New York

New York er en delstat i det nordøstlige USA. New Yorks største by hedder i daglig tale også New York, men når man ønsker at skelne mellem byen og staten bruges navnet New York City om byen. Delstaten New York har omkring 19 millioner indbyggere, hvilket gør den til den tredjemest befolkede i USA. New York grænser til Vermont, Massachusetts, Connecticut, New Jersey, Pennsylvania og Canada.

The City of New York består af fem bydele, der hver udgør et amt: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens og Staten Island. Med over 8,3 millioner beboere på et område på 830 km² har New York City den næststørste befolkningstæthed af storbyerne i Nordamerika efter nabobyen Union City, New Jersey.

TIDSLINJE:

1524 – Franskmanden Giovanni da Varrazano sejlede ind i New Yorks havn, og han navngav området Nouvelle Angoulême (Ny Angoulême) til ære for den franske kong Frans I. Området havde længe før været beboet af stammen lenape, der boede i New Jersey i Delaware-dalen, som de også bor i den dag i dag.

1608 – En fransk opdagelsesrejsende, Samuel de Champlain, beskrev sine opdagelser i New York. Et år efter tog Henry Hudson, en englænder, som arbejdede for hollænderne, området i besiddelse. Det blev herefter kaldt New Amsterdam.

1609 – MYTE: Champlain skrev at han så et stort monster (1,5m) i det der i dag hedder Lake Champlain, så tyk som en mands lår, med sølvgrå skæl som en kniv ikke kunne gennemtrænge. “Monstret” havde en 0,76m stor kæbe med syleskarpe tænder. De indfødte indianere påstod at de havde set lignende monstre fra 2,4 til 3 meter i længden. Denne mystiske skabning er sandsynligvis det originale Lake Champlain monster. Myten lever videre, selvom der ikke er videnskabelige beviser for dens eksistens. Trods det, har der været over 300 rapporter om observationer af monsteret, hvilket også er med til at øge turismen i Burlington, Vermont og Plattsburgh, NY-områderne. Læs mere her.

1626 – Den hollandske kolonichef Peter Minuit købte øen Manhattan af canarsie-indianerne (ifølge en skrøne, der nu er bevist at være falsk, blev Manhattan købt for glasperler til en værdi af 24 $).

1643-45 – En konflikt mellem hollænderne og Lenape-indianerne (Kieft’s War) udfoldede sig i denne periode i det, der senere ville blive New Yorks storbyområde.

1663Jakob 2. af England erhvervede Long Island og andre øer på New England-kysten, og i 1664 udrustede han en bevæbnet ekspedition, som overtog kontrollen med Ny Amsterdam, som herefter blev kaldt New York. Erobringen blev bekræftet af Breda-traktaten i juli 1667. I juli 1673 genindtog en hollandsk flåde New York og holdt området, indtil det blev overdraget til englænderne igen i februar 1674, hvor New Amsterdam blev omdøbt til New York City.

1668 – Første tilfælde af gul feber epidemi bryder ud i byen.

1700 – Antallet af den oprindelige Lenape-befolkning var faldet til 200.

1702 – Igen dræber den gule feber over 500 mennesker.

1733 – Det som i dag er NYC‘s ældste park, Bowling Green, ligger på den nederste del af Broadway, hvor det oprindelige hollandske Fort Amsterdam lå i 1600-tallet. Fra Bowling Green udgår de særlige, såkaldte Ticker-Tape-parader, hvor ikke mindst USA’s helte og særlige gæster bliver hyldet og tiljublet under kørsel gennem New Yorks gader. Blandt dem, der har prøvet sådan en tur, er generalerne Dwight D. Eisenhower og Douglas MacArthur, besætningen på Apollo 11-månefærden i 1969 og den tidligere
sydafrikanske præsident Nelson Mandela.

1754-63 – I den franske og indianske krig kæmpede britiske og amerikanske kolonister mod franskmændene og canadierne, med indfødte indianske allierede på begges sider. Denne forenelse af kolonierne styrkede deres militære selvtillid og satte scenen for den amerikanske revolution.

1765 – En konference blev afholdt i New York City omkring stempelloven.

