Washington

Washington er en stat i det nordvestlige USA, der grænser til staterne Idaho og Oregon, samt til den canadiske provins Britisk Columbia. Hovedstaden er Olympia og den største by er Seattle. Dens kælenavn er The Evergreen State.

De høje bjerge i bjergkæden Cascades løber fra nord til syd og deler staten. Bjergkæden har flere vulkaner, som er højere end andre bjerge i bjergkæden. Fra nord til syd er disse vulkaner Mount Baker, Glacier Peak, Mount Rainier, Mount St. Helens og Mount Adams.

Under den 2. verdenskrig blev området omkring Puget Sound et fokusområde for krigsindustrien, og firmaet Boeing fremstillede mange af USA’s bombefly. Havnene i Seattle, Bremerton og Tacoma blev anvendt til fremstilling af krigsskibe. Seattle var også udskibningssted for mange soldater til Stillehavet. I det østlige Washington blev atomkraftværket Handford Works åbnet i 1943, og spillede en betydelig rolle i fremstillingen af USA’s atombomber.

Der er et stort antal indianerreservater i Washington, hvoraf nogle har placeret casinoer ved motorveje, og beboerne har videreført mange af de traditionelle kunstneriske temaer fra USA’s nordvestkyst som totæmpæle, langhuse, udskårne kanoer og dyrebilleder, som det, der anvendes af Seattle Seahawks. Mange byer har oprindelige indianske navne, så som Seattle, Spokane, Puyallup og Walla Walla.

TIDSLINJE:

1774Juan Perez ledte den første spanske ekspedition til den nordvestlige kyst, og opdagede Olympic Mountains, der fik navnet Sierra Nevada de Santa Rosalia. Englænderen John Meares gav et par år senere bjergkæden dens nuværende navn, og det blev officielt i 1864.

1775 – Den første europæer, der gik i land på Washingtons kyst menes at være den spanske kaptajn Don Bruno de Heceta, som tog alle kystområder op til de nordlige russiske områder af Nordamerika i besiddelse for Spanien. Senere på dagen den 12 juli, blev syv af Hecetas mænd dræbt, da de var landet i Greenville Bay af Quinault-krigere, før de overhovedet fik en fod på land. De to skibe fortsatte videre og vendte først tilbage igen den 17. august. Heceta havde kortlagt Washington’s kyst, inklusivt udmundingen på Columbia River, men sejlede ikke ind ved Great River.

1778 – Den britiske opdagelsesrejsende kaptajn James Cook fik Cape Flattery i sigte, men strædet blev ikke udforsket rigtigt før i 1789.

1790Spanien åbnede det nordvestlige territorium ved Neah Bay for opdagelsesrejsende og pelsjægere fra andre lande.

1792George Vancouver udforskede og navngav Puget Sound efter Peter Puget.

1805Lewis og Clark-ekspeditionen nåede til delstaten den 10. oktober.

1811John Jacob Astor byggede i april Fort Astoria, en del af Pacific Fur Company ved Columbia Rivers udmunding.

1819 – Spanien sine oprindelige krav over området, og overhøjheden overgik til USA. Dette var begyndelsen på en periode med grænseuenigheder mellem USA og Storbritannien, som dog ophørte, da USA fik tildelt området ved indgåelse af Oregon-traktaten. Immigrationen til området tog til via Oregon Trail, og mange nybyggere slog sig ned i området omkring Puget Sound.

1825Fort Vancouver og Fort Colvile blev etableret ved Columbia River af Hudson Bay Company.

1842John C. Fremont blev vidne til Mount St. Helens udbrud, der havde sit største af slagsen ud af et dusin i perioden 1831-57.

1847Cayuse Indianere angreb Marcus Whitman’s Mission, der lå i Walla Walla.

1851 – De første bosættere fra ekspeditionen ledet af Arthur A Denny, ankommer til området ved Puget Sound, hvor byen Seattle senere bliver bygget. Deres bebyggelse hed i første omgang New York, men omkring 1853, fik byen sit nuværende navn.

1853Washington territoriet blev etableret.

