Tennessee

Tennessee er en amerikansk delstat. Statens hovedstad er Nashville, mens Memphis er den største by.

Tennessee grænser mod otte andre delstater: Kentucky og Virginia mod nord, North Carolina mod øst, Georgia, Alabama og Mississippi mod syd samt Arkansas og Missouri ved Mississippi-floden mod vest, og dermed er Tennessee sammen med Missouri den delstat, der grænser til fleste andre stater.

Staten blev bosat af indianere for mere end 11.000 år siden. 

Tornadoer kan være alvorlige i Tennessee, og delstaten har procentvis det højeste antal af tornadoer i USA, som medfører dødsfald.

Nashville er kendt som countrymusikkens mekka (Keith Urban, Johnny Cash m.fl.), men også Memphis har et rigt musikliv indenfor blues og soul. Rockkongen Elvis Presley boede på ejndommen Graceland i Memphis og har således bidraget til Memphis berømmelse. Graceland er nu en stor publikumsattraktion, som folk fra hele verden valfarter til. Staten har som helhed været arnested for visse grene af disse musikgenrer.

TIDSLINJE:

1539-43 – Da spanske opdagelsesrejsende første gang besøgte området, anført af Hernando de Soto var området beboet af folk fra creek- og yuchi-stammerne.

1775Daniel Boone var leder af en patrulje, der skulle finde vej gennem Cumberland Gap i Appalacherne fra det østlige Virginia til Kentucky og banede således vej for den første migration af nybyggere vest om denne bjergkæde. Boone, der var militiaofficer under den amerikanske uafhængighedskrig (1775-83), blev tilfangetaget i 1777 af indianere og blev adopteret som en søn af Shawnee-høvdingen Blackfish, inden han senere flygtede og vendte tilbage til bosættelserne i Kentucky.

1779Jonesboro blev den første med bystatus, og er dermed den ældste bosættelse 17 år før Tennessee blev en stat. Byen er mest kendt for at være midtpunktet for abolitionist-bevægelsen, der ville slutte sig sammen med Amerikas Konfødererede Stater under den amerikanske borgerkrig.

1784 – byen Nashville blev grundlagt af James Robertson og John Donelson og en gruppe fra Overmountain Men, nær Fort Nasborough, navngivet efter borgerkrigshelten Frances Nash.

1796Tennessee blev optaget som USA’s 16. stat den 1. juni.

1812 – Et jordskælv (New Madrid) gjorde at Mississippifloden trak sig tilbage, og skabte hvad der i dag er Reelfoot Lake, som er et sumpområde, end en egentlig sø. Stedet er kendt for dets sumpcyprestræer og for den hvidhovedet havørn, der bygger reder. Ørnen blev et nationalsymbol for Amerika, muligvis inspireret efter den romerske republik, der brugte kongeørnen i deres symbolik.

1815 – Tennessetropper ledt af generalmajor Andrew Jackson, besejrede de britiske i det sidste store slag i den britisk-amerikanske krig i slaget ved New Orleans, den 8. januar.

1819 – Byen Memphis blev grundlagt den 22. maj af John Overton, James Winchester og Andrew Jackson, som opkaldte den efter oldtidens egyptiske hovedstad.

1836David Crockett sluttede sig til de frivillige i Texas. Her faldt han under Slaget om Alamo, mest sandsynligt den 6. marts. Den sidste tekst i hans log-bog er skrevet den 5. marts.

1838-39 – Under Martin Van Burens præsidentperiode blev næsten 17.000 cherokee-indianere i 1838-39 tvunget til at forlade deres hjemegn i det østlige Tennessee (Great Smoky Mountains) til fordel for indianerterritorier vest for Arkansas. Det anslås, at ca. 4.000 mennesker døde på deres vej vestover. Ruten kaldes Trail of Tears.

