Iowa

Iowa er en delstat i USA. Den er en af staterne i Midtvesten og grænser til Minnesota i nord, Wisconsin i nordøst, Illinois i øst, Missouri i syd og til Nebraska og South Dakota i vest. Statens største by og hovedstad er Des Moines.

Før europæere kom til Iowa, var området befolket af flere indianerstammer for 13,000 år siden, hvoraf de seneste er Sauk og Mesquaki, som var de mest dominerende. De oprindelige indbyggere var i stor grad nomader, som rejste omkring efter jagtdyr.

TIDSLINJE:

1673 – De franske opdagelsesrejsende Jolliet og Marquette udforskede som de første europæere området for kongen af Frankrig.

1811New Madrid forkastningszonen forårsagede jordskælv i det centrale Iowa.

1832 – De føderale myndigheder beordrede indianerne i Illinois over til Iowa, og da de gjorde modstand, opstod Black Hawk-krigen. Som straf for modstanden gjorde myndighederne krav på en ca. 80 km bred stribe af det østlige Iowa. I 1833 fik Black Hawk lov til at slutte sig til resterne af stammen i Iowa.

1834Patrick O’ Connor blev den første morder til at blive hængt i Iowa. En legende fortæller at hans ånd spøgte/spøger i Dubuquefængslet, der blev bygget længe efter hans død på stedet hvor han blev hængt. Læs om spøgeriet her.

1846Iowa blev officielt en delstat den 28. december som den 29. i rækken. Kort tid efter brød den amerikanske borgerkrig ud. Ingen slag blev udkæmpet i Iowa, men 13.001 soldater fra Iowa omkom i tjeneste for unionsstyrkerne. Folketallet fortsatte med at vokse i årene efter krigen.

1856 – Første tog fra Chicago ankom til Iowa City.

1857Spirit Lake massakren fandt sted den 8-12. marts; hovedstaden flyttes fra Iowa City til Des Moines.

1867 – Græshoppesværm invaderede Iowa og ødelagde afgrøderne; første jernbanespor bygget færdig i Iowa.

1890 – Et kæmpe meteor ramte jorden den 2. maj, 18 km nordvest fra Forest City. Læs mere her.

1893 – Tornadoen Pomeroy ramte Calhoun County den 6. juli, ødelagde 80% hjem, dræbte 71 og sårede 200 mennesker. Læs mere her.

1901 – En rekordvarm dag i Sigourney nåede helt op på 45 grader!

1912 – Den laveste temperatur i Iowa, nåede helt ned på -47 grader i Washta.

1920Backbone State Park blev indviet som Iowas første statspark.

1928Herbert Hoover, der blev født i West Branch, blev USA‘s 31. præsident den 4. marts, 1929-4. marts, 1933. Læs mere her.

1942 – Efter angrebet på Pearl Harbor melder de fem Sullivan-brødre sig alle til tjeneste i den amerikanske flåde. De kommer alle med på krigsskibet USS Juneau, der ulykkeligvis bliver torpederet i Stillehavet. Læs mere her.

1949Effigy Mounds National Monument blev navngivet.

1993 – Oversvømmelser kostede mere end 2 mia$ i skader. Læs mere her.

1998 – en derecho i Washington, IA, blæste med op til 198 km/t. Læs mere her.

2001 – Et Amtrak tog der kørte fra Chicago til Californien, blev afsporet i Iowa og dræbte 1 passager og sårede 90 andre. Læs mere her.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.