Indiana

Indiana er en amerikansk stat. Statens hovedstad er Indianapolis, der også er den største by. Indiana havde i 2006 ca. 6,3 millioner indbyggere.

Indiana grænser mod nord til søen Lake Michigan og delstaten Michigan, mod øst til Ohio, mod syd til Kentucky, mod hvilken Ohiofloden udgør grænsen, og mod vest til Illinois. Indiana er en af delstaterne omkring Great Lakes.

De første beboere der ankom til det nuværende Indiana, var paleo-indianere, der ankom 8000 FVT.

Oprindelige amerikanere, der boede i området, var bl.a. miami-stammen og shawnee.

TIDSLINJE:

1500-talletIndiana blev først udforsket af franskmænd.

1541Hernando de Soto udforsker Indiana.

1671Simon Daumont de Saint-Lusson erklærer området fransk.

1682René Robert Cavalier de La Salle  og Louis de Baude de Frontenacblev den første europæer til at udforske Indiana-området, der herefter blev overgivet til til den franske krone som en del af Ny Frankrig. Franskmændene var ikke særskilt interesserede i at befolke regionen, men grundlagde handelsstationer, der foretog byttehandler med lokale indianere, og man fik på den måde skind.

1702-13Dronning Annes Krig, bliver slutningen på den spanske tilstedeværelse.

1732Frankrig grundlagde den første faste bevæbnede post i Indiana i Vincennes.

1754 – Den franske og indianske krig krig brød ud i Nordamerika, og den sluttede i 1763 med fransk nederlag.

1787 – Efter USA’s uafhængighedskrig blev Indiana en del af Northwest-territoriet.

1800Indiana-territoriet blev dannet med hovedstad i Vincennes.

1811William Henry Harrison ledte de amerikanske tropper, den 7. november, i Slaget ved Tippecanoe mod amerikanske indianere — en begivenhed, der gav ham tilnavnet “Tippecanoe” (eller “Old Tippecanoe”). Han blev USA’s 9. præsident i 1841, men døde kun 32 dage inde i perioden af alderdom.

1813Indianas hovedstad blev flyttet til Corydon.

1816Indiana blev optaget som USA‘s 19. stat den 11. december.

1821Indianapolis blev grundlagt, og byen blev delstatens hovedstad i 1824 takket være dens centrale placering i staten.

1861 – Den amerikanske borgerkrig begyndte. Indiana, hvis befolkning var overvejende abolitionister, deltog aktivt på Unionens side mod Amerikas Konfødererede Stater. Det eneste slag, der blev udkæmpet i Indiana under borgerkrigen, var Slaget ved Corydon i 1863.

1886 – Der blev fundet naturgas i Indiana, hvilket tiltrak en række industriforetagender, den industrielle sektor voksede hurtigt i de første årtier i det 20. århundrede, og industribyer opstod, bl.a. Gary, der blev grundlagt i 1906 af United States Steel Corporation.

1908 – Seriemorderen Belle Gunness, en norsk-amerikansk kvinde, hvis størrelse, gjorde hende fysisk stærk, der dræbte mellem 25-40 mennesker over adskillige årtier, døde den 28. april i en ildebrand i hendes hus i La Porte, der dræbte 4 mennesker. En af kroppene var en kvindes, der var hovedløs. Man fandt aldrig hovedet. Hendes børn lå i deres senge. Ray Lamphere, der havde været dybt forelsket i Gunness, blev anholdt for at have påsat branden. Gunness tandlæge identificerede nogle tænder og en guldkrone, der blev fundet i nogle ruiner, og han bekræftede at det var hans arbejde på hendes tænder. Dermed blev det konkluderet, at den døde kvinde var Belle Gunness. Hendes gård blev efterfølgende undersøgt, og det ene lig efter det andet blev gravet frem i hendes svinegård, der afslørede hende som seriemorder.

1909Indianapolis Motor Speedway blev det første motorsportsanlæg, der blev navngivet “Speedway” efter byen. Det blev bygget, med plads til 257,000 tilskuere, der gør den til verdens største stadion. Det første Indiana 500 løb, blev kørt den 30. maj, 1911.