1861-62 – Mange større slag under den amerikanske borgerkrig fandt sted i Tennessee, de fleste af dem med Unionen som sejrherre. Det var den sidste delstat, som forlod Unionen og tiltrådte Amerikas Konfødererede Stater den 8. juni 1861. Ulysses S. Grant og United States Navy overtog kontrollen over floderne Cumberland og Tennessee i februar 1862.  Slaget ved Shiloh er også kendt som slaget ved Pittsburg Landing og var et stort slag i det vestlige operationsområde i Den Amerikanske Borgerkrig. Det blev udkæmpet den 6. og 7. april i det sydvestlige Tennessee. En sydstatshær under generalerne Albert Sidney Johnston og P.G.T. Beauregard gennemførte et overraskelsesangreb på unionshæren under generalmajor Ulysses S. Grant og var tæt på at besejre ham. Den første kamp i Memphis blev udkæmpet på Mississippi-floden den 6. juni, og blev bevidnet af mange civilister. Kampen endte med et knusende nederlag til rebellerne. Indtagelsen af Memphis og Nashville gav Unionen kontrollen over de vestlige og mellemste dele af staten.

1865 – Den højreekstremistiske organisation Ku Klux Klan blev oprettet af seks veteraner fra  Amerikas Konfødererede Stater der inkluderede en af krigens mest innovative og succesfulde generaler,  Nathan Bedford Forrest ca. otte måneder efter borgerkrigen sluttede. Organisationens formål var at fratage de sorte amerikanere deres nyerhvervede borgerrettigheder, hvilket blev gjort med terror mod dem og den hvide befolkning der støttede de sorte, samt bortførelser, mishandlinger og drab. Medlemmerne var iført hvide kapper og hætter. Bevægelsen døde ud efter få år, da det var lykkedes ad mere legal vej at forhindre de sorte i at bruge deres stemmeret. Der opstod i midlertid snart nye organisationer som en del af den oprindelige klans medlemmer var med til at starte, eller blev aktive medlemmer af, blandt andet Red Shirts og White League, der startede nye voldskampagner.

Den 15. april 1865 overtog Andrew Johnson præsidentembedet efter drabet på Abraham Lincoln, og blev USA’s 17. præsident.

1868 – Den 24. februar blev Andrew Johnson som den første præsident bragt for en rigsretssag på grund af en overtrædelse af Tenure of Office loven, hvor han havde suspenderet/fjernet krigsminister Edwin M. Stanton, der ikke havde et godt forhold til præsidenten, og skulle erstattes med general Lorenzo Thomas.  De radikale Republikanere i Kongressen hævdede at Johnson ikke kunne afskedige nogen som var godkendt af Kongressen uden at Kongressen også godkendte afskedigelsen. Stanton indledte derfor en rigsretssag mod ham. Johnson undgik at blive dømt med en enkelt stemmes overvægt i Senatet. Han er derfor anset for at være den værste præsident i slutningen af borgerkrigen, da han var totalt inkompetent til at kunne opnå fred, og gjorde mere skade end gavn.

1870’erne – En gul feber epidemi reducerede indbyggertallet i Memphis med omkring 75% (ca, 5200 personer), da mange folk døde eller flygtede permanent fra byen på udbruddets højeste i 1878.

1894 – Den 27. december blev Shiloh National Park etableret, for at beskytte og bevare 2 af borgerkrigens slagmarker – Shiloh (14 km fra Savannah, TN) og Corinth, MS (37 km fra Shiloh).

1897 – En komplet kopi af den originale Parthenon blev bygget som en del af Tennesse Centennial Exposition. En mere permanent struktur blev færdiggjort mellem 1925-31.

1900Casey Jones‘ dramatiske død gjorde ham til en helt og udødeliggjort i en ballade sunget af hans ven Wallace Saunders, der også arbejde med ham for Illinois Central Railroad. Den 30. april på en tåget og regnfyldt aften kolliderede hans tog med et godstog der stod stille ved Vaughan, MS. Jones gjorde alt i sin magt for at redde passagerne, hvilket lykkedes, men han blev dræbt.

