Michigan

Michigan er en delstat i USA. Den ligger i midtvesten og har grænse mod Ohio og Indiana i syd, Illinois i sydvest, Wisconsin i vest og mod Canada i nord og øst.

Navnet kommer fra Lake Michigan, som via fransk er afledt af anishinaabe-ordet misshikama, som betyder “stor sø”. Den største by i Michigan er Detroit, og delstatshovedstaden er Lansing. Med ti millioner indbyggere er Michigan USA’s ottende mest folkerige stat.

Detroit er i dag er byen bedst kendt for at være et vigtigt centrum for bilindustri og hovedsæde for “The Big Three”, de tre bilproducenter Ford, General Motors og Chrysler. Byen er også kendt for sin musikindustri omkring Motown-studierne, der var specialiserede i soulmusik. Byen har derfor også de to kælenavne “Motor City” og “Motown”.

Michigan ligger på to halvøer mellem fire af de store søer: Lake Erie, Lake Huron, Lake Michigan og Lake Superior. I nord findes store uberørte skovområder og i syd vidstrakte og meget frugtbare landbrugsarealer. Halvøerne skilles af Mackinacstrædet, og forbindes af Mackinacbroen.

Fra og med 1970’erne er det gået ned ad bakke med Michigans bilindustri på grund af udenlandsk konkurrence og outsourcing af arbejdspladser til udlandet. Dette har ført til arbejdsløshed og har gjort Michigan til en del af det såkaldte rustbælte.

TIDSLINJE:

1701 – De første europæere, som bosatte sig i Michigan, var franske pelshandlere, som grundlagde Detroit. Læs mere her.

1805 – Om morgenen den 11. juni, blev det meste af Detroit ødelagt i en brand, der blev startet af John Harvey, der ikke fik slukket asken fra sin pibe ordentligt, efter han slog asken ud, og et af de første bygninger der blev antændt, var en lade, og flammerne spredtes med lynets hast til andre træbygninger. Indbyggerantallet på dette tidspunkt var omkring 600. Læs mere her.

1819Ojibwe, Ottawa, Potawatomi Indianere, afgav mere end seks millioner tønder land i Lower Peninsula til Amerika; Indianerne foretog herefter masseudvandring mod syd. Læs mere her.

1835-36 – Grænsekrigen mellem Michigan og Ohio brød ud. Ohio gav landområder omkring Toledo, og Michigan fik hele Upper Peninsula. Læs mere her og en tidslinje her.

1836Michigan fik sin første regering, men blev ikke en stat i Unionen før året efter på grund af en grænsetvist med Ohio.

1837Michigan blev USA’s 26. delstat.

1846Michigan var den første delstat i USA, som afskaffede dødsstraf.

1850 – Den 1. maj blev byen Grand Rapids stiftet. Byen havde da 2686 indbyggere.

1861-65Borgerkrigen brød ud og over 90,000 mænd fra Michigan gjorde tjeneste.

1871 – Ildebrande i Port Huron, Holland og Manistee dræbte 200, og nedbrændte over 1,2 mio. tønder land. Læs mere her.

1881 – Den store “Thumb Fire” i The Thumb-området, dræbte 282, og medførte 2,347,000$ i skader, og var også den første naturkatastrofe American Red Cross deltog i. Læs mere her.

1896Charles King fra Detroit, var den første person der designede, byggede og testkørte en benzindrevet automobil.

1899Ransom E. Olds etablerede den første automobilfabrik i Detroit.

1900-tallet – I starten af 1900-tallet oplevede økonomien i Michigan et opsving. Henry Ford gjorde Detroit til centrum for USA’s bilindustri. I 1903 stiftede han sammen med elleve andre Ford Motor Company, og forblev direktør i firmaet frem til 1919, da hans søn Edsel B. Ford overtog. Det var dog stadig Ford senior, der tog alle beslutningerne. I 1908 blev Den første Ford Model T bygget; General Motors blev etableret, og er i dag den næststørste bilproducent i verden.

1920’erneAbe Bernstein og hans “Purple Gang“, opererede med spiritussmugling fra Detroit i forbudstiden, sammen med andre gangstere i mafiaen. De anvendte Detroitfloden til smugling af canadisk alkohol.

1928Ford River Rouge Plant blev bygget færdig, og er den største fabrik i verden, med over 100,000 ansatte.

1929Ambassador Bridge åbnede mellem Detroit og Windsor, Ontario (den længste bro i verden, da den blev bygget).

1930Detroit-Windsor Tunnel blev åbnet, og har i 84 år fungeret som den mest befærdede rute mellem USA og Canada efter Ambassador Bridge.

1940’erne – Blues-musikeren John Lee Hooker boede i bydelen Delray i den sydvestlige del af i Detroit.

1941 – Automobilfabrikker blev omdannet til produktionssteder for krigsmaterialer, og Michigan blev derefter kendt som “Arsenal of Democracy“. Læs mere her.

1950’erneDetroit blev et centrum for jazz med kendte jazzmusikere, som spillede i bydelen Black Bottom.

1955Bill Haley fra Highland Park havde en af de første rockhits med Rock Around the Clock.

1957 – Den 1. november åbnede Mackinac Bridge, som blev kendt under tilnavnet “Big Mac” eller “Mighty Mac“. Broen er i dag verdens femte største.

1959Motown Records blev grundlagt af Berry Gordy, den 12. januar i Detroit. Pladeselskabet blev internationalt kendt i 1960’erne og i begyndelsen af 1970’erne med kunstnere som Stevie Wonder, The Temptations, The Four Tops, Smokey Robinson & The Miracles, The Supremes, Jackson 5, Martha & the Vandellas og Marvin Gaye.