1774 – Kolonister forklædt som indianere hældte tonsvis af te i havnen.

1775 – Den amerikanske revolution begyndte; Ethan Allen og Benedict Arnold indtog Fort Ticonderoga.

1776New York erklærede sig uafhængig den 9. juli og blev en af de 13 oprindelige kolonier; “The Great Fire of New York” var en destruktiv brand, der natten over den 21. september, konsumerede over 1000 boliger, som følge af borgerkrigen. Branden havde en langvarig effekt på den britiske besættelse af byen, der ikke endte før 1783; Soldaten Natan Hale blev tilfangetaget af briterne og henrettet den 22. september. Han er sikkert bedst kendt for sine sidste ord før han blev hængt: “Jeg fortryder kun, at jeg har ét liv at give for mit land“.

1777Slagene ved Saratoga fandt sted i september og oktober 1777, og de var afgørende amerikanske sejre, som resulterede i overgivelsen af en britiske hær på 9.000 mænd, som havde angrebet New York fra Canada under den amerikanske uafhængighedskrig. Dette slag refereres ofte som ental, altså “slaget ved Saratoga”, men det var faktisk to slag, som fandt sted med 18 dages mellemrum: Slaget ved Freeman’s Farm den 19. september og Slaget om Bemis Heights den 7. oktober. Begge slag blev udkæmpet på det samme sted, omkring 15 km syd for Saratoga (New York), New York.

1788New York blev den 11. stat ud af de 13 oprindelige kolonier i USA.

1789George Washington indsat som den første amerikanske præsident i New York City, med John Adams som vicepræsident. Han er den eneste amerikanske præsident, som ikke har boet i Det Hvide Hus i Washington D.C., som først blev færdig efter hans død. George Washington boede som præsident først i New York, senere i Philadelphia.

1792New York Stock Exchange åbnede på Wall Street, og er i dag verdens største børs og aktiemarked.

1795 – Gul feber-epidemi dræbte mere end 5000 mennesker fra juli-november i Boston, Philadelphia og New York. Over 50,000 forlod deres hjem for at flytte til mere sikre byer i New York.

1798Albany blev valgt som statens hovedstad; Endnu en gul feber-epidemi bryder ud og dræber 2068 mennesker fra sidst i juli til november. Dette var den værste af alle udbrud i NY.

1802 – Det amerikanske militærakademi, West Point, som ligger i byen af samme navn, i Orange County ca. 35 km nord for New York, blev grundlagt.

1827 – Slaveriet blev ophævet i New York.

1828 – Det topsikrede fængsel, der i dag kendes som Sing Sing, åbnede som det tredje i New York. Det første, New York City’s Newgate, blev bygget i 1797 i Greenwich Village og blev nedlagt da Sing Sing blev åbnet, og det andet var Auburn State Prison fra 1816.

1831New York’s første jernbanespor åbnede. Læs mere her.

1832 – Massepanik udbrød en søndag i juni i New York, da en koleraepidemi ramte byen, og halvdelen af indbyggerne flygtede ud på landet. Udbruddet tog livet et næsten 3500 mennesker og forårsagede mange lidelser.

1835New York overhalede Philadelphia som den største by i USA; Natten til den 16. december udbrød en stor brand i NYC‘s finansdistrikt, der ødelagde mere end 600 bygninger. Læs mere her og her.

1845New York City Police Department, eller NYPD, blev etableret og er det største og et af de ældste lovagenturer i USA. Redderne kan føres helt tilbage til den første otte-mands vagtværn i 1625, da byen hed New Amsterdam.

1853Central Park er New Yorks store bypark, der måler hele 4.000X800 meter. Parken blev udlagt af byrådet og anlagt de følgende år, hvor byens befolkning nærmest eksploderede, og hvor man ønskede en park som Hyde Park i London eller
Boulogneskoven i Paris.

1857The Dead Rabbits Riot var en to dages civil opstand i New York City, der stammede fra en gadekamp mellem medlemmer fra Dead Rabbits og Bowery Boys, der varede fra 4-5. juli. Opstanden medførte 8 døde og lige fra 30-100 såret. Optrinnet og bogen “The Gangs of New York” blev inspiration til filmen “Gangs of New York” i 2002. Læs mere her.

