Minnesota

Minnesota, USA‘s 32. stat, ligger i det nordligste USA, og grænser til Canada og delstaterne Wisconsin, Iowa, South Dakota og North Dakota. Statens hovedstad er Saint Paul, mens Minneapolis er statens største by. Disse to byer danner sammen området kaldet Twin Cities.

Staten deler en vandgrænse på Lake Superior med Michigan og Wisconsin mod nordøst. Minnesotas kælenavn The Land of 10.000 Lakes, (landet med de 10.000 søer) er ingen overdrivelse, der er 11.482 søer over 10 acres i størrelse. Den har 6.564 naturlige vandløb, der tilsammen flyder over i alt ca. 110.000 km.  Mississippi-floden har sit udspring i Minnesota fra Lake Itasca og krydser grænsen til Iowa ca. 1.100 km efter.

Navnet Minnesota stammer fra sioux og betyder “uklart vand”. Området, som i dag udgør Minnesota, var oprindelig befolket af sioux– og chippewa-indianere.

TIDSLINJE:

1659-60 – De franske pelshandlere Groseilliers og Radisson, udforskede det vestlige område af Lake Superior.

1750Slaget ved Kathio, er en mundtlig overlevering fra Chippewa-indianerne, der fortæller om kampen mellem Chippewa og Sioux, på Rum River, ved siden af Mille Lacs Lake. Chippewaindianerne besejrede Siouxindianerne og erobrede området.

1820’erne – Indvandringen af nybyggere fra New England og senere fra Europa, begyndte, særligt fra Skandinavien og Tyskland.

1832Henry Schoolcraft og Ojibweguiden, Ozawindib, var på sin første ekspedition til Lake Itasca gennem  Mississippi-flodens udspring. Han blev senere kendt for sine 6 værker om amerikanske indianere i 1850’erne. Siden 1891 har området omkring søen været en statslig naturpark.

1858Minnesota blev USA’s 32. delstat.

1862 – Dakota-indianere (Sioux) lavede et bevæbnet angreb på bosættere fordi de ikke overholdt landtraktaterne, og indianerne blev mishandlet af handelsmænd. 486 bosættere blev dræbt; 38 indianere hængt i Mankato. Læs mere her.

1873 – Tre dages snestorm, dræbte 70 mennesker i staten.

1874 – Den første Washburn A Mill, bygget af C.C. Washburn, var den hidtil største melmølle i verden da den stod færdig. Den 2. maj, 1878, antændte en gnist al luftbåren mel, der skabte en eksplosion så kraftig at den dræbte 18 ansatte og smadrede møllen, og efterfølgende ildebrand resulterede i fire ofre til, ødelagde 5 andre møller og reducerede Minneapolis’ møllevirksomhed en tredjedel.

1880 – Telekommunikation blev oprettet mellem Saint Paul og Minneapolis.

1881 – Den 1. marts blev Saint Paul’s State Capitol ødelagt i en omfattende ildebrand, der var startet under mystiske omstændigheder. Læs mere her.

1883 – En voldsom tornado ramte Rochester den 21. august og efterlod en tredjedel af byen i ruiner, og 35 dræbte. Læs mere her og se billeder.

1886 – Indtil en tornado ramte Sauk Rapids, blev byen betragtet som en af de vigtigste i Minnesota. Men den 14. april, ville skæbnen byen det anderledes. Tornadoen pløjede sig igennem hjertet af byen, og dræbte 44 og sårede flere hundrede andre (den krævede i alt 79 ofre). Trods den siden blev genopbygget, opnåede den aldrig samme status som før.

1888 – Det vestlige Minnesota blev ramt af en kæmpe snestorm, der dræbte 109. Snestormen hærgede også disse andre stater: South og North Dakota, Nebraska, Montana, Wyoming og Idaho. Læs mere her.

1893Virginia, Minnesota, en hurtigt voksende by, blev ødelagt af ildebrand som følge af varmen, og indbyggerne ignorerede i første omgang ilden, hvilket viste sig at være dumt. To ildebrande blev til én og opslugte byen på under en halv time. Heldigvis var der ingen ofre for branden. Virginia blev igen udslettet i en brand syv år senere. Læs mere her.

1894 – En massiv skovbrand der startede 1. september, omsluttede Hinckley og andre amter, over 400 døde. Læs mere her. Thomas Corbett, manden der dræbte John Wilkes Booth, som dræbte præsident Lincoln, formodes at være blevet dræbt i branden, da hans navn står på listen over døde.

1908 – Byen med 4000 indbyggere, Chisholm, blev først i september offer for en skovbrand, der raserede i 4 dage. Læs mere her.

1918 – En Influenza-epidemi, gjorde det af med 7521 mennesker i staten. Læs mere her om den globale sygdom, der medførte omkring 2 mio. døde, og flere mio. syge og svækkede. Læs resten her.

