Missouri

Missouri er en delstat i USA. Statens hovedstad er Jefferson City, mens Kansas City er den største by. Delstaten havde i 2006 5,8 millioner indbyggere.

Missouri er den stat, der (sammen med Tennessee) grænser til flest andre delstater i USA. Missouri grænser mod nord til Iowa, på den anden side af Mississippi-floden mod øst til Illinois, Kentucky og Tennessee, mod syd til Arkansas og mod vest til Oklahoma, Kansas samt på den anden side af Missouri-floden til Nebraska.

Staten er navngivet efter indianerstammen siouans ord ouemessourita (wimihsoorita),som betyder “dem, der har udhulede kanoer“.

Missouri blev kaldt “Gateway to the West” (indgangsporten til vesten), fordi delstaten ofte var et afgangssted for nybyggere på vej vestpå. Det var også start- og slutpunktet for Lewis og Clark-ekspeditionen.

TIDSLINJE:

1764 – Byen St. Louis blev grundlagt af den franske pelsjæger og pelshandler Pierre Laclède og Rene Auguste Chouteau. Han grundlagde en handelsstation på stedet. På dette tidspunkt lå byen i Louisiana-territoriet, der var under spansk kontrol; dog var de fleste indbyggere franskmænd.

1796Daniel Morgan Boone flyttede til Missouri og byggede en hytte i Defiance.

1803Napoleon solgte Louisiana-territoriet til USA, og i 1804 Lewis og Clark-ekspeditionen fra St. Louis.

1811-12New Madrid-jordskælvene fandt sted. Det var de værste skælv i USA’s historie. Læs mere her.

1821Missouri blev optaget som USA’s 24. stat den 10. august.

1830’erneMormonske tilflyttere ankom i de tidlige 1830’ere, og ikke længe efter opstod der konflikter mellem de “gamle” tilflyttere fra sydstaterne og mormonerne. Mormon-krigen brød ud den 6. august, 1838, sluttede 1. november, og i 1839 var mormonerne blevet fordrevet fra Missouri.

1968 – “The Arch“, der er USA’s højeste offentlige monument, er 630 fod (ca. 192m), og bygget af ståldragere, udvendigt beklædt med rustfrit stål, som i solskin får et hvidligt skær, blev færdigbygget  fra 1961-68 på det sted, hvor Pierre Laclede Liquest oprindeligt grundlagde den pelshandel og den bebyggelse, der senere udviklede sig til St. Louis.

fortsættes…

Mickey4700