1863 – Vrede over den militære værnepligt under den amerikanske borgerkrig (1861-1865) førte til de såkaldte draft riots (værnepligtsoprør), en af de værste episoder med civile optøjer i amerikansk historie.

1869American Museum of Natural History blev grundlagt på et park-lignende område, der i dag består af 25 forbundne bygninger med i alt 46 udstillingslokaler, forskningslaboratorier samt et bibliotek. Det har en samling på over 32 mio. eksemplarer, hvoraf kun en lille del er udstillet. Museet har over 200 videnskabeligt ansatte. Kort sagt formidler museet gennem spændende afdelinger og temaer Jordens udvikling fra for millioner år siden til nutiden.

1872Metropolitan Museum of Art, der i dag er et af verdens største museer, blev åbnet ved Central Park i New York. Det rummer en meget stor samling værker fra forhistorisk tid til i dag. Blandt de utallige højdepunkter er det romerske Dendur-tempel fra år 15 og Rembrandts selvportræt fra 1660.

1876 – Den 5. december udbrød en katastrofal ildebrand i Brooklyn Theater, der tog livet af mindst 278 besøgende. Nogle rapporterede over 300 døde. Læs mere her.

1883Brooklyn Bridge blev færdig efter 14 års byggeri, og 27 arbejdere der mistede livet under bygningen af hængebroen. P.T. Barnum ledte en parade med 21 elefanter frem og tilbage over broen for at fjerne enhver skeptikers tvivl om, hvorvidt broen var  robust nok.

1886Frihedsgudinden blev indviet på Bedloe’s Island af præsiden Grover Cleveland den 28. oktober. Statuen, der er en gave fra Frankrig, og er lavet af billedhuggeren Frédéric Auguste Bartholdi byder velkommen til de rejsende fra søsiden. Øen skiftede officielt navn til Liberty Island i 1956. Frihedsgudinden har stor symbolsk betydning for amerikanerne og man forbinder statuen med tankerne om frihed, ligeret og demokrati. Mellem 1890’erne-1954 passerede mere end 12 mio. immigranter gennem Ellis Island.

1888 – Den store snestorm fra 11-14. marts var en af de alvorligste snestorme i USA‘s historie, med snefald fra 50-152cm, der faldt i dele af New Jersey, New York, Massachussetts og Connecticut, med en vindhastighed på 72 km/t. Læs mere her.

1892Ellis Island er øen ved indsejlingen til Jersey City, hvor man den 1. januar begyndte at behandle hvad der blev til mere end 20 millioner immigranter til USA. I dag er stedet et museum.

1896 – En brutal hedebølge i juli måned i NYC dræber 420 personer. Læs mere her.

1898 – Det New York, som vi kender i dag, blev skabt ved inddragelsen af Brooklyn, der indtil da havde været en uafhængig by, Manhattan og byområder fra andre amter. Åbningen af New York City Subway (undergrundsbanen) i 1904 hjalp med til at binde den nye by sammen.

1901 – Den 6. september, blev den 25. præsident af USA, William McKinley, dødeligt såret i Buffalo, NY, af anarkisten Leon Czolgosz. McKinley, der døde af sine skudsår den 14. september, var den mest populære præsident efter Lincoln, der var i New York for at deltage i Pan-American Exposition for at fejre Amerika‘s succesfulde industrielle fremgang og handlinger. Theodore Roosevelt blev den 26. præsident den 14. september.

1902The Flatiron Building blev færdig under navnet “Fuller Building“. På grund af sin særprægede form og arkitektur blev New York’s første skyskraber dog hurtigt i folkemunde kaldt The Flatiron (Strygejernet).

1904 – Dampskibet General Slocum brød i brand på East River, hvilket kostede 1.021 af de ombordværende livet.

1911Triangle Shirtwaist Factory-branden, var den værste industrikatastrofe i byen nogensinde, idet den kostede 146 liv. Katastrofen førte til forbedringer af sikkerhedsstandarderne på fabrikkerne i byen.

