Massachusetts

Massachusetts er en stat i USA. Statens hovedstad og største by er Boston. Massachusetts havde i 2006 6,4 millioner indbyggere.

Massachusetts grænser i nord mod New Hampshire og Vermont, i vest mod New York, i syd mod Connecticut og Rhode Island, og i øst mod Atlanterhavet. I det sydøstlige hjørne af delstaten ligger den store, sandede halvø, Cape Cod. Øerne Martha’s Vineyard og Nantucket ligger syd for Cape Cod. Det højeste punkt i delstaten er Mount Greylock (1.063 m).

Massachusetts var et centrum for bevægelsen, der kæmpede for uafhængighed fra Storbritannien, og modangreb fra briterne var en vigtig årsag til de 13 oprindelige koloniers enhed og til at USA’s uafhængighedskrig, som begyndte med kampe i og omkring Boston i 1775-76, brød ud.

TIDSLINJE:

1498 – Den engelske søfarer John Cabot sejlede langs Massachussetts kystlinje.

1602Bartholomew Gosnold sejlede med sin ekspedition som de første europæere ind i Provincetown Harbor, og det var eftersigende her, at Gosnold navngav hele området Cape Cod. De fulgte følgende kysten, og opdagede her bl.a. Martha’s Vineyard (som måske er opkaldt efter Gosnolds datter eller kone). De etablerede derpå en lille bosættelse på det de kaldte Elizabeth’s Island, i dag Cuttyhunk Island; stedet er nu en del af den moderne by Gosnold. Bosættelse blev imidlertid hurtigt, da kolonisterne besluttede at vende tilbage til England, da de ikke havde tilstrækkelig proviant til vinteren.

1614 – Kaptajn John Smith vendte tilbage til Amerika og sejlede ved Maine og Massachussets kyst. Han navngav området “New England“. Han gjorde to mere forsøg på at vende tilbage til området i 1614 og 1615. Den første rejse blev forpurret af en storm der ødelagde hans skib, og han blev fanget af franske pirater ud for Azorerne i hans andet forsøg, hvor det dog lykkedes ham at flygte efter to ugers fangenskab, og vendte tilbage til England, hvor han skrev og udgav sin opdagelsesrejse, som du kan læse her.

1620  – De første europæiske bosættere, pilgrimmene, der var passagerer på det i dag berømte skib, Mayflower, og etablerede deres bosted ved Plymouth og udviklede venskabelige relationer med stammen wampanoagMayflower står som et symbol på tidlig europæisk kolonisering af det fremtidige USA. Omkring halvdelen af passagererne tilhørte en lille gruppe religiøse separatister, hvis religion var undertrykt i Europa. De ønskede et liv, hvor de frit kunne praktisere deres tro. Dette symbol på religiøs frihed giver genlyd i det amerikanske samfund og er anerkendt som kanon for enhver amerikansk historiebog. Plymouth er stedet hvor  New England først blev etableret, og er dermed et af de ældste kommuner i USA. Pilgrimmene blev snart fulgt af puritanerne, som grundlagde Massachusetts Bay-kolonien ved det nuværende Boston. Puritanerne kom til Massachusetts med ønsket om religiøs renselse og tolererede ikke andre religioner. En række personer forlod derfor Massachusetts, og således blev kolonierne Rhode Island og Connecticut grundlagt.

1621 – Den første thanksgiving fandt sted i Massachusetts omkring den tid, hvor de første europæere kom til Amerika, og de indfødte indianerne hjalp dem med at skaffe føde.

1628John Endecott etablerede en koloni ved Salem.

1630Boston blev grundlagt den 17. september af en gruppe puritanere fra England.

1634Boston Common Park blev statens første offentlige park, og dermed USA’s ældste bypark.

1636 – Det i dag meget ansete Harvard universitet i Cambridge, MA, blev grundlagt den 8. september, og har avlet 75 nobelprismodtagere. Harvard har verdens 3. største bogsamling, kun overgået af British Library og Library of Congress. Desuden er universitetet med i den prestigefulde Ivy League.

1675-76 – Gnidninger mellem europæere og oprindelige amerikanere førte til Kong Philips’ krig, som endte med, at algonkin-stammerne blev endegyldigt knækket.