1855-58Yakima-krigen fandt sted.

1859Svinekrigen, var en grænsekonflikt mellem Storbritannien og USA med hensyn til grænsen mellem Canada og USA ved Stillehavet. Konfliktens navn refererer til, at det eneste offer var en gris.

1860 – Guld og sølv blev fundet i Okanogan.

1886 – Kulminebyen Roslyn blev grundlagt.

1889 – En voldsom storbrand brænder følgende byer: Seattle (6. juni), Ellensburg (4. juli) og Spokane Falls (4. august). Washington blev optaget som USA’s 42. stat den 11. november.

1890 – Befolkningstallet i Washington er 357,232.

1892 – En eksplosion i Mine nr. 4 nær Roslyn, blev statens værste ulykke den 10. maj, da 45 minearbejdere omkom. Læs mere her.

1893Great Northern Railway’s transkontinentale linje færdiggøres  den 6. januar, fra Saint Paul, Minnesota til Seattle, Washington.

1897-99 – Guldfeberen i Klondike bragte tusindvis af mennesker til Seattle.

1899Mount Rainier National Park blev som den 5. nationalpark etableret den 2. marts, og omfatter omkring 957 kvadratkilometer land, herunder hele Mount Rainier, en 4.390 meter høj stratovulkan.

1909Harbor Island, på daværende tid verdens største kunstige ø blev færdig.

1910 – Den 1. marts i Wellington, fandt et af USA’s værste togkatastrofer og Washington’s værste naturkatastrofer sted. Staten var hærget af en frygtelig snestorm i 9 dage, og to toge der var på vej fra Spokane til Seattle, var sneet fast ved Stevens Pass. En kæmpe portion af sneen fra Windy Mountain brød løs under et voldsomt skybrud. En skovbrand havde tidligere på året raseret skovområdet, så der ikke var meget hjælp til at standse lavinen, der missede Bailets Hotel, men ramte jernbanens depot. De fleste af passagerne og mandskabet på toget sov. Sammenstødet slyngede toget ca, 50 meter ned ad bakken ved Tye River dalen. 96 passagerer blev dræbt, inklusivt 35 passagerer og 58 Great Northern ansatte, og tre ansatte i depotet. 23 passagerer overlevede. Først 21 uger senere i juli var det muligt at hente de sidste lig fra ulykkesstedet.

1916 – Forbudstiden (alkohol) rammer staten den 1. januar og slutter den 5. december, 1933; Everett-massakren, også kendt som “Bloody Sunday“, fandt sted den 5. november i byen Everett, og var en konfrontation mellem medlemmer fra Industrial Workers of the World (IWW) og lokale autoriteter. IWW havde blandet sig i en strejke, der udviklede sig blodigt, da 300 IWW-medlemmer sejlede til Everett, hvor omkring 200 lokale deputerede borgere ventede på dem. Et skud lød, som var starten på den stort set ubevæbnede kamp på båden, som nær kæntrede som følge af overvægten. Et ukendt antal mænd druknede, og mange blev også dræbt af pistolskud – over 175 skud gennemborede styrehuset, og kaptajnen undgik med nød og næppe at blive dræbt. Da det hele var overstået, lå der 2 deputerede borgere døde, med 16 eller 20 andre sårede. IWW meldte officielt 5 døde, med 27 sårede, selvom der spekuleres over at op til 12 blev dræbt.

1920Washington’s første radiostationer begynder deres udsendelser; Befolkningen i staten er steget til 1,356,621.

1921Washington statens lovgivere indfører “Alien Land Law” – hvilket skulle forsøge at dæmpe asiater og andre “ikke-ønskede” immigranter at bosætte sig permanent i USA, ved at begrænse deres chancer for at kunne eje land eller ejendom.

1924 –  Amerikanske militærfly letter fra Seattle’s Sand Point lufthavn ved den første globale tur om Jorden fra den 6. april. De vendte tilbage igen den 28. september; “Indian Citizenship Act” gør alle indfødte amerikanere til borgere i de Forenede Stater den 2. juni.