1912Manhattan bridge blev åbnet 31. december, 1909 for trafikken, selvom den ikke var færdig, men tre år senere var den 448 meter (samlet længde: 2089m) lange hængebro klar. Broen medvirker i disse film: The Lonely Guy (1984), Once Upon a Time in America (1984), Batman Forever (1995), King Kong (2005), I Am Legend (2007), The Taking of Pelham 123 (2009).

1920 – Den 16. september fandt et bombeattentat sted på Wall Street, som krævede 38 menneskers liv, og 143 sårede. De skyldige blev ikke fundet, men man mistænkte anarkistiske følgere af Luigi Galleani, der havde udført lignende handlinger året før. Læs mere her og her.

1920’erne – New York et hovedmål for amerikanske afrikanere under den store flugt fra Sydstaterne, men havde allerede i 1916 den største koncentration af afrikanske amerikanere i Nordamerika. Harlem Renaissance-bevægelsen stod i fuldt flor under forbudstiden i USA, der faldt sammen med et økonomisk boom, som betød opførelsen af mange nye skyskrabere.

1929Wall Street-krakket begyndte den 24. oktober (Sorte Torsdag), da der på New Yorks børs i alt blev solgt 12 mio. aktier til faldende kurser. Krakket nåede sit højdepunkt tirsdag d. 29. oktober (Sorte tirsdag). Om torsdagen lykkedes det at stoppe faldet, ved at store investorer købte store mængder Blue-chip-aktier. Læs mere her.

1930Chrysler-bygningen stod færdig den 30. maj efter  28 måneders byggeri (19. september, 1928), og er stadig i dag verdens højeste murstensbyggeri (282m).

1931Empire State Building blev færdig, og var de næste 23 år den højeste menneskeskabte struktur med sine 381 meter. Bygningen er kendt fra adskillige film, heriblandt King Kong og Gossip Girl.

1932 – I Rockefeller Center-bygningerne ligger den kendte Radio City Music Hall, hvor mere end 700 film gennem historien har haft premiere, fx den originale King Kong-film. Der arrangeres rundture i Radio City Music Hall, der åbnede som teater og biograf med næsten 6.000 tilskuerpladser. I dag er den vært til bl.a. den årlige MTV Video Music Awards-forestilling, Tony Awards og Grammy-prisuddelingen holdes i Radio City.

1935 – De allerførste raceuroligheder begyndte i Harlem, da rygterne om at en afroamerikansk butikstyv fik tæv af en hvid medarbejder, spredtes som løbeild og nogle personer mistede livet, og hundreder blev såret, og skaderne på ejendommene løb op på 2 millioner $.

1939 – Det oprindelige sted hvor en forlystelsespark ejet af Steinway-familien lå, blev omdannet i 1929 til en 42ha privat lufthavn opkaldt efter Glenn H. Curtis, og senere skiftede den navn til North Beach Airport. Initiativet til at omdanne stedet til brug for kommercielle formål, blev foretaget af borgmester Fiorello La Guardia, da han ankom med hans TWA flyver ved Newark Airport. Den 15. oktober fik den nye lufhavn så navnet LaGuardia. I 1960’erne blev den stemt som “den bedste lufthavn i verden” af det verdensomspændende flyveforbund. Læs mere her.

1943 – Den anden episode med raceuroligheder brød igen ud i Harlem, startede efter at en hvid NYPD officer skød en afroamerikansk soldat. Situationen eskalerede og 6 mennesker døde, 400 blev såret og der skete for 5 mio$ i skader på ejendomme. Læs mere her.

1945 – Den 28. juli i tåge kolliderede et B-25 bombefly med Empire State Building på 79. etage, uden at bygningen ramlede sammen. Den ene motor trængte igennem og faldt ud på den anden side. Den anden motor fik en elevatorstol til at falde ned i kælderen, uden at dræbe passagererne. 11 mennesker i Empire State Building og tre om bord på flyet døde, mens 26 blev kvæstet, primært brandsår.

1946 – FILM: Skuepilleren Sylvester Stallone blev født og boede i Hell’s Kitchen de første 9 år af sit liv, og han flyttede til Philadelphia med sin mor i 1957 efter hans forældres skilsmisse. I 1975 skrev han et manus til en film og tre brødre der forsøger at klare sig i Hell’s Kitchen. Det lykkedes ham ikke at sælge manusset, men han fik først held med at få den lavet efter hans store succes med Rocky i 1976. I 1978 blev filmen til “Paradise Alley“, med Stallone som førstegangs-instruktør.