1925 – Flere tornadoer ramte Indiana, Illinois og Missouri, og muligvis flere stater og dræbte mange mennesker, den 18. marts. Over en periode på 7 timer dræbte de over 12 talte tornadoer af F5 klassen, 747 mennesker (695 fra én tornado), hvilket gør det til den dødeligste tornado i den amerikanske historie. Læs mere her.

1930 – en gruppe fra Ku Klux Klan brød ind i fængslet i Marion, og hængte tre unge afroamerikanere, der havde været indblandet i mordet på Claude Deeter, en hvid fabriksabejder, hvis kæreste blev voldtaget (ikke bevist). Det skabte en lynchstemning, der medførte indbruddet i fængslet, hvor de tæskede de tre fanger, men en ukendt stemme i virvaret råbte at den sidste dreng ikke havde noget med det at gøre, hvilket gjorde han blev skånet. Hvem der blev hans redningsmand, blev aldrig opklaret. Sagen blev kendt som den sidste bekræftede lynchning af sorte i det nordlige USA.

1937Ohiofloden oversvømmede Ohio, Indiana, Illinois og Kentucky og forårsagede omfattende skader fra Pittsburgh til Cairo, Ill. En million mennesker blev hjemløse, 386 døde og 500 mio$ i skader. Læs mere her.

1974 – En række tornadoer (148) ramte Midtvesten og de sydlige stater (inklusivt Indiana); mange blev dræbt med alvorlige skader på ejendomme. Læs mere her.

1980 – En forretningsmand fra Indianapolis, Herbert Baumeister, dræber 16 mennesker, hvoraf størstedelen var homoseksuelle. Baumeister begik senere selvmord i 1996 i Pinery Provincial Park, før han blev bragt for retten, og han indrømmede aldrig mordene han blev mistænkt for. Men en nærmere undersøgelse af hans gård afslørede 11 lig fra mænd, hvor 8 kunne identificeres. Sagen blev filmatiseret til TV, The Secret Life of a Serial Killer, blev udgivet i 1997, og senere flere forskellige programmer omtaler sagen. Se dokumentaren om ham her.

1985Ryan White fra Kokomo, blev bortvist fra sin mellemskole på grund af sin AIDS infektion, han havde fået efter en blodbehandling for sin sygdom hæmofili. Selvom lægerne sagde han ikke udgjorde nogen fare for andre studerende,gik mange forældre og lærere i Kokomo sammen for at kæmpe imod hans tilstedeværelse, da White prøvede at vende tilbage til skolen. Kendskabet til AIDS var ikke særlig god på daværende tidspunkt. Da begyndte en lang juridisk kamp med skolesystemet, og medierne der dækkede over sagen gjorde White til en national berømthed og talsmand for AIDS-forskning og offentlig uddannelse. Han optrådte jævnligt i medierne med berømtheder som Elton John, Michael Jackson og Phil Donahue. Overraskende for lægerne levede White fem år længere end forudset, og døde i april 1990, en måned førend sin eksamen på gymnasieskolen.

1987 – Et jetfly styrter den 20. oktober  ind i Ramada Inn nær lufthavnen i Indianapolis. Ti personer blev dræbt. Læs mere her.

2001 – Præsidenten i Cicero, blev sammen med ni andre dømt for at have stjålet for 10 mio$ skattepenge. Byen blev kendt for at velkomme AIDS aktivisten Ryan White, der blev begravet her efter hans død; Oklahoma City bombemanden Timothy McVeigh, fik sin dødsom udført i Terre Haute den 11. juni.

2005 – Den 6. november ramte en F3 tornado Evansville, som den første af mange, denne måned. Tornadoen dræbte 25, og sårede over 200 mennesker. Læs mere her.

2011 – Syv personer blev dræbt, mere end 50 såret, da scenen ved Indiana State Fair kollapsede under et skybrud den 13. august. Bandet der skulle optræde, Sugarland, aflyste den følgende koncert, men holdt så en gratis koncert til ære for de dræbte og sårede den 28. oktober. Hele 44 stævninger fik bandet, der blev ramt af tragedien. Læs mere her.

2012 – En række kraftige tornadoer og stormvejr efterlader 39 døde den2. marts. Byen Marysville bliver næsten totalt destrueret. Se billeder her. Og billeder af Marysville her.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.