Oregon

Oregon er en amerikansk delstat. Statens hovedstad er Salem, mens Portland er den største by. Delstaten ligger ved Stillehavskysten, syd for Washington, nord for Californien og Nevada, mens Idaho ligger mod øst.

Oregon er mest kendt for en utrolig naturrigdom, hvor de mest kendte områder nok er Crater Lake National Park med Crater Lake, en vulkan, der eksploderede for ca. 7700 år siden og i dag huser en af verdens dybeste søer, der er den næstdybeste sø i Nordamerika. Det er den niende dybeste sø i verden, samt Mount Hood der med sine 3,425 m er Oregons højeste bjerg.

Området, som Oregon i dag dækker. har været beboet i mere end 15.000 år, hvilket udgravninger ved Fort Rock Cave viser.

TIDSLINJE:

1543 – Den spanske opdagelsesrejsende Bartolome Ferrello rejste langst kysten ved Oregon og Washington. Da lederen for ekspeditionen Juan Rodríguez Cabrillo, døde den 3. januar, på øen San Bernado, overtog Ferollo kommandoen.

1579Sir Francis Drake besøgte Oregon.

1765 – Major Robert Rogers var den første til at bruge navnet “Ouragon“, da han søgte finansiel støtte fra Kongeriget Storbritannien i jagten på Nordvestpassagen.

1778 – Kaptajn James Cook udforskede kysten på jagt efter Nordvestpassagen.

1792 – Kaptajn Robert Gray var på sin anden rejse rundt om Jorden og navngav Columbia River, som han nok er mest kendt for; Lewis og Clark udforskede Snake og Columbia River og etablerede Fort Clatsop i vintertiden fra 8. december 1805 – 23. marts 1806.

1806 – Den 12. november nåede Lewis og Clark ekspeditionen Stillehavet, som var endestationen. De kortlagde ruten, og tog hjem igen ad nogenlunde samme vej som de var kommet. I Seaside, som ikke ligger langt fra ekspeditionens mål, er placeret en statue af Lewis og Clark.

1811John Jacob Astor’s Pacific Fur Company etablerede i marts måned Fort Astoria, den første amerikanske hvide bosættelse i Oregon. Da man var bange for angreb fra Blackfoot indianerne, lagde man ekspeditionens rute noget sydligere end den, som Lewis og Clark havde fulgt. Ruten gik gennem South Dakota og Wyoming og fulgte Snake River til den møder Columbia River, som den så fulgte videre.

1818USA og Storbritannien underskrev en kontrakt, der sikrede et samarbejde der tillod fælles ejerskaber i Oregon. Den blev fornyet igen i 1827. Læs mere her.

1843 – Første gruppe på 900 immigranter ankom via Oregon Trail,der var en rute fra Kansas City, Missouri og omkring 3.500 km mod nordvest gennem det, der nu er staterne Kansas, Nebraska, Wyoming og Idaho til Oregon.

1845 – Byen Portland blev grundlagt ved Willamette-floden lige syd for dennes udløb i Columbia-floden, og blev den 8. februar 1851 integreret som by. I 1879 var befolkningen vokset fra 800 til 17.500.

1847-55 – En væbnet konflikt mellen Cayuse-indianerne og den amerikanske regering og lokale euro-amerikanske bosættere, der begyndte efter massakren på 13 missionærer, begået af medlemmer af Cayuse og Umatilla-stammerne.

1848-59The Oregon Territory blev etableret den 14. august 1848 efter en regering blev etableret i området.

1859Oregon indtrådte som den 33. delstat i USA den 14. februar.

1861-62 – En kæmpe oversvømmelse fandt sted i Albany fra december 1861 til januar 1862. Vandstanden blev næsten 11 meter. Læs mere her.

1869Central og Union Pacific Railroads mødtes endelig i det der blev kaldt “First Transcontinental Railroad“, som blev indviet i en ceremoni den 10. maj ved Promontory Summit, Utah Territory. Denne historiske begivenhed, havde en bemærkelsesværdig indflydelse på rejsetiden fra øst og vestkyster i USA, som blev reduceret fra måneder til mindre end en uge. Læs mere her og her.