1948New York blev verdens mest befolkede by, hvor den overhalede London, der ellers havde været i front i et århundrede.

1945 – Den 28. juli styrter en B-25 Mitchell ind i Empire State Building i stærk tåge. Bygningens struktur holdt, men 14 døde (3 piloter og 11 i bygningen) og forårsagede skader for 1 mio$. Læs mere her.

Forenede Nationer (forkortes FN) er en verdensorganisation, der blev dannet efter 2. verdenskrig den 24. oktober af 51 stater. Organisationen havde det formål at forhindre en verdenskrig i at opstå nogensinde igen. Menneskerettighederne er blevet formuleret i FN. Der er nu 193 stater i FN. Hovedkvarteret blev opført mellem 1947-52 på Manhattan.

1960 – En brand på USS Constellation under konstruktionen den 19. december ved Brooklyn Navy Yard, dræbte 50, sårede 323 og medførte 75 mio$ i skader. Skibet blev den første dag i Tonkin-episoden sendt afsted den 2. august 1964, for at sørge for støtte fra luften. Læs mere her.

1963 – Området omkring Rosville, Staten Island var stedet for et af de værste skovbrande på øen. Over 100 hjem nedbrændte, og over 500 mennesker blev hjemløse, og mere end 2 mio$ i ødelæggelser den 20 april. Branden var den direkte årsag til at Verrazano-Narrows broen åbnede 19 måneder senere. Se fotos her.

1964 – Det tredje raceoprør i Harlem begyndte kort efter at en 15-årig afroamerikaner blev skudt og dræbt af en betjent uden for tjeneste, og optøjerne fortsatte i knapt en uge, 1 døde og 143 blev såret og over 1 mio$ i skader.

1965 – Den amerikanske borgerrettighedsforkæmper Malcolm X blev skudt og dræbt af tre medlemmer fra Nation of Islam (som han modtog direkte trusler fra) ved en tale i Audubon Ballroom i Harlem den 21. februar.

Den 9. november 1965 skete et enormt strømnedbrud, hvor over 30 mio mennesker på 207,000 km2 var uden strøm i 13 timer som følge af en menneskelig fejl. Læs mere her.

1966 – En 12-mands gruppe brandmænd blev dræbt ved 6 East 23rd StreetManhattan, da gulvet kollapsede, og var det største tab i afdelingens historie indtil World Trade Center’s kollaps den 11. september 2001. Læs mere her.

1966Woodstockfestivalen fandt sted den 15-18. august på marken til Max Yasgur’s gård nær byen Bethel ca. 60 km fra Woodstock. Man havde forventet et publikumsantal på henved 100.000 personer, men der kom ca. 450.000 personer. Vejene nær festivalen var fyldt med biler og unge som forsøgte at komme frem til festivalpladsen. Da man ikke ventede så mange mennesker opstod en del praktiske problemer som mangel på toiletter, samaritertelt, badeforhold med videre. Der var småt med plads, og det regnfulde vejr gjorde ikke sagen bedre. Selv med disse problemer blev publikum på “Woodstock” beskrevet som stille og fornuftige hvilket de ganske åbenlyst var jævnfør hippiekulturens normer. Med sit budskab “Three days of peace and music” var Woodstock med til at repræsentere et af højdepunkterne indenfor hippiekulturen og tidsånden i slutningen af 1960’erne.

1973 – Den 10. februar, mens 42 arbejdere skulle rense naturgastankene i TETCO’s BloomfieldStaten Island, som skulle have været komplet tømt ti månder tidligere. Men en gnist antændte gassen, og to ansatte i nærheden mærkede varmen og skyndte sig i sikkerhed. De andre 40 arbejdere var ikke så heldige. De døde alle da betonkappen på tanken blev blæst 6-10 meter op i luften og knuste dem. Læs mere her.

