Pennsylvania

Pennsylvania (tidl. også Pennsylvanien) er en amerikansk delstat. Statens hovedstad er Harrisburg, mens Philadelphia er den største by. Den grænser til New York i nord og nordøst, New Jersey i øst på den anden side af Delaware-floden, Delaware, Maryland og West Virginia i syd, Ohio i vest og Lake Erie i nordvest.

Før staten blev oprettet, var området hjemsted for lenape, susquehannock, irokesere, eriez, shawnee og andre indfødte amerikanske stammer.

De vestlige dele af Pennsylvania var blandt de omstridte territorier mellem briterne og franskmændene under den franske og indianske krig. Franskmændene etablerede talrige fæstninger i området, inklusive Fort Duquesne, som byen Pittsburgh blev bygget på.

TIDSLINJE:

1643 – Den sydøstlige del af staten, i nærheden af Philadelphia, blev befolket af svenskere, men kontrollen over området overgik til Holland og videre til England.

1681Karl 2. af England gav den 4. marts en kontrakt til William Penn over området, som nu omfatter Pennsylvania. Penn grundlagde herefter provinsen Pennsylvania som et sted for religiøs frihed for kvækerne og gav den det latinske navn, som betyder “Penns skovland”.

1682 – Den 27. oktober etablerede William Penn, Philadelphia, som i dag er en af USA’s ældste byer.

1752 – Den 15. juni beviste Benjamin Franklin med en drage, at lyn er en elektrisk udladning.

1754-63 – Den franske og indianske krig begyndte i maj måned og varede 9 år.

1763 – Englænderne Charles Mason og Jeremiah Dixon blev sendt ud for at opmåle grænsen mellem de to områder, senere stater, Pennsylvania og Maryland. Grænsen fik navnet The Mason-Dixon line, og undersøgelserne og opmålingerne blev tilendebragt i 1767.

1758Fort Duquesne blev genopbygget og navngivet Fort Pitt den 27. november, efter franskmændene overgav sig til briterne.  Fortet blev opkaldt efter den britiske premierminister William Pitt den ældre. Bebyggelsen ved fortet blev kaldt “Pittsborough.”

1776USA’s uafhængighedserklæring blev underskrevet den 2. juli  i Philadelphia og udstedt den 4-5. juli, ligesom USA’s forfatning blev udarbejdet af et konvent, der mødtes i byen. I alt underskrev 56 mennesker uafhængighedserklæringen (John Hancock var den første der underskrev erklæringen).

1777-78 – Britiske tropper besatte Philadelphia; General George Washington og hans krigstrætte mænd overvintrede ved Valley Forge. Seks måneder efter marcherede hæren med fornyet styrke ud og slog briterne slag efter slag.

1780Pennsylvania blev den første stat til at afskaffe slaveriet.

1787USA’s forfatning blev vedtaget den 17. september og  Pennsylvania blev optaget som USA’s 2. stat den 12. december, efter Delaware blev den første den 7. december.

1790-1800Philadelphia blev midlertidigt USA’s hovedstad.

1791Harrisburg blev etableret og blev statens hovedstad i 1812.

1793 – Den gule feber dræbte 2000 borgere i Philadelphia.

1845 – Den 10. april spredte en voldsom brand sig hurtigt til 1000 hjem og ødelagde en tredjedel af byen, og medførte skader for 6-12 mio$. Læs mere her.

1846 – The Liberty Bell ringede for sidste gang til ære for George Washington’s fødselsdag.

1857James Buchanan blev USA’s 15. præsident. Han er den hidtil eneste ugifte præsident, og den eneste indbygger fra delstaten Pennsylvania som har haft præsidentembedet. Buchanan kritiseres for ikke at have forhindret den splittelse i landet, der førte til den amerikanske borgerkrig, og mange anser ham for, sammen med forgængeren Franklin Pierce, at have været den ringeste præsident i USA’s historie.

1859 – Olie blev fundet i Titusville.

1863Slaget ved Gettysburg mellem den 1. og 3. juli, blev af mange historikere regnet for vendepunktet i den amerikanske borgerkrig. Nogle af de døde fra dette slag er begravet på Gettysburg National Cemetery, stedet for Abraham Lincolns Gettysburg-tale.

1979Three Mile Island-ulykken er den værste kernekraftulykke med let-vandsreaktorer af vestlig type, der er sket i det 20. århundrede. Ulykken fandt sted den 28. marts på anlægget ved Harrisburg, hvor der skete der en delvis nedsmeltning af anlæggets reaktor 2.

 

Mickey4700