Montana

Montana er en delstat i den nordvestlige del af USA. Den grænser mod North Dakota i øst, South Dakota i sydøst, Wyoming i syd, Idaho i vest og mod Canada i nord. Staten er kendt for sin smukke natur. Der bor omkring 950.000 i Montana, hvis hovedstad hedder Helena.

Montana har ingen virkelig store byer, den største er Billings med ca. 90.000 indbyggere. De fleste byer af en vis størrelse ligger i bjergene i vest. Montana har en af de laveste befolkningstætheder i USA.

Glacier National Park har over 350 beliggenheder på National Register of Historic Places.

De første mennesker i Montana var nomadiske indianere, som ernærede sig ved jagt af bison og andre dyr samt ved høst af vilde planter.

TIDSLINJE:

1743Pierre De la Verendyre opdagede Rocky Mountains.

1850’erne – Store områder af staten blev udforsket af franske pelsjægere, og Lewis og Clark ekspeditionen opdagede, at der fandtes forekomster af guld og kobber i området. Lewis og Clark var også de første til at foretage officielle optegnelser af området, de sejlede op ad floderne, og især Missouri-floden var af stor betydning for ekspeditionen.

1862 – Byen Bannack, der blev opkaldt efter de lokale Bannock-indianerne, blev grundlagt efter der blev gjort et kæmpefund af guld. Byen var midlertidig hovedstad i Montana Territory i 1864, indtil den blev flyttet til Virginia City, der blev grundlagt året efter. Byen fortsatte sin minevirksomhed, men med færre indbyggere, der blev formindsket hvert år, indtil i 1970’erne, hvor byen blev forladt og er i dag en spøgelsesby. Det rygtes også, at man til tider vil kunne opleve genfærd på stedet.

1863Virginia City, der i dag anses for at være den mest komplette originale by i USA, blev grundlagt og gjort til hovedstad.

1864 – Den berygtede forbryder, Henry Plummer, der var sherif i byen Bannack i sit sidste år, blev hængt uden retssag for at være leder af en forbryderorganisation kaldt “Montana Vigilantes“, der var ansvarlig for omkring 100 mord. Han blev hængt sammen med 23 andre for deres forbrydelser. Ironien i hans mord, var at han blev hængt af de samme forbrydere som han blev mistænkt for at være en del af. Læs mere her.

Samme år blev minebyen Butte etableret ved Summit Valley.

1872 – USA’s første nationalpark, Yellowstone National Park, blev grundlagt. 94% af parken ligger i det nordvestlige hjørne af staten Wyoming og resten i Idaho og Montana. Der er fem indgange til denne park, tre fra delstaten Montana og to fra Wyoming. Ved den sydlige indgang er der forbindelse til og fra en anden nationalpark, Grand Teton National Park.

1876 – Den 25. juni fandt Montanas mest berømte slag sted ved Little Bighorn. Oberstløjtnant George Armstrong Custer og og hans 197 mænd fra USA’s 7. kavaleri faldt i slaget i kamp mod sioux-folket (Lakota-stammen samt deres allierede, herunder Cheyenne-stammen), på under 20 minutter. Læs mere her. Se stedet på Gogle Maps her. Se en 25 min lang dokumentar på Youtube her. Se klip fra turiststedet Little Boghorn her.

1887 – Det største snefnug nogensinde, blev dokumenteret den 28. januar, var 38 cm bred!

1889Montana blev formelt USA’s 41. delstat den 8. november.

1890Sitting Bull, der havde deltaget i Slaget ved Little Bighorn, levede en fredelig tilværelse i Canada på et reservat. Selvom han ikke var direkte ansvarlig for en ny religiøs bevægelse, blev han alligevel holdt ansvarlig af de hvide, som satte det interne indianerpoliti til at anholde ham, men Sitting Bull satte sig til modværge, der resulterede i, at han blev skudt og dræbt af en af politifolkene.

1917-23Montana blev ramt af alvorlig tørke, hvilket førte til, at ca. 65.000 flyttede væk fra delstaten og sendte økonomien ud i en økonomisk krise. Staten blev derfor ramt relativt mindre af den store depression i USA i 1930’erne, og forholdene blev noget forbedret af New Deal-programmerne.