1872-73 – En væbnet konflikt mellem Modoc-stammen og den amerikanske hær i det sydlige Oregon og nordlige Californien, blev den sidste kamp i indianerkrigen i begge stater. Læs mere her.

1872 – En brand startede i Portland om morgenen den 22. december, og på grund af manglen på organiseret politipatruljer og en elendig brandstation, blev byen opslugt af flammer 30 minutter efter og gaderne blev fyldt med tusinder af indbyggere i panik der løb i forskellige retninger. Heldigvis for byen, begyndte det at regne, så brandens hede blev formindsket, og gav brandmændene en chance for at få ilden under kontrol. Det lykkedes dem at slukke ilden senere. Læs mere her.

1877  – En bevæbnet konflikt mellem medlemmer fra Nez Perce og deres allierede, Palouse, mod den amerikanske hær. Kampene blev udkæmpet i juni-oktober, og fandt sted fordi indianerne nægtede at opgive deres landområder i Pacific Northwest og flytte til en indianerreservation i Idaho. Konflikten endte med hærens sejr efter en 5-dages kamp ved Snake Creek, for foden af Bears Paw Mountains, der kun var 40 km fra Canada’s grænse.

1902 – Den største meteorit i Nordamerika, er en kæmpe jern-nikkel-meteorit på omkring 15 tons, der blev fundet i nær West Linn i Willamette Valley, hvor der dog ikke var noget krater. Man mener at kæmpestenen er blevet transporteret fra Canada eller Montana som en vandreblok under den sidste istid (o. 13.000 år siden). Meteoritten er på udstilling ved American Museum of Natural History, der fik den i 1906, og er siden blevet set af over 40 mio. mennesker. Læs mere her.

1926 – FILM: Buster Keaton’sKrig og Kærlighed” (The General), Blev indspillet i Eugene, McKenzie River, Row River og filmens klimaks i Cottage Grove. Se filmen på Youtube her.

1933-51 – Skovbrande i Tillamook ødelagde i denne periode over 1,400 km² land i Northern Oregon Coast Range.

1936Oregon har i mange årtier kæmpet med skovbrande, og byen Bandon var en af de mest berømte sager, hvor 11 personer blev dræbt den 26. september, byen blev udslettet fordi brandvæsenet var hjælpeløse og blev tvunget til at flygte. Mange af de ældre i byen blev fundet efter, hvor de klyngede sig til deres ejendele i forsøget på at redde dem, men opfattede ikke faren før det var for sent. Mange historier blev fortalt om hvor heltemodige indsatser der blev gjort af folk, der prøvede at redde andre, og hvordan mange nægtede at forlade deres hjem måtte tvinges til det. Læs mere her.

1938 – Den nye State Capitol i Salem, Oregon begyndte sin konstruktion den 4. december, 1936 og blev indviet den 1. oktober, 1938 med taler af præsident Franklin D. Roosevelt, Leslie M. Scott, Robert W. Sawyer, and Oregon Governor Charles Henry Martin.

1942Fort Stevens, der blev bygget under borgerkrigen i 1863 som forsvarsværk ved Columbia Rivers udmunding, blev om aftenen mellem den 21-22. juni tæppebombet af den japanske ubåd I-25, der affyrede 17 bomber fra kanonen på dækket. Fortet blev den eneste i USA til at blive beskudt af fjendtlig ild. Fortet blev nedlagt i 1947 og er nu på National Register of Historic Places. Den 9. september droppede et japansk fly bomber på Mount Emily i Siskiyou National Forest og fløj tilbage over Stillehavet. Angrebet blev kendt som “Lookout Air Raid“.

