Ohio

Ohio er en stat i USA, der grænser til delstaterne Pennsylvania mod øst, Michigan mod nordvest, Indiana mod vest, Kentucky mod syd og West Virginia mod sydøst. Columbus er statens hovedstad og folkerigeste by, mens andre vigtige byer er Cleveland, Toledo og Cincinnati.

TIDSLINJE:

1754-63Ohiodalen var stedet hvor den sidste af fire større kolonikrige mellem Storbritannien og Frankrig. Modsat de tidligere krige begyndte denne på amerikansk grund og spredte sig siden hen til Europa. Storbritanniens officielle krigserklæring kom i 1756, hvilket kom til at markere starten på Syvårskrigen. Læs mere her.

1776 – Byen Cleveland blev grundlagt.

1778-79 – I Ohio Country og Illinois Country forsøgte pioneren George Rogers Clark fra Virginia at neutralisere britisk indflydelse blandt Ohio-stammerne ved at erobre udposterne Kaskaskia og ved Vincennes i sommeren 1778. Da general Henry Hamilton, den britiske kommandant i Detroit, generobrede Vincennes, vendte Clark tilbage med en overraskende march i februar 1779 og tog Hamilton til fange. Læs mere her.

1788 – Første permanente hvide bosættelse blev etableret i Marietta. Senere udgravninger afslørede Hopewell-kulturens ceremonielle sted, hvor byen i dag blev brygget på. Marietta Earthworks hedder det officielle arkæologiske sted, hvor man kan komme og se på de interessante strukturer.

1790-94 – En række indianerkrige fandt sted i denne periode. Året efter opgav indianerne det meste af sine landområder, da de underskrev Greenville-traktaten.

1796 – Byen Dayton blev grundlagt den 1. april, og opkaldt efter politikeren og revulotionæren Jonathan Dayton i 1805 som en hyldest.

1800Chillicothe blev den første (1803-10) og tredje (1812-16) hovedstad i Ohio, og ligger langs Scotio River.

1803Ohio blev optaget som USA’s 17. stat den 1. marts.

1810-12Zanesville blev kortvarigt statens hovedstad. Da statens nuværende hovedstad, Columbus (opkaldt efter Christopher Columbus) blev etableret, blev Fort Meigs bygget for at beskytte Ohio mod invasion under den britisk-amerikanske krig.

1812-15 – Den britisk-amerikanske krig blev udkæmpet mellem USA og Storbritannien og dets kolonier i Canada. Slagene foregik til lands og til vands i  Øst- og Centralnordamerika, Golfkysten, Atlanterhavet og Stillehavet. Læs mere her.

1816 – Hovedstaden blev flyttet tilbage til Columbus.

1833 – Byen Toledo blev grundlagt.

1834Anti-Slavery Society blev grundlagt i Zanesville.

1835-36Ohio førte Toledo-krigen mod Michigan-territoriet om kontrollen over byen Toledo. Efter Kongressens indgriben overgik den såkaldte Toledo-stribe til Ohio.

1841 – Den 4. marts blev William Henry Harrison USA’s 9. præsident. Han var den ældste valgte præsident (68 år) indtil Ronald Reagan i 1981 (70 år), og den sidste præsident, der blev født før USA’s uafhængighedserklæring. Han døde på sin 32. dag som præsident — den korteste periode som præsident for USA i historien.

1842Ohio’s sidste indianerstamme, Wyandots, afgav alle rettigheder til deres områder i staten, og forlod den derefter.

1852 – Udgivelsen af “Onkel Tom’s Hytte“, skrevet i Ohio af Harriet Beecher Stowe. Bogen medførte en voldsom offentlig debat og bidrog derved til den senere ophævelse af slaveriet i Nordamerika. Den var en medvirkende faktor til, at Sydstaterne startede den Amerikanske borgerkrig ved at åbne ild mod Fort Sumter den 12. april 1861.

1859 – I et forsøg på at sætte en stopper for slaveriet, ledte abolitionisten John Brown, et angreb på det føderale våbenlager ved Harper’s Ferry i West Virginia.

1863 – “Morgan’s Raid“, var konføderationens general John Hunt Morgan’s maraton-angreb fra den 11-26 juli, da han og hans mænd red over 500km i 46 dage fra Tennessee til det nordlige Ohio, før deres held slap op, da 700 af hans mænd blev taget til fange ved Buffington Island. Kun 200 nåede væk. Den 26. juli nær Salineville, blev Morgan og hans udhungrede og udmattede soldater tvunget til at give op. Læs mere her.