1926Charles M. Russell, bedre kendt som “Cowboyartisten”, var kendt for sine over 2000 malerier af cowboys, indianere og landskaber fra det gamle vesten i USA og i Alberta, Canada. Han var også historiefortæller og forfatter. Han døde i Great Falls, den 24. oktober, 62 år gammel. Hans værker kan i dag opleves i Charles M. Russell Museum Complex.

1935 – Jordskælvet med epicenter nær Helena, skete den 18. oktober, med 4 dødsfald og 2 mere den 31. oktober. Læs mere her.

1943 – 70 kulminearbejdere blev dræbt i en katastrofe ved Smith minen. Læs mere her.

1950 – UFO MYTE: Den 15. august blev et af de første filmoptagelser af ufoer filmet i Great Falls. Filmen blev analyseret af US Air Force, som bekræftede at det var 2 jetjagere der fløj over området på det angivne tidspunkt. Nick Mariana, der havde filmet dem, fortalte at der manglede en vigtig del fra optagelsen, nemlig at “ufoerne” roterede som tallerkener. Dette blev bakket op af flere vidner før filmen blev videregivet til luftforsvaret, der benægtede beskyldningerne, og sagde at de kun havde fjerne et enkelt billede fra filmen, der var blevet beskadiget i analysen. Læs mere her. Se et uddrag fra den sjældne dokumentarfilm “U.F.O.” fra 1956 om sagen her.

1959 – Den 17. august, forårsagede jordskælvet ved Hebgen Lake, et jordskred, som dræbte over 28 mennesker og dannede Quake Lake.

1960’erneUSA’s Minuteman-program, hvis navn kommer general Washingtons militsfolk der skulle kunne stille våbenføre på få minutter under den amerikanske revolution. blev grundlagt i udkanten af Great Falls. Malmstrom Air Force Base etablerede de første Minuteman I missiler (1962), som blev opgraderet til  Mark II i 1965 og Mark III i 1970. Missilerne affyres fra en underjordisk silo og når en maksimal hastighed lige over mach 23 (ca. 24.000 km/t.) Flyvehøjden er på omkring 11000 m. Den moderniserede udgave af missilet planlægges at være i brug frem til og efter 2030. Det nuværende antal Minuteman III-siloer omkring Malmstrom AFB, Montana; Minot AFB, North Dakota; og F.E. Warren AFB, Wyoming, består af 450 missil-siloer. Læs mere her.

1961Virginia City og området blev erklæret for et Nationalt historiskt mindesmærke. I 2010 boede der 190 i byen.

1978 – Fossiler fra en Maiasaura blev opdaget af Laurie Trexler og beskrevet af palæontologerne Jack Horner og Robert Makela.  Han navngav dinosauren efter at Marion Brandsvold fandt en rede med rester af æggeskaller og babyer, der var for store til at være nyudklækkede. Disse fund ledte til andre, og området blev kendt som “Egg Mountain“, der ligger ved Two Medicine Formation nær Choteau i det vestlige Montana.  Jack Horner var senere teknisk rådgiver for Jurassic Park filmene, og blev også mere eller mindre brugt som inspiration til Dr. Alan Grant.

1980 – FILM: Den berømte åbningssekvens i Stanley Kubrick’s film The Shining, blev filmet ved Saint Mary Lake.

Den 18. maj blev det vestlige Montana dækket af asken fra Mt. St. Helens, hvis top eksploderede. Se billeder her. Læs mere her. Se video her.

1994 – 4,500 skovbrande opslugte 286,000 tønder land.

2000 – 1 mio. tønder land og 320 hjem blev ødelagt af skovbrande den 6. august i Bitterroot Valley. Se det mest berømte billede taget af brandmanden John McColgan her.

2011 – En ExxonMobil rørledning, der løber under Yellowstone River nær Billings, lækkede 1000 tønder med olie på en halv time før den blev lukket. Læs mere her.

Mickey4700