af USA‘s fem rumfærger, Columbia, opsendt på 20-årsdagen for Gargarins rumflyvning.

1983 – Rumfærgen Challengers  (STS-6) første mission foregik den 4-9. april indtil den på sin 10. mission eksploderede den 28. januar, 1986. På den første mission blev den første af kommunikationssatellitterne Tracking and Data Relay Satellite (TDRS-1) sat i kredsløbog den første rumvandring i Rumfærge-programmet udført.

Fra den 18-24. juni blev STS-7 Challenger opsendt, og den første amerikanske rumfærge-mission med en kvindelig astronaut.

Den 30. august-5. september var STS-8 Challengers tredje mission, og et kraftigt uvejr opstod mens rumfærgen stod klar på rampen. Se billede her.

1984STS-41-B var Challengers fjerde rumfærge-mission fra 3-11. februar.

Fra den 6-13 . april var STS-41-C Challengers femte rumfærge-mission.

Fra den 5-13. oktober var  STS-41-G Challengers sjette rumfærge-mission.

1985STS-51-B var Challengers 7. rumfærge-flyvning den 29. april-6. maj. Missionen medbragte rumlaboratoriet Spacelab-3 og udførte 14 eksperimenter. To aber og 24 gnavere var med om bord og blev observeret for deres reaktioner i vægtløshed.

I juli blev en af de mest berømte spanske skibe der sank i havet i 1622, Nuestra Senora de Atocha, fundet af skattejægeren Mel Fisher. Skibet indeholdt sølv, guld og smaragder. Læs mere her.

Fra den 29. juli-6. august var STS-51-F Challengers 8. rumfærge-flyvning. Missionen medbragte rum-laboratoriet Spacelab-2 med eksperimenter. Fem minutter efter opsendelsen svigtede den ene af rumfærgens tre hovedmotorer, hvilket medførte en såkaldt Abort to orbit, og rumfærgen måtte gå i et lavere kredsløb end planlagt.

Fra den 3-7. oktober var STS-51-J Atlantis første rumfærge-mission.

Fra den 30. oktober-6. november var STS-61-A Challengers 9. rumfærge-flyvning. Det er den eneste gang at otte personer har fløjet med rumfærgen; fra starten til landingen.

1986STS-51-L (Challenger-ulykken) var Challengers tiende og sidste rumfærge-mission den 28. januar. Brændstoftanken eksploderede under opsendelsen, rev rumfærgen i flere dele og besætningen omkom. Se ulykken her.

1988STS-26 var Discoverys syvende rumfærge-mission fra 29. september-3. oktober. Missionen blev kaldt “Return to flight” (genoptagelse af flyvning), det var den første flyvning, efter Challenger-ulykken i 1986. Challenger var 2 år før var styrtet ned under opsendelsen.

1990 – En voldsom regn oversvømmer floderne i Florida Panhandle, og tvinger 2000 hjem til at blive evakueret. Læs mere her.

1992 Orkanen Andrew smadrede Homestead og det sydlige Florida; 58 mistede livet og 25,000 hjem ødelagt, 10,000 beskadiget, og 80,000 mennesker i krisecentre.

1993Janet Reno blev den første kvinde til at få posten som USA’s justitsminister. Hendes far, Henry Reno, var en immigrant fra Danmark, og hed oprindelig Rasmussen. Janet Reno afslørede i 1995 at hun lider af Parkinsons.

2000 – Den seks-årige Elian Gonzalez tages fra hans slægtninges hjem af den føderale politimyndighed; genforenet med sin far og vendte tilbage til Cuba. Læs mere her.

2001 – Racerkøreren Dale Earnhardt døde den 18. februar i den sidste omgang i Daytona 500-løbet, der blev afholdt i Daytona Beach.

2003 – Ved afslutningen af NASA’s rumfærgeflyvning STS-107, der var Columbias 28. tur i rummet, desintegrerede den under sin genindtræden i Jordens atmosfære den 1. februar over Texas, hvorved hele besætningen på syv astronauter omkom.

2004Florida blev ramt af fire orkaner, der medførte omfattende ødelæggelser, 19 blev dræbt.

2005Florida blev ramt to gange af orkaner; FBI arresterede syv personer i Miami der planlagde at sprænge Chicago’s Sears Tower i luften. Læs mere her.

2007 – Et grimt tordenvejr og en tornado dræbte 19, og forårsagede omfattende skader.

2011 – Rumfærgen STS-135 Atlantis havde sin 33. og sidste mission i det sidste rumfærgeprogram, fra den 8-21. juli. Flyvningen var oprindeligt planlagt som redningsmission for STS-134. Men eftersom Kongressen afsatte midler til STS-135 benyttede NASA muligheden for en ekstra mission.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.