1869 – Den 4. marts blev Ulysses S. Grant indsat som USA’s 18. præsident. Grant selv var en ærlig men naiv mand, men han tolererede både finansiel og politisk korruption blandt sine toprådgivere – og beskyttede dem, da de blev afsløret. I 1873 blev USA ramt af en økonomisk krise, som Grant ikke gjorde noget for at afbøde. Ved sammenligninger mellem amerikanske præsidenter gennem tiderne rangerer Grant i reglen i den dårligste fjerdedel. I sine sidste år skrev han sine erindringer, og blev færdig kort tid før han døde af kræft i 1885, 63 år gammel i Mount McGregor, NY.

1876 – Den 29. december skete en afsporing af et tog med 159 passagerer ved en bro over Ashtabula River og faldt ned i den dybe sne i floden, da broen gav efter under toget. Der gik ild i trævognene, da ovnene antændtes, men man gjorde intet for at slukke ilden. Ulykken dræbte 92, inklusivt gospelsangeren Phillip Bliss og hans kone. Dette var den værste togulykke indtil ulykken i Nashville, TN den 9. juli, 1918. Læs mere her.

1877 Rutherford B. Hayes blev den 19. præsident i USA den 4. marts indtil 1881.

1878 – Det første kasseapparat blev opfundet og udviklet af James Ritty, der var Saloon-ejer, og var træt af, at hans ansatte lagde kundernes penge i egne lommer. Så derfor blev han nødt til at finde en løsning, og blev inspireret af et tælleapparat på en dampbåd på vej til Europa. Da han vendte hjem igen til Dayton, gik han straks i gang med at opfinde et apparat, som han patenterede i 1879. Læs mere her.

1879 – Opfinderen Thomas Edison udviklede en forbedring af den elektriske glødelampe; Cleveland blev den første by til at blive oplyst af lysbuelamper; National Cash Register Co. blev grundlagt i Dayton.

1881James A. Garfield blev indsat som USA’s 20. præsident. Hans karriere blev dog kort, da han tre måneder inde i perioden blev forsøgt myrdet af Charles J. Guiteau, der havde fået afslag på at blive USA’s ambassadør i Frankrig. Guiteau var også utilfreds med, at Garfield ikke ville overholde et løfte, han havde givet om, at finansministerposten skulle gå til en fremtrædende New Yorker. Garfield svævede mellem liv og død i flere måneder, mens lægerne fortvivlet forsøgte at lokalisere en pistolkugle, der havde boret sig ind i hans krop. Garfield døde 19. september 1881 af blodforgiftning, formentlig forårsaget af de usterile instrumenter, som var blevet anvendt. Guiteau blev senere hængt for mordet, men der var rygter både inden for partiet og i landet som helhed om, at han ikke var ene om mordet.

1884Optøjerne i Cincinnati skete over tre dage fra fredag den 28 til søndag den 30. marts, da en gruppe mænd gik amok over  en forkert dom i retten. Over de følgende dage, blev 50 mennesker dræbt, 139 såret, og retsalen blev ødelagt. Det var en af de mest destruktive optøjer i Amerika.

1888Benjamin Harrison blev USA’s 23. præsident. Han var barnebarn af William Henry Harrison, den 9. præsident. Harrison tabte til Grover Cleveland i det næste præsidentvalg i 1892 på grund af Harrison’s regering havde brugt over 1 mia.$ i hans embede, og folk var trætte af det store forbrug. Harrison døde af influenza den 13. marts, 1901.

1887William McKinley blev USA’s 25. præsident. Han vandt præsidentvalget i både 1896 og 1900. McKinley blev skudt og livstruende såret af Leon Czolgosz den 8. september 1901. Han døde af skadene 14. september 1901.

1903-05Wrightbrødrene byggede og testfløj deres Wright Flyer III på et stykke af Huffman’s prærie, den 23. juli, der hvor Wright-Patterson AFB senere ville blive bygget.

1908 – En voldsom brand brød ud på Lakeview skole i Collinwood den 4. marts i udkanten af Cleveland. Fordi skolen var bygget i træ, så blev bygningen hurtigt omsluttet af flammer, og alle udgange spærret af ild og røg. Resultatet blev den værste tragedie i Ohio’s historie, da i alt 173 børn, to lærer og en redningsmand døde i branden.

1909-13William H. Taft blev USA’s 27. præsident. Han blev senere USA’s Højesteretspræsident (1921-30) indtil kort før hans død, og er dermed den eneste person der har siddet på begge poster. Han døde knapt en måned efter han havde trukket sig tilbage, den 8. marts 1930.

1913 – Oversvømmelse i Ohio i marts måned medførte 428 dræbte, og total ødelæggelser over Indiana, Ohio, Kentucky, New York og Pennsylvania. Læs her og her.