1692-93Hekseprocesserne i Salem var en serie høringer og retssager i Essex, Suffolk og Middlesex i kolonien Massachusetts i Amerika, mellem februar 1692 og maj 1693. Over 150 mennesker blev arresteret og sat i fængsel, men endnu flere blev mistænkt, men ikke formelt sigtet af myndighederne.

1770 – Et sammenstød mellem britiske tropper og lokale indbyggere i Boston, førte til Bostonmassakren, efter længere tids irritation over de engelske troppers tilstedeværelse.

1773Teselskabet i Boston var en aktion den 16. december, hvor en gruppe modstandere af det britiske imperium smed 342 kasser te i havnen i Boston.

1775-76Besættelsen af Boston, fra den 19. april, 1775 til 17. marts, 1776, var  Slaget ved Bunker Hill om sommeren og Slaget ved Lexington og Concord i vinteren 1775 åbningsfasen til den amerikanske uafhængighedskrig. Det var også på den tid Paul Revere foretog sin berømte midnatsridetur, hvor han red fra Boston til Lexington for at advare om den britiske hærs fremfærd. Se en liste over kampene her.

1776 – Mellem den 4. og 5. juli i Philadelphia, blev John Hancock fra Boston, den første af i alt 56 personer til at underskrive den amerikanske uafhængighedserklæring. Når man siger, man skal sætte sin “John Hancock” menes der, at man skal signere eller underskrive et dokument, deraf kommer det amerikanske udtryk “Put your John Hancock!” Han blev desuden den første valgte guvernør i Massachussetts i 1780.

1780Massachusetts’ forfatning blev ratificereret under USA’s uafhængighedskrig, syv år før den nuværende forfatning i USA blev ratificeret i 1787. Massachusetts har nu den ældste gældende nedskrevne forfatning i verden.

1783Massachusetts blev den første delstat i USA, der afskaffede slaveriet, det skete ved en juridisk bedømmelse, af forfatningen af 1780.

1786-87Daniel Shay, der havde kæmpet i uafhængighedskrigen, blev berømt for sit bevæbnede oprør mod skattepolitikken i staten den 28. august, efter han havde erfaret at staten drev krigsveteraner ud i gæld, da de ikke havde betalt soldaterne for deres tjeneste.

1788Massachussetts blev den 6. stat i USA.

1797John Adams blev den 4. marts, den anden amerikanske præsident, efter at have været den første vicepræsident (1789-1797). Han anses for at have været en af de mest indflydelsesrige personer ved grundlæggelsen af De Forenede Stater. Adams var far til John Quincy Adams, den 6. amerikanske præsident.

1820Massachussetts og Maine blev separeret.

1825John Quincy Adams var den første amerikanske præsidentsøn, der selv blev præsident den 4. marts, 1825. Andrew Jackson opnåede ellers det højeste stemmetal og det højeste antal valgmænd, men Repræsentanternes Hus valgte Adams i stedet. Fire år senere fik Jackson flertal og afløste Adams.

1831The Liberator, var en anti-slaveri avis, der blev udgivet i Boston i 35 år og lukket efter borgerkrigen sluttede. Den blev efterfulgt af The Nation.

1837-43Samuel Morse opfandt det meget benyttede kommunikationssystem, morsealfabetet, i en periode over 6 år, til brug for den elektriske telegraf, som han fik patent på i 1847.

1839Charles Goodyear, der opdagede og udviklede metoden for vulkanisering af gummi i Woburn, fik patentet på metoden 15. juni, 1844. Nyere arkæologiske fund har vist, at vulkanisering slet ikke er en ny ting, den var kendt i Mellemamerika så langt tilbage som 1600 FVT.

1840Skrivemaskinen blev opfundet af Charles Thurber, som kom i brug tre år efter, men den var så besværlig at bruge, at den aldrig kom i produktion.

1845 – Det egentlige gennembrud for symaskinen, blev gjort af Elias Howe (1819-67). Han fik i 1846 patent på en stikkestingsmaskine, der kunne udføre 300 sting i minuttet.

1846 – Dr. William Morton, var en tandlæge, der første gang praktiserede brugen af æter som bedøvelse under en operation på Massachusetts General Hospital.

