Maine

Maine er en amerikansk delstat. Statens hovedstad er Augusta, mens Portland er den største by. Staten har 1,3 millioner indbyggere (2006).

Maine grænser mod syd og øst til Atlanterhavet, mod nord og nordøst til den canadiske provins New Brunswick og til Quebec mod nordvest. Maine er den nordligstliggende delstat i New England og samtidig den største med næsten halvdelen af regionens areal. Maine er også den eneste delstat i det kontinentale USA, der kun har grænse til én anden delstat (New Hampshire mod vest).

TIDSLINJE:

11,500 FVTPaleoindianerne bosatte sig i Maine.

0. 1000 – I følge de islandske sagaer, var Leif den Lykkelige, den første der kom til Nordamerika, som han kaldte Vinland. Han er kendt for at være den første af europæisk herkomst, som overvintrede i Nordamerika (når Grønland fraregnes), og vendte hjem til Grønland efter 3 år.

1524 – Den italienske søfarer, Giovanni de Verranzano, var den første europæer der udforskede kystområdet ved Maine i håbet om at finde en passage til Stillehavet. Han udforskede den nordamerikanske østkyst fra Cape Fear (i dagens North Carolina) og nordover antagelig så langt som Cape Breton i Nova Scotia. Han var den første europæer, som trængte ind i New York-bugten. Han forsvandt i 1528 på sin rejse til Brasilien, og det spekuleres, om han muligvis endte sine dage for de indfødte indianeres hånd under sin tredje opdagelsesrejse i Den nye Verden et sted i Antillerne. Andre kilder mener at han blev taget til fange af spanierne og hængt som sørøver i Cadiz.

1604 – Den første europæiske bosættelse i Maine blev grundlagt af en gruppe franskmænd, der bl.a. omfattede den opdagelsesrejsende Samuel de Champlain. Franskmændene navngav hele området, også det senere Maine, Acadie.

1622 – Det vestlige Maine blev til Maine-provinsen, og den østlige del, som var mindre befolket, blev i det 17. århundrede til Sagadahock-territoriet.

1623 – Første savmølle i Amerika blev etableret ved Piscataqua River nær York. Læs mere her.

1675-1763 – Adskillige konflikter mellem nordamerikanske styrker.

1785 Falmouth Gazette, Maines første avis blev udgivet. Se forsiden bevaret her. Læs mere her.

1812 – Amerikanske og britiske styrker kæmpede om Maines territorium under USA’s uafhængighedskrig og den britisk-amerikanske krig.

1820Maine blev den 23. delstat i USA den 15. marts ved indgåelsen af Missourikompromiset, som optog både Maine og Missouri som delstater i USA samtidig med at balancen mellem slavestater og fristater blev opretholdt.

1832 – Den oprindelige hovedstad Portland, blev flyttet til Augusta.

1839 – Guvernør John Fairfield erklærer krig mod England over en grænsekonflikt mellem New Brunswick og det nordlige Maine. Det er den første og eneste gang en stat har erklæret krig mod en fremmed magt. Konflikten blev løst uden blodsudgydelse. Læs mere her. Og her.

1851Harriet Beecher Stowe begynder at skrive på sin bog, Onkel Toms Hytte, i Brunswick. Denne novelle havde en stor betydning for opfattelsen af slaveriet i sin samtid. Bogen blev i dens første år solgt i 300,000 kopier i USA. En million kopier blev solgt i Storbritannien.

1863Joshua Chamberlain var en amerikansk professor fra Maine, som deltog som frivillig i den amerikanske borgerkrig, hvor han blev en højt respekteret og dekoreret officer, der efterhånden blev forfremmet til generalmajor. For sit mod i slaget ved Gettysburg blev han tildelt Kongressens Medal of Honor.

Maine blev også den første stat til at forbyde alkoholsalg samme år. Den blev trukket tilbage i 1934.

1866Portland blev brændt ned til grunden mere eller mindre, på den første uafhængighedsdag, den 4. juli, et år efter slutningen på den amerikanske borgerkrig. Fem år før storbranden i Chicago i 1871 (her), blev dette den største ildebrand i en amerikansk by. Den begyndte i et bådhus, enten antændt af fyrværkeri eller cigaraske. Ilden spredte sig hurtigt i byen, 2 døde, 10,000 blev hjemløse og 1800 bygninger brændte ned til grunden. Læs mere her.

1898 – I januar måned, blev USS Maine, der var USA’s første slagskib sendt til HavanaCuba for at beskytte amerikanske interesser på et tidspunkt hvor der var opstand og uro på øen. Om aftenen den 15. februar indtraf der en voldsom eksplosion på USS Maine, da hovedparten af skibet krudtbeholdning sprang i luften. Den forreste tredjedel af skibet blev sprængt bort, og resten sank hurtigt. Som følge af eksplosionen døde 224 mænd. Kaptajnen og de fleste officerer overlevede dog, da de opholdt sig i agterskibet.

1916Acadia National Park var den første nationalpark, der blev grundlagt øst for Mississippifloden, og den er den eneste nationalpark i det stater, der udgør New England.Den blev oprettet af præsident Woodrow Wilson den 8. juli 1916 under navnet, Sieur de Mons National Monument, og den blev underlagt National Park Services administration. Den 19, januar, 1929, skiftede parken navn til det nuværende.

1920 – Kvinder opnåede retten til at stemme.

1947 – En meget stor del af det samlede skovareal i Maine brændte på grund af den meget tørre sommer. Også Acadia National Park blev ramt. Over 40 km² skov brændte i en brand, der varede 10 dage, og som ud over det lokale brandvæsen blev bekæmpet af enheder fra kystvagten, hæren, flåden, og brandfolk fra National Park Service. Genetablering af parken blev væsentligst finansieret af Rockefeller familien, ikke mindst John D. Rockefeller, Jr..

1967Stephen King, den senere berømte horror-forfatter, udgav sin første professionelle korthistorie “The Glass Floor” i Startling Mystery Stories.

1973Stephen King’s første rigtige novelle, Carrie blev udgivet i 1974, kort efter døde hans mor, og King, der var dybt alkoholiseret på dette tidspunkt, holdt en tale ved hans mors begravelse mens han var fuld. King fik dog  herefter skrevet en række andre bøger i 70’erne og 80’erne, der blev filmatiseret senere.

1998Maines værste naturkatastrofe i form af en isstorm, begyndte i den første uge i Januar måned. Læs mere her.

2000 – En ny lov gjorde det ulovligt at opkalde byer med racistiske eller nedsættende ord som “squaw” eller “negro”.

2009 – En ny verdensrekord sættes i lav temperatur i en stat på -50 grader i januar måned.

 

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.