1916 – Bjergningskøretøjet blev først opfundet af mekanikeren Ernest Holmes, Jr.  fra Chattanooga, der blev inspireret efter at være tvunget til at trække en bil ud af en å med hjælp af blokke, reb og 6 mænd. Læs mere her og her.

1918 – To toge kolliderede i Nashville den 19. juli, som kostede mindst 101 livet og sårede 171 mere. Ulykken anses for at være den værste i USA’s historie.

1925 -En retssag mod John Scopes der var vikar på en højskole i Dayton, blev stævnet for at have overtrådt Butler-loven, der forhindrede lærere i at undervise i menneskets evolution i statens skoler. Sagen er berømt for at ville tiltrække opmærksomhed mod den lille by, hvilket også virkede, men gjorde også at man diskuterede hvorvidt den moderne evolutionslære i biologi skulle være en del af skolelæren. Butler-loven blev trukket tilbage i 1967.

Den 28. november 1925 sendte radioshowet med det oprindelige navn “WSM Barn Dance” sin første udsendelse i Nashville. I 1927 fik programmet sit nuværende navn “Grand Ole Opry“.

1940Great Smoky Mountain National Park blev indviet af præsident Franklin Roosevelt .

1942 – Byen Oak Ridge blev grundlagt i begyndelsen af 1940’erne under 2. verdenskrig som base for Manhattan-projektet under ledelse af general Leslie R. Groves og fysikeren J. Robert Oppenheimer. Projektet var et forsknings- og udviklingsprogram, som under amerikansk ledelse og med deltagelse af Storbritannien og Canada førte til fremstillingen af de første atombomber.  Blandt de fysikere, som bidrog til atombombens skabelse, var Albert Einstein og danske Niels Bohr. I maj 1945 var 82.000 personer beskæftiget i Clinton Engineer Works.

1946 – Tidligt om morgenen den 12. juni styrtede et Boeing B-29 Superfortress-fly ned i Great Smoky Mountains tæt på toppen af Clingmans Dome, og alle tolv personer om bord på flyet omkom.

1952Sam Phillips debuterede med sit pladeselskab Sun Records i Memphis den 27. marts på adressen Union Avenue nr. 706, hvor udover Elvis Presley også Jerry Lee Lewis, Roy Orbison, Johnny Cash og Carl Perkins startede.

1954 – Den 2. oktober havde den 19-årige Elvis Presley sin første og eneste optræden i Grand Ole Opry, hvor han spillede ‘Blue Moon of Kentucky‘. Selv om publikums reaktion på hans optræden var særdeles positiv blev Presley efter showet af værten, Jim Denny, opfordret til at vende næsen hjemad og genoptage sin karriere som lastbilchauffør, – i en tid, hvor country-musikken var i højsædet var det ikke Presleys hoftevridende og vulgære rock-musik, der var brug for, mente Denny. Elvis svor aldrig at vende tilbage til stedet og skrev i stedet kontrakt med rivalen “Louisiana Hayride” to uger senere. Kontrakten lød på 52 lørdagsoptrædener, der skulle vise sig at være starten på hans legendariske karriere.

1956 – Elvis Presley køber den 3. marts, et hus på Audubon Drive nr. 1034 til sig selv og sine forældre ud af de penge han fik for singlen “Heartbreak Hotel“. På de 13 måneder Elvis boede her, blev han en kæmpe succes både med sin musik og spillefilm Læs mere her.

Den 4. december 1956 besøgte Elvis Sam Phillips i Sun-studierne. Her fandt en jam-session sted, der senere er blevet kendt som “The Million Dollar Quartet“, der udover Elvis også bestod af Carl Perkins, Jerry Lee Lewis og Johnny Cash. Omkring 40 titler blev optaget, en del dog ukomplette og i brudstykker. Hør 69 minutter her. Læs mere her.

1957 – Den 22-årige Elvis købte den 17. marts en ejendom beliggende på Bellevue Street nr. 3764, der i dag hedder Elvis Presley Boulevard i Memphis. Ejendommen der blev kaldt “Graceland“, blev udvidet på grund af sin voksende stab (Memphis-mafiaen), så huset der i starten kun havde 954 m² til 1.631 m² i dag.