NYPD flyttede ind i deres nye hovedkvarter, One Police Plaza (1PP), på Park Row nær Brooklyn Bridge. Det tidligere hovedkvarter lå på 240 Centre Street. NYPD er gjort verdensberømt gennem en række spillefilm og tv-serier; mest kendt er måske “CSI“, “NYPD Blue“, “Fort Apache the Bronx” og “Aftenvagten“.

1975 – MYTE: I december måned flyttede familien Lutz ind i en stor villa i Amityville på Ocean Avenue 112, ved sydkysten på Long Island. Tretten måneder før familien flyttede ind, havde Ronald DeFeo Jr., skudt og dræbt 6 familiemedlemmer i huset. Efter 28 dage flygtede Lutz-familien, og påstod at de blev terroriseret af paranormale fænomener mens de boede der. En bog blev udgivet i 1977, og blev en stor succes på grund af Excorcist-filmen. Kritikere begyndte at undersøge baggrundshistorien og konkluderede at der var uoverensstemmelser med det der stod i Jay Anson’s bog og så det der skete i virkeligheden. Trods det, så blev der lavet 11 film over hændelsen. Læs om sønnen, der ønskede at ende historien en gang for alle i et radiointerview fra 2012 her. Læs mere her.

Den 29. december 1975, detonerede en bombe i LaGuardia Airport nær bagageafhentningen. Eksplosionen dræbte 11 og sårede 74. Ugerningen blev aldrig opklaret, men mistanken faldt på kroatiske nationalister som de mest sandsynlige gerningsmænd. Læs mere her.

1977 – Et enormt strømsvigt i New York City efter et lynnedslag den 13-14. juli, efterlod 9 mio. borgere uden strøm i 25 timer. De eneste områder der ikke blev ramt var det sydlige Queens og noget af the Rockaways, der er en tilhører Long Island Lighting  Company’s system. Læs mere her.

1977 – FILM: Filmen Saturday Night Fever blev udgivet 14. december, og var primært optaget i Brooklyn i Bay Ridge, Sunset Park og Bensonhurst. Verrazano–Narrows Bridge er en vigtig lokation i filmen. Musikken fra filmen gjorde den til en enorm kommerciel succes, udført af Bee Gees.

1979The Buffalo and Erie County Naval & Military Park åbnede den 4. juli, og er et museum for nedlagte militærfartøjer, der bla. inkluderer tre WWII skibe, USS The Sullivans, der er opkaldt efter 5 brødre der mistede livet den 13. november, 1943 i Guadacanal, missilfartøjet USS Little Rock og undervandsbåden USS Croaker. Læs mere her.

1980 – Om aftenen den 8. december vendte John Lennon og Yoko Ono tilbage til deres hjem i Dakota bygningen i New York efter at have arbejdet på et remix af nummeret Walking On Thin Ice til det næste album. Da han er på vej ind gennem porten, bliver han skudt ned af en sindsforvirret fan Mark David Chapman. Lennon bliver kørt til Roosevelt Hospital, hvor han efter lægernes forgæves kamp erklæres død. Han blev skudt to gange i ryggen, to gange i venstre overarm og menes at være død kort tid efter han sank om inde i vestibulen. Gerningsmanden flygtede ikke fra stedet, men blev kort tid efter anholdt. På sig havde han bogen The Catcher in the Rye, som senere viste sig at have været hans “manuskript” til at begå mordet.

1983 – Den 58 etager høj skyskraber, der er navngivet efter bygherren Donald Trump stod færdig i 1983. Han lod opføre en treetagers penthouse-lejlighed, den var
beregnet som hans egen bolig. Læs mere her om Trump Tower, og her om Trump.

1984The New York State Vietnam Memorial ved Empire State Plaza i Albany hylder de dræbte militærfolk fra New York, der deltog i Vietnamkrigen (1961-75) i det sydøstlige Asien. Listen tæller over 4000 der mistede livet eller blev erklæret forsvundet. Se listen her.

1991 – I forbindelse med et byggeri på hjørnet af Duane Street og Elk Street, fandt man resterne af et afrikansk begravelsessted fra 1600- og 1700-tallene. Stedet blev udgravet, og der blev fundet rester af mere end 400 begravede. Det planlagte byggeri blev stoppet, og der blev anlagt den mindeplads, man nu kan se. Læs mere her.