1950 – UFO MYTE: Byen McMinville blev kendt for et billede der blev sat på forsiden af News-Register (dengang kendt som Telephone-Register) den 8. juni, af det der tilsyneladende var en ufo, der blev set den 11. maj. Billedet blev udgivet i The Oregonian den følgende dag, og inden længe havnede det også i LIFE-Magasinet (26. juni). Billedet blev taget i nærheden af engård i Sheridan, af bonde-parret Mr. og Mrs. Paul Trent. Objektet lignede en klassisk “flyvende tallerken”. Paul Trent nåede at tage en række billeder før den forsvandt. Der er stadig stor diskussion om hvorvidt fotoet er ægte, og meningerne er delt mellem ufo-efterforskere der mener billedet er ægte,og ufo skeptikere/debunkere, der mener billedet er falsk. Adskillige professionelle analyser af billedet påviste ikke manipulation, og parret der tog billedet er tilsyneladende troværdige. Hvert år efter denne observation afholdes der en UFO festival, der er en af de største forsamlinger i Pacific Northwest, og den anden i forhold til Roswell, New Mexico’s. Se billeder her. I April 2013, kunne nogle efterforskere afsløre efter at have analyseret billedet med hjælp af computersoftware, at geometrien i billedet passer overens med en lille model med hul bund, der hænger fra en line, selvom ingen blev fundet, før en endnu grundigere analyse blev foretaget. Denne gang var konklusionen mere sikker. Læs analysen på deres forum her. Debatten om billedet fortsætter. Evelyn Trent døde i 1997 og Paul året efter, og begge fastholdt at billederne og oplevelsen var ægte.

1968 – FILM: Musik-filmen “Paint Your Wagon” med Clint Eastwood og Lee Marvin i hovedrollerne,  blev filmet nær Baker City, fra maj til oktober måned.

1975 – FILM: Gøgereden (One Flew Over the Cuckoo’s Nest), som fik præmiere i USA den 19. november, blev optaget på Oregon State Mental Hospital i Salem. Den blev den første film der vandt alle fem større Oscarkategorier siden It Happened One Night fra 1934.

1978 – FILM: Delta-Kliken (National Lampoon’s Animal House), blev indspillet på 751 East 11th Avenue, Eugene og paradescenerne på Main Street i Cottage Grove.

1980 – FILM: “Ondskabens Hotel” (The Shining) brugte udendørs og luftoptagelser ved Timberline Lodge på den sydlige del af Mount Hood, som skulle bruges til det fiktive Overlook Hotel. Filmen er baseret på Stephen King’s bog af samme titel, der blev inspireret af hans besøg på The Stanley Hotel i Colorado.

1986 – FILM: Endnu en bog (The Body) af Stephen King blev filmatiseret. “Stand By Me” blev delvist optaget i Brownsville som den fiktive by Castle Rock, og scenen ved autoophuggeren, blev filmet i Veneta. Andre scener blev optaget i EugeneFranklin, og det der i dag bruges som Row River National Recreation Trail.

1991Evergreen Aviation & Space Museum i McMinnville fik Howard Hughes‘ “Spruce Goose“, som i dag er dens hjemsted, udover en SR-71 “Blackbird”, et Titan II SLV Missil og en Grumman F6F-3 “Hellcat”.

1993 – FILM: Filmen “Fire in the Sky” fik premiere i USA den 12 marts. Den er inspireret af en “virkelig” hændelse der skulle være fundet sted i Snowflake, Arizona, hvor et hold skovryddere på vej hjem så en ufo i Apache-Sitgreaves National Forest, og Travis Walton blev kidnappet, da han steg ud af bilen for at se nærmere på objektet. Filmen blev optaget fra den 11. august til 1. oktober, 1992 i Sutherlin, Idleyld Park, Oakland og Roseburg.

2004 – Den muslimske advokat Brandon Mayfield blev taget i forvaring den 6. maj af FBI under mistanken om han medvirkede i terroraktionen i Madrid den 11. marts. Han blev tilbageholdt over to uger, og FBI indrømmede senere, at der var tale om en fejl, og Mayfield fik en formel undskyldning fra regeringen efter han havde sagsøgt FBI. Se interview fra 30. nov, 2006 med ham her.

Den 11. juli 2004 søgte det romersk-katolske stift i Portland om Chapter 11 reorganisering, og blev dermed det første bispedømme til at søge betalingsstandsning som følge af de seksuelle skandaler hvor ærkebiskopper skulle have dækket over præster der begik overgreb på børn over en periode på ni år.

2010 – Den somali-amerikanske student Mohamed Osman Mohamud blev arresteret af FBI den 26. november, efter han prøvede at sprænge hvad han troede var en bilbombe ved en juletræstænding i Portland. Han blev sigtet for at prøve at bruge et masseødelæggelsesvåben. Læs mere her.

 

Mickey4700