1960 – Studenter lavede fredelige demonstrationer i Nashville i de små restauranter for at protestere imod raceadskillelsen, som blev en stor succes for borgerrettighedsbevægelsen. De sorte og deres hvide supportere insisterede på at få serveret kaffe i det område der kun var tilladt for de hvide. Læs mere her.

1968 – Den 4. april blev Martin Luther King myrdet (skudt) på altanen udenfor sit motelværelse på Lorraine Motel i Memphis. Han blev kun 39 år gammel. Gerningsmanden James Earl Ray, fik en dom på 99 år. Motellet er i dag museum for racediskrimination og borgerrettigheder. Læs mere her.

Den 14. september 1968 nedbrændte Roy Orbinson’s hjem ved Old Hickory Lane i Hendersonville, mens han var på turné i England. To af hans tre sønner omkom. Han var stadig ikke færdig med at sørge over hans kones død i et motocykeluheld to år tidligere , og denne ulykke satte en midlertidig stopper for hans karriere i 1970’erne. Læs mere her om hans tragedier.

1977 – Dagen før den planlagte start på endnu en turne, den 16. august, blev Elvis Presley fundet død kl. 13:30 på sit badeværelsesgulv i sit hjem, kun 42 år gammel. Elvis blev, to dage efter sin død, begravet på kirkegården Forrest Hill Cemetery (læs her) på Elvis Presley Boulevard i Memphis. Der var imidlertid så stor opmærksomhed omkring hans gravsted, at han den 2. oktober 1977 sammen med sin mors jordiske rester blev genbegravet på Graceland.

1982Graceland er efter Elvis Presleys død i 1977 omdannet til museum, som åbnede dørene for publikum den 7. juni. Museet har årligt over 600.000 besøgende og er den næstmest besøgte attraktion i USA, kun overgået af Det Hvide Hus i Washington. Graceland blev den 27. marts 2006 udnævnt som ‘National Historic Landmark’.

1985-93 – Politikeren Al Gore var guvernør i Tennesse før han blev den 45. vicepræsident fra 1993-2001 med Bill Clinton som præsident. Gore stillede op som præsidentkandidat i 2000 mod George W. Bush, men tabte, selvom han fik flere stemmer. En omtælling af stemmerne udløste en politisk krise, som Bush dog blev den endelige vinder af.

1992Guns N’ Roses spillede et 2 timer og 40 minutters show for 19,000 fans ved Pyramid Arena i Memphis den 7. januar. Lyt til 102min her.

2001 – Den sindsforvirrede passager i Greyhound-bussen fra Chicago, Damir Igric, truede chaufføren med sin hobbykniv. På Interstate 24 nær Manchester, 80 km sydøst fra Nashville, skar han pludseligt i halsen på chaufføren (der overlevede), og prøvede at styr bussen, der dog røg over i den modkørende bane og kolliderede med den. 7 passagerer ud af 39, inklusivt Igric, døde i ulykken. Læs mere her.

2002 – BOKSNING: VM Sværvægtskampen mellem Lennox Lewis og Mike Tyson blev sendt på PPW fra Pyramid Arena i Memphis den 8. juni. Lennox slog Tyson ud i 8. omgang, og han beholdt dermed sine titler. Kampen var den mest indbringende nogensinde, der blev tjent 106,9 mio$ fra 1,95 mio købere af kampen i USA, indtil den blev overgået af De La Hoya vs. Mayweather i 2007.

2003 – Den 17-20 marts blev der talt op til 28 tornadoer fra Texas til Georgia, og 22 af dem ramte mest i Oklahoma, Louisiana, Alabama og Tennessee. I alt 14 mennesker i Tennessee mistede livet i den nordøstlige del af staten. Læs mere her.

2012 – I august måned markeredes Chattanooga i verdenshistorien som den første by der fik sin egen skrifttype, kaldet Chatype.

Mickey4700