1993World Trade Center blev mål for den første terrorhandling inden 9/11, den 26. februar. Angrebet blev dog fejlet, da begge tårne skulle rammes. Det var det første store angreb af en gruppe islamiske ekstremister. Seks personer omkom og over 1.000 blev såret. Læs mere her.

1994-2001Rudy Giuliani var byens borgmester i denne periode, og fik ry for at have mindsket kriminaliteten og øget levestandarden i byen. Han blev især kendt og populær efter sin håndtering af situationen efter terrorangrebet 11. september 2001. Herfor blev han udnævnt til Person of the Year 2001 i Time Magazine, og den 13. februar 2002 adledes han af Elizabeth II. Der blev lavet en tv film om hans liv i 2003 Rudy: The Rudy Giuliani Story, der fokuserer på hans borgmesterperiode, hvor han er spillet af James Woods.

1996Trans World Airlines Flight 800 (TWA 800), var en Boeing 747 fra det amerikanske selskab Trans World Airlines, der eksploderede og styrtede ned i Atlanterhavet nær East Moriches, New York ud for Long Islands kyst. Det skete 12 minutter efter at flyet var lettet den 17. juli fra John F. Kennedy International Airport på vej til Rom. Alle 230 ombordværende omkom, den tredje dødeligste flyulykke på amerikansk jord. Flystyrtet var omgæret af stor mystik og blev genstand for konspirationsteorier. Efter en fire år lang undersøgelse konkluderede de amerikanske trafiksikkerhedsmyndigheder, NTSB, at flyet var blevet ødelagt af en eksplosion i en halvtom brændstoftank, som muligvis var antændt af gnister fra defekte ledninger. Undersøgelsen af flykatastrofen var den mest omfattende, komplekse og dyreste i USA‘s historie.

1997 – En af de mest kendte terrorhandlinger i New York, blev udført af den puertoricanske FALN gruppe den 3. august, hvor de trængte ind og angreb US Defense builds og Mobil Oil Building. Otte blev såret, 1 døde, ifølge rapporten. Det var et varsel for hvad der kunne ske på amerikansk grund, og forbliver et af de værste terrorhandlinger i USA‘s forsvarshistorie.

2000 – Den 7. november blev Hillary Clinton valgt som senator for staten. Hun stillede op for det Demokratiske Parti og hun vandt over det republikanske kongresmedlem Rick Lazio i en af de dyreste valgkampe i amerikansk politiks historie. Hillary Clinton er den første præsidenthustru, der er blevet valgt til et offentligt embede.

2001 – Den 11. september var New York under terrorangreb, hvor næsten 3000 mennesker omkom, da to fly fløj ind i World Trade Center, der fik de to tvillinge-tårne til at styrte sammen. I dag er de to tårne erstattet af ét – One World Trade Center, der også kendes som Freedom Tower, der med sine 541 meter (1776 fod) en af verdens højeste bygninger, kun overgået af Burj Khalifa, og CN Tower i Toronto. 1776 fod er valgt, fordi det symboliserer den amerikanske uafhængighed fra Storbritannien i 1776.

Knapt en uge efter angrebet på WTC, på den 18. september, blev der fundet miltbrandbakterier i nogle breve adresseret til fortrinsvis demokratiske medlemmer af Kongressen og til redaktører i media. 22 personer blev ramt af smitten hvoraf 5 omkom. Ifølge de amerikanske myndigheder var brevene afsendt af en ansat i US Army Medical Research Institute of Infectious Diseases (USAMRIID) i Fort Detrick, Maryland, et militært forskningsinstitut som forsker i smitsomme sygdomme, som ønskede at udnytte det rådende hysteri i forbindelse med 11. september angrebene, til at skabe endnu mere. Hans navn var Bruce Ivins, 62 år, gift på 33. år og med 2 børn. Tirsdag den 29. juli 2008 begik han selvmord, uden formelt at være sigtet som skyldig.

Den 12. november letter American Airlines Flight 587, der var på vej fra JFK Airport til San Domingo i den Dominikanske Republik, men styrter kort efter ned ved Belle Harbor i Queens, efter at være ramt fra turbulensen fra et andet fly. Alle 260 passagerer blev dræbt, inklusivt 5 mennesker på jorden. Ulykken blev erklæret som et hændeligt uheld. Læs mere her.