1860’erneMassachussetts sendte over 160,000 tropper i kamp i borgerkrigen.

1876Alexander Graham Bell fik patent på telefonen den 14. februar og demonstrerede den i Boston den 25. juni. Telefonen blev opfundet af italieneren Antoni Meucci tilbage i 1860. Den 11. juni 2002 blev denne anerkendelse dog frataget Bell af USA’s kongres, der officielt anerkendte Meucci som opfinder af telefonen.

1891Basketball blev opfundet af James Naismith i Springfield.

1895William G. Morgan, skabte et nyt spil med navnet “Mintonette” i byen Holyoke. Efter en demonstration i den nærliggende by Springfield, blev navnet ændret til det nu mere kendte “Vollyball“.

1897 – Den første undergrundsstation blev åbnet ved Park Street i Boston, og blev også den første i USA. Læs mere her.

1903 – Første trans-atlantiske trådløse radiotransmission mellem præsident Theodore Roosevelt og Edward 7. af Storbritannien, skete på  Marconi Station i Wellfleet.

1907 – Første motoriserede brandbil udviklet af Knox Manufacturing Company.

1919 – Den 15. januar skete en omfattende ødelæggelse i Bostons North End, da en 15 meter høj melassetank hos Purity Distilling Company eksploderede. Tanken indeholdt omkring 9,5 millioner liter, og eksplosionen var kraftig nok til at rive skinnerne op og vælte et tog på jernbanelinjen ved siden af fabrikken. Flere bygninger blev også raseret. Melassen strømmede ud i en bølge med en højde på mellem 2,5 og 4,5 meter, en fart anslået til ca. 56 km/t og et tryk på 200 kPa. 21 mennesker omkom og 150 blev skadet da den glovarme masse ramte dem. Ofrene blev knust, kvalt eller regelret kogt af melassen. Det tog mere end seks måneder at fjerne melassen fra brostensgader, hus og biler, og vandet i havnen var stadig brunt sommeren 1919. Læs mere her.

1922I årene mellem 1922 og 1941 byggede Elis F. Stenman et hus af gamle aviser i Rockport, Massachusetts. Det står endnu. Læs mere her.

1923 – Den 2. august blev Calvin Coolidge USA’s 29. præsident, efter Warren G. Hardings død. Han genoprettede folkets tro på det Hvide Hus efter skandalerne i forgængerens administration og nød stadig en vis popularitet blandt vælgerne, da han forlod embedet.

1942 – Den 28. november blev den berømte natklub The Cocoanut Grove i Boston midtpunktet for den dødeligste brand i en natklub i historien, da 492 gæster (Kapacitet: 460) omkom, og sårede 100 andre. Tragedien overskyggede ganske kort Anden Verdenskrig i medierne, og ledte til at skærpe sikkerheden fremover og efterbehandlingen af forbrændte ofre. Læs mere her. Se billeder her.

1947Percy Spencer opfandt mikrobølgeovnen, med navnet Raydarange. Mikroovnen havde en pris på 5000 dollars, brugte 3000 W og var 1,7 m høj. Den var desuden vandkølet og vejede 340 kg. Til at starte med blev den dog ikke brugt i private hjem, men bl.a. i tog og luksuslinere.

1948 – Opfindelsen af det moderne kamera, Polaroid Land Camera, krediteres til Edward Land, der havde opfundet selvudviklende film i New York City.

1950 – Den første Dunkin’ Donuts blev åbnet i Quincy, Mass. af William Rosenberg.

1954 – Den første succesfulde menneskenyretransplantation blev udført på et par identiske tvillinger den 23. december af plastikkirurgen Joseph Murray.

1961-1963 – i 1960 blev John F. Kennedy (Født i Brookline) opstillet som demokraternes præsidentkandidat, og vandt præsidentvalget over Eisenhowers vicepræsident Richard Nixon, og blev dermed den yngste person hidtil, der blev valgt som præsident (kun Theodore Roosevelt var nogle måneder yngre da han overtog William McKinleys plads efter hans død). Kennedy blev snigmyrdet i Dallas, den 22. november, 1963.