1917Wright-Patterson Air Force Base blev åbnet øst for Dayton i Greene og Montgomery amterne. Wright-Patterson AFB blev først etableret i 1948 som en fletning af Patterson og Wright Fields. Basen er den største luftforsvarsbase i USA; Camp Sherman blev etableret nær Chillicothe og brugt som øvelseslejr for soldater der deltog i WWI.

1918 – 1200 tropper dør under influenza epidemi i Camp Sherman. Læs mere her og her.

1921Warren G. Harding blev USA’s 29. præsident. Han nåede kun 2½ år på posten inden han døde af enten hjertestop eller et slagtilfælde den 2. august 1923, under et besøg i Californien.

1925USS Shenandoah var det første af fire US Navy luftskibe ved Lakehurst Naval Air Station, med sin første flyvetur i 1923. På sin 57. flyvetur blev USS Shenandoah revet i stykker af uvejret over Ohio, den 3. september.

1930Ohio Penitentiary var et fængsel der lå i Columbus, i det der i dag kendes som Arena District. Forholdene i fængslet beskrives som at være “primitive”, og det var nok også en af grundene til det gik galt den 21. april, hvor en kæmpebrand brød ud og dræbte 322 fanger der var låst inde i deres celler, og 150 blev såret, og gjorde det til den værste katastrofe i et amerikansk fængsel. Fængslet blev lukket i 1984 og stod tomt en del år efter, men blev revet ned i 1995. Nationwide Arena åbnede i 2000 på stedet hvor fængslets parkeringsplads lå.

1937 – Ohio River blev oversvømmet sidst i januar og februar, og var så kraftig at over 1 mio mennesker blev hjemløse, 385 døde med over 500 mio$ i skader. Regeringens ressourcer var på nippet til at være for lidt til hjælpen, da det skete under “Depressionen“. Læs mere her.

1938 – Om morgenen den 6. april opdagede kemikeren Roy J. Plunkett og hans assistent teflon ved en  mere eller mindre tilfældighed. Plunkett var ikke sen til at opdage dets muligheder. Teflon er nemlig ekstremt varmeafvisende og har en yderst glat overflade. Produktet blev først markedsført i 1946.

1944 – En voldsom eksplosion den 20. oktober på East Ohio Gas Co. i Cleveland dræbte 131 ansatte. Læs mere her og her.

1946 – I juli måned blev George “Bugsy” Moran arresteret for røveriet i en bank, blev idømt 10 års fængsel som skulle afsones i Ohio Penitentiary. Da han blev løsladt varede det ikke længe før han igen blev arresteret for et røveri i Ansonia den 8. november, 1956, og sendt til Leavensworth Federal Penitentiary den 11. januar, 1957 til endnu en 10 års afsoning. Den 25. februar, 1957 døde han af lungekræft, 65 år gammel.

1947 – UFO MYTEProject Sign var Wright-Patterson AFB’s T-2 intelligence efterforskning af uidentificerede flyvende objekter (UFO), med begyndelse i juli måned. Senere overtog Project Grudge i 1949 og Project Blue Book i 1952.

1954Dr. Samuel Sheppard blev dømt for det brutale mord på hans gravide kone, Marilyn i deres hjem i Bay Village. Han tilbragte næsten 10 år bag tremmerne, mest i Ohio Penitentiary, før han fik en ny retssag, hvor han blev frifundet i 1966. Indtil hans død bevarede han hans uskyld i mordet. Den kontroversielle retssag i 1954, inspirerede en tv serie der kørte under navnet “The Fugitive” fra 1963-67, og en film med samme navn i 1993. I 2000 sagsøgte hans søn Sam Reese Sheppard staten for hans faders påståede uretmæssige fængsling, men en civil jury returnerede en enstemmig dom, at sønnen ikke kunne bevise den uretmæssige fængsling.

1962 – Den 20. februar blev den New Concord-fødte astronaut John Glenn den tredje amerikaner i rummet, og den første ikke-russer i kredsløb i Mercury-kapslen Friendship 7. Han er desuden det ældste menneske (77 år) der har været i rummet, da han i 1998 efter at have bestået helbredsprøverne, blev godkendt til tur med rumfærgen Discovery. Læs mere om Mercury-programmet her.

1966 – UFO MYTE: En ufo blev rapporteret set over Zanesville af barberen Ralph Ditter. Billederne blev hurtigt spredt omkring i landet og verden, og blev endda udgivet i forskellige magasiner, fx Mechanics Illustrated. Men det viste sig senere at være et hoax, da han 5 år senere indrømmede at ufoen ikke var andet end en hjulkapsel. Grunden til han gjorde det, var fordi han havde lovet sin datter at tage billede af en ufo hvis han nogensinde så en. Læs mere her.