1967 – Et af de første bands, der grundlagde punkrocken, var The Stooges, der havde Iggy Pop som frontfigur. Bandet var aktiv i 1967-1974, og faldt fra hinanden igen pga. stofmisbruget, men Iggy fik stor succes med sin solokarriere, indtil bandet blev gendannet i 2003 under indspilningerne til Iggy Pops album ‘Skull Ring’, og optrådte på Roskilde Festival i Danmark i 2004.

Den 23. juli 1967, i morgentimerne til Lørdag, begyndte en razzia på en ulovlig bar, på hjørnet af 12th og Clairmounts (i dag Rosa Parks Boulevard), i Near West Side. Den sluttede efter 5 dages uroligheder, hvor 43 blev dræbt, 1189 sårede, over 7000 arresterede, og det meste af den indre by ødelagt. Læs mere her og se billeder her.

1970 – Rockgruppen Alice Cooper flyttede til Detroit, hvor de året efter skrev kontrakt med Warner Bros., der i 1971 producerede deres tredje album Love it to Death, som blev et af tidens store hardrockalbum. Alice Cooper fik sit første placering på hitlistene i USA med en sang ved navn I’m Eighteen og derefter gik stærkt med succesen.

1974 – Den 8. august syntes alle muligheder for, at Richard Nixon kunne undgå en rigsretssag på grund af Watergate-skandalen at være udtømte, og han valgte derfor – som den hidtil eneste amerikanske præsident – at træde tilbage i utide. Den 9. august blev Gerald Ford (der var god ven af Nixon) indsat som USA’s 38. præsident. Ford blev i starten mødt med medvilje hos det amerikanske folk, men pga. han benådede Nixon, blev medviljen omsat til mistro. Fords kone Betty, der var meget åben om sit privatliv, og personlige problemer så som sygdom og alkoholisme, åbnede Betty Ford klinikken i 1982 i Rancho Mirage, Californien, hvor du her kan se en liste over nogle af berømthederne der har gæstet stedet siden 1982, og billeder her. Se luftfotografier af centeret her.

1975 – Lederen af USA’s største fagforening International Brotherhood of Teamsters, Jimmy Hoffa, blev gjort til en myte, da han pludseligt forsvandt under mystiske omstændigheder den 30. juli i Bloomfield Township, Oakland County, ved Machus Red Fox Restaurant (se kort her), mens han ventede på nogle mænd (gangsterne Anthony “Tony Jack” Giacalone og Anthony “Tony Pro” Provenzano) han skulle møde kl. 14. De skulle tilsyneladende diskutere Hoffas tilbagevenden til lederpositionen hos Teamsters, men mafiaen og Nixon ville ikke af med Frank Fitzsimmons, der var mere medgørlig end Hoffa, og ville ikke ændre på noget. Det var muligvis årsagen til at Hoffa måtte skaffes af vejen. Læs mere her.

1974Coleman Young blev valgt som Detroits første afroamerikanske borgmester og blev dermed også den første afroamerikaner som blev valgt som borgmester i en af USA’s større byer. Han blev også den borgmester i Detroit, som sad i embedet i længst tid (til 1993).

1980 – På dette tidspunkt havde tre årtier med stor kriminalitet, narkotikatrafik og utilstrækkelig politisk handlekraft gjort, at Detroit var i forfald. I 1980’erne blev forladte bygninger revet ned for at nedbringe tilholdssteder for narkopushere, og store dele af byen blev derfor omdannet til øde område (såkaldt “Urban Prairie“). Læs mere her.

2005Rosa Parks, den amerikanske syerske, der nægtede at afgive sin plads til en hvid i bussen i 1955, døde i Detroit den 25. oktober, 92 år gammel. Hun blev begravet og lagt ved sine forældre i Woodlawn Cemetery.

2009General Motors meddelte at de måtte nedskære med 21,000 jobs; Chrysler erklærede sig konkurs den 30. april. Læs mere her.

Den 25. december, 2009, fandt et fejlslået bombeattentat sted på Northwest Airlines Flight 253, hvor gerningsmanden prøvede at sprænge en bombe der var syet fast i hans underbukser. Der var 290 passagerer om bord. Havde attentatet været en succes, ville det have overgået American Airlines Flight 191, som det værste på amerikansk grund. Gerningsmanden Umar Farouk Abdulmutallab, en 23 årig nigerianer, blev overmandet, og flyet landede sikkert i Detroit Metropolitan Wayne County Airport. Tre dage efter erklærede al-Qaeda in the Arabian Peninsula sig skyldig for attentatforsøget.

2010 – Den 6 januar blev Abdulmutallab sigtet for 6 kriminelle handlinger, der inkluderede bombe og forsøg på mord.

I juli 2010, sprang en rørledning læk i Kalamazoo River, og medførte 800,000 gallons (3,02832943 m3), det største olielæk i Midtvesten. Læs mere her og her.

2012 – Den 16. februar blev Abdulmutallab idømt livsvarigt fængsel uden mulighed for prøveløsladelse.

2013 – Tiltagende økonomiske problemer medførte, at Detroit den 18. juli 2013 måtte indgive konkursbegæring med en samlet gæld på op mod 20 mia. dollars (ca. 115 mia. kr.). Dette var den 34. kommunale konkurs i USA side 2010 og den største nogen sinde i USA’s historie.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.