1966 – Den 3. januar, blev Edward W. Brooke, den første af afroamerikanerne, til at opnå et senatsæde som republikaner. Ikke før 2010 og 2013 skulle det ske igen. Brooke er også den ældste levende eks-senator (94 år).

1969 – Den 18. juli var Ted Kennedy til en fest på Chappaquiddick Island nær øen Martha’s VineyardKennedy kørte væk med gæstdeltageren Mary Jo Kopechne som passager i sin 1967 Oldsmobile Delmont 88. Ifølge Kennedy kørte han forkert ud på en uoplyst vej, som ledte mod Dike Bridge (også stavet Dyke Bridge), en træbro uden gelænder, og kørte ud over siden på broen. Bilen faldt i Poucha Pond ( se kort her), hvor Kennedy var i stand til at svømme væk fra køretøjet, men det var Kopechne ikke. Kennedy hævder, at han prøvede at svømme ned til hende flere gange, hvorefter han tog en pause på bredden et par minutter inden han vendte tilbage til Lawrence Cottage hvor festen havde fundet sted. Han erklærede sig skyldig i at have forladt stedet, og fik en to måneder betinget fængselsdom, hvilket førte til at sagen blev en skandale, og havde muligvis indflydelse på hans valg på ikke at blive deltage i præsidentvalget i 1972 og 1976. Læs mere her.

1970 – Rockgruppen Aerosmith, blev grundlagt i Boston, og var i 1970’erne og sidste del af 1980’erne et af de mest populære bands i heavy rock og heavy metal genren. Det var med albummet Toys in the Attic som gruppen slog igennem med i 1975. Her var bl.a. hittene “Sweet Emotion” og “Walk This Way“. gennembruddet gjorde også at de frigav en tidligere udgiven single, “Dream On“, som også blev et stort hit.

1982-1993Sams Bar (originaltitel Cheers) var en amerikansk sit-com, der startede i USA den 30. september 1982 og sidste afsnit blev sendt 20. maj 1993 i USA. Baren på Beacon Street ved siden af Fenway Park i Boston, hvor serien blev filmet, er i dag en restaurant med burgere og øl og cocktails. Se hjemmesiden her.

1989George H. W. Bush (f. Milton, MA), blev USA’s 41. præsident den 20. januar – 20. januar, 1993. Han er den anden af to præsidenter til at have en søn i samme embede (den første præsident var John Adams). Ved valget i 1992 blev præsident Bush slået af den demokratiske kandidat, Bill Clinton, der var guvernør i Arkansas.

2001ACT, der blev grundlagt i 1994, arbejder primært med stamcelle-baseret teknologi, påstod, at de havde skabt verdens første menneske-embryon. Læs nyhedsartiklen fra 2001 her.

2002 – Den Romersk-katolske kirke blev afsløret i en række store sexskandaler mod børn helt fra tre år og op til 14, som præster, nonner og medlemmer af den romersk-katolske ordener blev dømt for. Læs mere her og her.

2003 – Ærkebispedømmet for den romersk-katolske kirke i Boston, fik tirsdag gennemtrumfet et forlig til 85 mio. dollar (562 mio. kr.) i en omdiskuteret sexskandale. Læs mere her. Læs meget mere her om sexskandaler i den amerikanske religiøse verden her.

Den 24. juli 2003 skrev Ekstrabladet: En kultur af hemmelighedskræmmeri i Bostons katolske kirke var ansvarlig for omfattende sexovergreb, hvor pædofile præster i seks årtier forgreb sig på over 1000 børn. Det fastslog Massachusetts’ rigsadvokat Tom Reilly onsdag. Læs artiklen her.

2009Edward “Ted” Kennedy døde den 25. august af en kompliceret form for cancer i hjernen (læs), i hans hjem i Hyannis Port, der er hjemstedet for Kennedy Compound, der i 2012 blev doneret til Edward M. Kennedy Institute for the United States Senate, der fortalte at huset vil blive åbnet for offentligheden.

2013 – Ved maratonløbet den 15. april i Boston blev to bomber bragt til sprængning tæt på mållinjen, der dræbte 3 og sårede 264. Læs mere her og her. Der er i øvrigt også opstået konspirationsteorier underbygget på “fakta” i form af billeder og videoer, og de kan alle ses hersnopes.com.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.