Illinois

Illinois er en amerikansk delstat. Statens hovedstad hedder Springfield, men Chicago er den største by. Indbyggertallet var i 2006 på 12,8 millioner.

Illinois’ nordøstlige grænse udgøres af Lake Michigan. Mod øst grænser Illinois til Indiana, mod nord til Wisconsin, mod vest til Missouri og Iowa 
langs Mississippi-floden og mod syd til Kentucky langs Ohiofloden
Illinois har også en grænse til Michigan, men denne grænse ligger i Lake Michigan.

Illinois blev optaget som USA’s 21. delstat den 3. december 1818.

Statens kælenavn er Land of Lincoln efter Abraham Lincoln, der boede i staten, da han blev valgt som USA’s præsident, men den eneste præsident, der er født i Illinois, er Ronald Reagan.

Tidligere var Chicago mest kendt for de legendariske gangsteropgør i 1920’erne og 1930’erne med Al Capone i centrum. Kriminaliteten i Chicagos mest fattige områder i den sydlige og vestlige del af byen er dog stigende, og byen har de seneste år haft en meget høj mordrate.

TIDSLINJE:

1500-tallet – Den præ-colombianske civilisation cahokia boede oprindeligt i området, men forsvandt af uvisse årsager i det 15. århundrede.

1680 – Den 5. januar etablerede de franske opdagelsesrejsende, René-Robert Cavelier, Sieur de La Salle og Henri de Tonti, Fort Crèvecoeur.

Den 15. april forlod Henri de Tonti fortet med Fader Ribourde og to andre mænd, for at begynde forstærkningen af bosættelsen ved Starving Rock. Den næste dag plyndrede de tilbageblevne 7 mænd fortet for alt proviant og ammunition, ødelagde fortet og de fleste af dem flygtede tilbage til Canada.

Den 10. september, forsøgte de Tonti at forsinke de bevæbnede Iroquois-indianeres invasion af Kaskaskia-landsbyen så indianerne i byen fra Illionois-føderationen kunne flygte med sine kvinder, børn og ældre. Men Tonti blev såret af en Iroquois-indianer, der stak ham med en kniv. Landsbyen blev herefter nedbrændt og Iroquois byggede et fort ovenpå stedet ved Starved Rock. Tonti og hans allierede flygtede til La Baye.

1673Jacques Marquette og Louis Jolliet ankom til Illinois.

1699 – Den ældste by i Illinois, Chaokia, blev etableret.

1700 – Der var ca. 25.000 indianere i Illinois, men systematiske angreb og folkedrab begået af Irokeserføderationen reducerede dette tal med 90%.

1804Lewis og Clark ekspeditionen begyndte nær Wood River.

1809 – Illinois-territoriet blev dannet med hovedstad i Kaskasia. Hovedstaden blev i 1819 flyttet til byen Vandalia, og i 1837 blev Springfield statens hovedstad.

1811-12New Madrid jordskælvene fandt sted, to gange den 16. december, 1811, og den 23. januar og 7. februar, 1812, de mest kraftfulde skælv i USA’s historie.

1812Slaget ved Fort Dearborn, var en kamp mellem amerikanske tropper og Potawatomi indianere, der kun varede et kvarter med en komplet sejr til indianerne, der massakrerede 52 soldater og civile, den 15. august.

1818 – Illinois blev USA’s 21. delstat.

1830Abraham Lincoln flyttede til Illinois; Det første statsfængsel blev bygget i Alton.

1837 – Chicago, der blev stiftet som havneby ved Great Lakes, oplevede en hurtig vækst i midten af det 19. århundrede.

1844 – Mormonlederne Joseph og Hyrum Smith, blev myrdet den 27. juni, da de blev angrebet af en gruppe mormon-hadere. Joseph blev dræbt mens han sad fængslet i Carthage, sigtet for at have beordret ødelæggelsen af Nauvoo Expositor, en avis, hvis første og eneste udgave påstod at Smith praktiserede polygami og dyrkede teokrati. Mormonerne betragter Joseph og Hyrum Smith som martyrer. Læs mere her. Og her.

1846Mormonerne forlod Illinois til fordel for Utah.

1860Abraham Lincoln blev valgt som USA’s præsident. Læs mere her.

1861-65 – Under den amerikanske borgerkrig deltog over 250.000 mænd fra Illinois i unionshæren. Illinois stillede med 150 infanteriregimenter, 17 kavaleriregimenter og 2 lette artilleriregimenter.

1865Abraham Lincoln blev snigmyrdet i Washington D.C.den 14. april af John Wilkes Booth, og begravet i Springfield, IL. Læs mere her.

1868Ulysses S. Grant blev USA’s præsident. Læs mere her.

1871 – Det meste af Chicago brændte i “The Great Chicago Fire“. På det tidspunkt var der ca. 300.000 indbyggere i byen. I alt var over 18.000 bygninger gået tabt, og i centrum var der kun ganske få opførelser, der overlevede. En tredjedel af indbyggerne var desuden blev hjemløse, mens omkring 300 døde som følge af branden.

1886 – Den 4. maj fandt Haymarketoptøjerne sted i Chicago, da strejkende arbejdere demonstrerede for otte timers arbejdsdag på Haymarket, Høtorvet. To hundrede politimænd angreb dem for at opløse demonstrationen, da nogen pludselig kastede en bombe fra en sidegade. I kaosset som fulgte begyndte politi og arbejdere at skyde på hinanden; syv politimænd og fire arbejdere mistede livet.

1892 – Den ikoniske bybane, “the L“, i Chicago, åbnede og har siden da optrådt som kulisse i et hav af film. I den hastigt voksende by blev banen opført som broer over det eksisterende gadenet, hvilket gav den ønskede fremkommelighed. Siden 1980’erne er mange film blevet optaget i byen, bl.a. The Blues Brothers, En vild pjækkedag, Alene hjemme, Flygtningen, I, Robot, Wanted, Batman Begins, The Dark Knight, Transformers: Dark of the Moon og Transformers: Age of Extinction.