2003 – Endnu et enormt strømsvigt skete. Denne gang i dele af det nordvestlige og midtvestlige USA og i den canadiske provins Ontario, den 14. august. Hændelsen omfattede mere end 10 mio. borgere i Ontario og 45 mio. i otte amerikanske stater. Læs mere her.

Den 15. oktober 2003 stødte færgen Andrew J. Barberi med fuld hastighed ind i fundamentet ved St. George Terminal. 11 blev dræbt og 165 såret, nogle af dem kritisk. Læs mere her.

2007 – Efter en karriere som bl.a. offentlig anklager blev Eliot Spitzer i januar guvernør i New York. I marts 2008 blev han tvunget til at træde tilbage fra posten, efter at han var blevet afsløret som kunde hos en prostitutionsring. Han blev som guvernør afløst af partifællen, viceguvernør David Paterson. Læs mere her.

2008Viktor Bout, også kendt under tilnavnet Dødens købmand, er en russisk storhandler af våben der anses for at være en af de vigtigste blandt “dødens købmænd”, og han har bevæbnet stater, regimer og krigsherrer, der ellers var ramt af FNs våbenembargo med våben. Han blev anholdt i Thailand 6. marts 2008, efter i mange år at have været eftersøgt internationalt. Den 2. november 2011 blev han fundet skyldig i at deltage i en sammensværgelse om at sælge blandt andet jord til luftmissiler til FARC. Straffen kunne blive op til 40 års fængsel. Men den 5. april 2012 blev så offentliggjort at But har fået dom på 25 års fængsel, under retssagen er han blevet støttet af russiske politikere og den russiske regering, han har selv erklæret sig uskyldig. Læs mere her.

Den 15. september meddelte den internationale bank- og finanskoncern med hovedkontor i New York, Lehman Brothers Holdings Inc., at den indleverede en konkursbegæring i henhold til kapitel 11 i USAs konkurslov, men at koncernen håbede at kunne omstrukturere selskabet.Holdingselskabet meddelte samtidig at det ville forsøge at sælge nogle af sine datterselskaber. Krakket sendte finansielle chokbølger gennem den internationale finansverden efter den største konkurs nogensinde. Lehman Brothers har angiveligt en gæld på 3.100 milliarder danske kr. Krakket i koncernen har kostet Danske Bank omkring en halv mia. kr.

2009 – Den 15. januar lettede US Airways Flight 1549 fra LaGuardia mod Charlotte, NC, men blev tvunget til at nødlande i Hudson River kort efter takeoff. Alle 155 om bord overlevede nødlandingen på floden takket være en fremragende præstation af piloten Chesley Sullenberger. Årsagen til nødlandingen var et sammenstød mellem en fugleflok og flyets motor, et såkaldt bird strike. Læs mere her.

Den 29. juni 2009 blev den tidligere formand for Bernard L. Madoff Investment Securities LLC og grundlægger og tidligere bestyrelsesformand for NASDAQ-børsen, erklæret skyldig i alle 11 anklager mod ham, efter han indrømmede at have snydt tusinder af investorer for milliarder af dollars, og blev dømt for at have drevet et pyramidespil, som er det største af sin slags i historien. Læs mere her.

2010 – Den 1. maj opdagede to gadesælgere en bil parkeret ved Times Square med en bombe i, efter de havde set røg komme fra den. Bomben var blevet aktiveret men var fejlet, og den blev desarmeret før der skete mere. To dage senere blev en ny amerikansk borger fra Pakistan, Faisal Shahzad arresteret i flyet mod Dubai i JFK Airport. Læs mere her.

2011Occupy Wall Street-bevægelsen er en bevægelse, der startede i USA på 17. september som en protest mod finanssektoren og finanskrisen. Fire uger senere, lørdag 15. oktober var der demonstrationer i 951 byer i 82 lande verden over. Bevægelsen og demonstrationerne har fået meget stor mediebevågenhed. Kendte mennesker såsom Michael Moore, Roseanne Barr, Yoko Ono og Naomi Klein har støttet bevægelsen.

Mickey4700