I oktober 1918, medførte endnu en massiv ildebrand Carlton County ødelagt, hvilket ramte Moose Lake, Cloquet og Kettle River. Det var Cloquet der var værst medtaget. Det var den værste dag i statens historie, da katastrofen krævede 453 ofre, og 52,000 sårede eller hjemløse. 38 amter blev ødelagt, 1,000 km2 land blev brændt og det hele kostede 73 mio$ i skader. Læs mere her.

1919 – I juni måned pløjede en tornado sig igennem Fergus Falls, og dræbte 39. Læs mere her.

1927Charles Lindbergh fra Minnesota, var den første til at flyve alene over Atlanterhavet fra New York til Paris, den 20. maj, med flyet “Spirit of St. Louis“. Turen tog 33½ time.

1931 – Oldgamle rester af et muligvis op fra 10,000 til 20,000 år gammelt skelet med navnet “Minnesota woman“, blev fundet nær Pelican Rapids, i Otter Tail County. Læs mere her.

1933 – Amatørarkæologen William H. Jensen, gjorde et paleo-indianerfund i Browns Valley i Traverse County, ved gletsjeren Lake Agassiz, der blev vurderet til at være fra 8000-10,000 år gammel.

1934 – Den berygtede forbryder John Dillinger tilbragte knapt en måned i Twin Cities, hvor han var indblandet i skyderier, flugt med biler i det der på daværende tidspunkt blev betragtet som “hellestedet” for gangstere, Saint Paul, takket være “O’Connor systemet“, som politichef John O’ Connor havde lavet en aftale med forbrydere. De ville få politibeskyttelse, hvis de tjekkede ind hos ham når de kom til byen, betalte en lille bestikkelsessum, og lovede ikke at gøre noget ulovligt i byen. Det gjorde, at byen var perfekt til at hvidvaske penge i, og opbevare stjålne sager, mens politiet kiggede den anden vej. Dillinger boede i Lincoln Court lejlighederne ved 93 Lexington Pkwy (se her), da FBI ankommer til stedet og skyderierne begynder. Dillinger bliver såret under flugten i en bil, og det lykkedes dem at slippe væk. Han gemmer sig i Dr. Clayton May‘s klinic på 1835 Park Av. S. i Minneapolis i 5 dage inden han rejser til Indiana til en familiesammenkomst. Læs mere her. Se en tidslinje her.

1936 – Temperaturen forblev under 0 grader i rekordlange 36 dage.

1940 – Snestorm ramte Minnesota, med over 40cm på 24 timer, 49 døde, over 1,5 mio$ i omkostningerne på ødelagte ejendomme.

1982 – Knapt 87 cm sne faldt i Twin Cities på 2 døgn.

1992Mall of America, det næststørste indkøbscentre i USA, og et af de største i verden, blev indviet den 11. august i forstaden til Minneapolis, byen Bloomington.

1991 – Skuespilleren og tidligere wrestler, Jesse “The Body” Ventura, blev valgt til borgmester i Brooklyn Park, MN til 1995.

1996 – Den officielt koldeste temperatur der er dokumenteret i Minnesota, kunne måles nær byen Tower, med præcis -60 grader, den 2. februar.

1999Jesse Ventura, blev den 38. guvernør for Minnesota – midt i en periode, hvor amerikansk politik var hærget af skandalen om Bill Clintons affære med Monica Lewinsky – bragede bulderbassen uden for de kendte partier og med det lange hår gennem lydmuren. Ventura vandt overrumplende guvernørvalget i den ellers så pæne stat Minnesota. Efter en enkelt stormomsust periode røg den i dag 58-årige mand ud i gen i 2003.

2003 – En 18-årig mand blev beskyldt for at stå bag ormen MSBlast, der medførte at flere hundrede tusinde computere verden over gik ned. Han fik 18 måneders fængsel den 28. januar, 2005. Læs mere her.

2005Red Lake massakren fandt sted. den 21. marts i Red Lake Indian Reservation. Den 16-årige Jeff Weise dræbte hans bedstefar, der var politibetjent i reservatet, og hans kæreste i deres hjem. Efter at have taget bedstefaderens våben, kørte Weise til hans gamle skole (nogle mdr. før), Red Lake Senior High School i politibilen. Der skød og dræbte han 7 og sårede 12 andre, de døde inkluderede en sikkerhedsvagt, en lærer og 5 studenter. Efter politiet ankom, var der skyderier imellem dem, og Weise blev såret og begik selvmord i et tomt klasseværelse. Læs mere her.

2007 – I-35W broen i Minneapolis kollapsede pludseligt om aftenen den 1. august, og dræbte 7 personer og sårede 145. Læs mere her.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.