1903Iroquois Teatret i Chicago blev ødelagt af ild den 30. december, og dræbte omkring 605 personer. Læs mere her.

1908 – Raceoptøjer i Springfield, den 14. august blev startet af to afrika-amerikanere fanger, der blev overført ud af fængslet af den lokale sherif. De var blevet sigtet, men ikke dømt for provokerende kriminelle handlinger mod hvide mennesker, og folkemængden blev gale over at de ikke blev hængt. Gruppen hærgede de sorte kvarterer, ødelagde og nedbrændte forretninger og hjem, ejet af  afroamerikanerne, der blev dræbt. Læs mere her.

1909National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), blev dannet efter optøjerne i Springfield; En kulminebrand medførte 259 ofre. Læs mere her.

1915 – Dampskibet Eastland stødte på grund i Chicago River og1812 passagerer døde.

1917National Guard tropper sendes til det østlige St. louis for at dæmpe raceuroligheder. Læs mere her.

1918 – En influenza-epidemi i Illinois dræder 32,000 borgere. Læs mere her.

1919 – Raceuroligheder i Chicago efterlader 38 døde, 500 sårede og tusinder uden hjem. Læs mere her.

1922 – Voldeligheder, kaldet “Herrinmassakren“, fandt sted i Herrin, den 21. juni, da nogle minearbejdere der ikke var medlem af unionen, blev skudt efter strejkende marcherede på stedet. Den følgende dag dræbte unionmedlemmer 19 ud af 50, og mange på brutal vis. Se billeder her.

1925 – Den tornado, der har krævet flest dødsofre i USA, ramte Illinois og 2 andre delstater og dræbte 695 personer, heraf 613 i Illinois.

1926Charles Lindbergh begyndte sin flyvning af den daglige post mellem Chicago og St. Louis. Året efter , den 27. maj tog han turen over Atlanten med “Spirit of St. Louis“.

1929 – “Skt. Valentines Day Massakren” i Chicago, fandt sted den 14. februar, og var et opgør mellem North Side Irish banden og Al Capones bande, South Side Italian. Læs mere her.

1933Chicagos borgmester Anton J. Cermak døde den 6. marts, efter han var blevet skudt under attentatet i på præsident Franklin D. Roosevelt,  måneden før i Miami. Det var ikke skuddet der dræbte ham, men en blødende tyktarms-betændelse, der skabte problemer under operationen.

1937 – Olieindustrien boomede efter en strejke, og i 1939 var delstaten blevet den fjerdestørste olieproducent i USA; “Memorial Day massakren” fandt sted den 30. maj.

1949Orchard Place Airport blev omdøbt til O’Hare Field til ære for Lt. Commander Edward O’Hare, der blev dræbt under Anden Verdenskrig. Lufthavnen er i dag en af verdens største og ligger i det nordlige Chicago. Læs mere om lufthavnen her.

1954Raymond Kroc åbnede den første McDonald’s fastfood-restaurant i Des Plaines. Læs mere om museet her.

1958 – Ilden den 1. december i Our Lady of Angels skolen i Chicago, dræbte 92 børn og tre nonner. Læs mere her.

1968 – Masseuroligheder i 1968 som følge af snigmordet på Martin Luther King (4. april), og Robert F. Kennedy (5. juni), politisk uro, specielt optøjer i mere end 100 byer, forårsagede at Democratic National Convention blev forstyrret, og 650 blev arresteret i Chicago. Læs mere her.

1972Abraham Lincoln’s hjem i Springfield blev erklæret det første historiske sted i Illinois. Læs mere her.: Den værste togkollision i Chicago’s historie skete midt i myldretiden den 30. oktober. 45 passagerer blev dræbt og over 200 såret.

1974Sears Tower, der med sine 447 meter (med antenne 527,9m), blev verdens højeste bygning, blev færdig i Chicago. Bygningen skiftede navn i 2009 til Willis Tower.

1983Harold Washington blev valgt som den første afroamerikaner til borgmester i Chicago.

1993 – Oversvømmelser i det sydlige og vestlige Illionois skaber omfattende ødelæggelser. Med 20 mia$ i skader og 50,000 hjem ødelagt, er det med til at gøre det til en af de værste naturkatastrofer i USA. Læs mere her.

1997Field Museum of Natural History betalte 8,4mio$ for Sue, det mest komplette Tyrannosaurus Rex fossil hidtil fundet.

2003 – Guvernør George Ryan ændrede et par dage før sin afgang fra sin stilling, dødsstraffen for alle 156 indsatte på dødsgangen til livstid, fordi han ikke fandt dødsstraffen kunne udføres ansvarligt. Ryans politiske karriere var sværtet til med skandaler og korruption gennem længere tid.

2004 – Demokraten Barack Obama blev valgt som den ene af Illinois’ to senatorer. Den anden hedder Richard “Dick” Durbin og er lige som Obama demokrat.

2006FBI arresterer 7 personer der blev mistænkt for at ville sprænge Sears Tower i luften. (Liberty City Seven); Amerikanske immigranter protesterede imod de ændrede immigrationsregler (H.R. 4437). Over 400,000 deltager i Chicago.

2008 – Imens Barack Obama blev valgt til præsident, blev Rod Blagojevich sigtet for at have forsøgt at sælge Obama‘s senatsæde. Året efter kom han for rigsretten for magtmisbrug.

2011Blagojevich blev erklæret skyldig i korruption. Året efter blev han idømt 14 års fængsel, efter at være dømt for 18 tilfælde af føderal korruption.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.