1969 – Astronauten Neil Armstrong (fra Wapakoneta) blev den første man til at sætte foden på Månen den 20. juli. Armstrong var gift og fik tre børn. Han levede sine sidste år i Cincinnati, Ohio. Han døde den 25. august 2012 af komplikationer efter en hjerteoperation.

1970 – Fire Kent State University studenter blev skudt og dræbt af den amerikanske nationalgarde ved Vietnamdemonstrationen den 4. maj. Ni andre blev såret. Demonstrationen var en protest mod præsident Nixons optrapning af Vietnamkrigen, og efter angrebet lammedes de videregående uddannelser i USA af strejker og demonstrationer. Ti dage senere blev to sorte studerende på Jackson State University i Mississippi dræbt under en tilsvarende protestaktion.

1974 – “Super tornado udbruddet” fandt sted over 24 timer den 3-4. april i Ohio. En F5 tornado skar sig lige igennem byen Xenia den 3. april, og dræbte 34 personer, og sårede 1150, smadrede halvdelen af byens bygninger og efterlod omkring 10,000 hjemløse. Hele 148 tornadoer blev talt og bekræftet i i alt 13 stater og i Ontario i Canada. Samlet løb skadesomkostningerne op over 600 mio$. På et tidspunkt var der i alt 15 tornadoer i gang på samme tid. Læs mere her.

1983Rock and Roll Hall of Fame blev etableret i Cleveland den 20. april af Ahmet Ertegun, grundlæggeren af Atlantic Records. Fonden er tilegnet arkivering af de bedst kendte og mest indflydelsesrige artister, producere, teknikere, osv, der har gjort et stort indtryk på musikindustrien.  Indvielsen fandt sted 7. juni 1993 med Pete Townshend og Chuck Berry som æresgæster. Museet blev åbnet 2. september 1995 i en bygning tegnet af arkitekten I.M. Pei, og efter en del diskussion om beliggenheden endte man med at placere den på breden af Lake Erie i Cleveland, tæt på Great Lakes Science Center og Cleveland Browns Stadium.

1986 – Astronauten Judith Resnik (fra Akron) blev dræbt den 28. januar i Challenger-ulykken.

1993 – Den 11. april udbrød optøjer i Southern Ohio Correctional Facility i Lucasville, hvor 450 fanger og medlemmer fra Aryan Brotherhood og Gangster Disciples slog sig sammen i en ellers usandsynlig alliance og besatte fængslet i 11 dage. Grunden til oprøret var på grund af fængslet var overfyldt og muslimerne blev påtvunget vaccinationer på trods af deres religiøse tro imod den slags. Læs en kronologisk oversigt over de 11 dage her. Se billeder her.

2001 – Efter terroristangrebet i New York den 11. september, begyndte Ohio at sikre staten i en række anti-terrorist-aktioner.

2003 – Et enormt strømsvigt i Cleveland medførte at over 50 mio. ikke havde strøm. Læs mere her.

2010 – Tre pensionsfonder sagsøgte American International Group for svindel, hvilket resulteree i AIG fik en 725 mio$ bøde.

2011 – Eksotiske dyr blev sluppet løs fra en privatejet zoo i Zanesville, hvorefter ejeren  begik selvmord. Bjørne, løver, tigre og ulve, var blandt de dyr der flygtede. Politiet måtte dræbe dusinvis af dyrene, dem der blev fanget blev overført til Columbus Zoo and Aquarium. Læs mere her.

2012 -Den 27. februar åbnede studenten Tj. Lane ild i cafeteriet i Chardon High School, dræbte tre og sårede to studenter. Læs mere her.

Den 17. marts 2012, døde John Demjanjuk i Bad Feilnback i Tyskland, 91 år gammel. Han var en af de mest eftersøgte WWII krigsforbrydere, der var soldat i Den røde hær frem til 1942 da han blev taget til fange af tyskerne. I sit fangeskab gik han i tysk tjeneste og arbejde som vagt i nazisternes dødslejre, bl.a. i KZ-lejren Treblinka, hvor han blev kendt som “Ivan den grusomme“, og senere at være vagt i blandt andet Sobibor i 1945. Han boede i Seven Hills i Cleveland fra 1952 til han fik frataget sit amerikanske statsborgerskab i 2002. Læs mere her.

Den 29-30 juni dræbte tornadoer mindst tre personer i staten. Guvernøren erklærede undtagelsestilstand. Læs mere her.

Mickey4700