1927Lindbergh lander Spirit of St. Louis i Seattle og Spokane i September måned.

1934Eddie Bauer opfinder anorakken og starter produktionen af den i Seattle.

1940Lake Washington Floating Bridge, den første flydende bro i verden, åbner den 2. juli; En af verdens første hængebroer, Tacoma Narrows Bridge, kollapsede den 7. november. Se den uhyggelige vridning af broen i linket.

1942Hanford Nuclear Plant blev bygget i Richland, og etableret i 1943 som en del af Manhattanprojektet. Den plutonium der blev fremstillet herfra, blev brugt i den første atombombe, der blev testet ved Trinity Site og i Fat Man, bomben der detonerede over Nagasaki, Japan.

1947-UFO MYTE: Den rutinerede pilot Kenneth Arnold, der var på vej til Yakima i sit eget fly den 24. juni, fløj gennem området ved Mount Rainier, hvor et transportfly skulle være styrtet ned, og der ventede en dusør på 5000$ til den der fandt det, så Arnold besluttede sig til at holde øje med det da han alligevel skulle den vej på sin rejse. Han så pludselig et kraftigt lysglimt og ni halvmåneformede flyvende diske, der fløj forbi ham med en estimeret hastighed på 1930 km/t. Dette var den første af den moderne tids ufo-observationer, der blev efterfulgt af adskillige rapporter over de følgende 2-3 uger. Hans beskrivelse af objekterne, ledte til udtrykket – på dansk “flyvende tallerken” eller “uidentificeret flyvende objekt” – UFO. Kenneth Arnold døde den 16. januar 1984 og blev begravet i Bellevue, 68 år gammel. Læs mere her.

1959 – Forskere fra University of Washington indsamler og dokumenterer de første beviser på HIV. Se en tidslinje her.

1959 – Den 18-årige Bruce Lee flyttede til USA, og boede i San Francisco de første par måneder før han flyttede permanent til Seattle, for at fortsætte sin uddannelse på University of Washington, og arbejdede for Ruby Chow som tjener i hendes restaurant. Han begyndte at lære martial arts til hans venner og andre der var interesseret, og åbnede senere en skole kaldet Lee Jun Fan Gung Fu Institute.

1971-MYTE: Den ukendte mand med navnet “D. B. Cooper“, steg om bord en  Boeing 727 den 24. november i Portland, der skulle flyve videre til Seattle. Han gav stewardessen en seddel, men hun læste den ikke med det samme, men lagde den i lommen. Da hun fik tid til at læse den, stod der at Cooper havde en bombe, og krævede 200,000$ for ikke at sprænge den. Han krævede samtidig fire faldskærme. Efter han fik kravet opfyldt, lettede flyet igen, og Cooper gav piloten ordre på at flyve lavt. Han sprang ud med pengene et sted i nærheden af Ariel, Washington. En eftersøgning blev sat i værk, men ingen kunne finde ham. Der har været mange spekulationer over hvor han blev af. Der var efterfølgende to personer der blev kædet sammen med Cooper – Richard McCoy efterlignede hans kapring af et fly med samme instrukser i Denver den 7. april, 1972, To dage efter kapringen anholdt man McCoy. Man fandt i hans hus en taske med 499.970 dollars. McCoy påstod hele tiden, at han var uskyldig. Men han blev kendt skyldig til en fængselsstraf på 45 år. Han flygtede i 1974, men blev fanget og skudt af FBI-agenter. Den anden person, Duane Weber, der før sin død i 1995 fortalte sin kone at han var Cooper, offentliggjorde dette i en artikel i U.S. News og World Report i 2000. Jo Weber kunne fortælle, at hun en nat havde overhørt sin mand, da han havde mareridt og talte i søvne. Han sagde noget om at springe ud fra et fly. Senere havde hun fundet en gammel flybillet i hans jakke. På billetten stod der SEA-TAC. Dette betyder Seattle-Tacoma. Samtidig led Duane Weber af smerter i sit knæ. Han havde sagt til sin kone, at det skyldtes et spring fra et fly, han engang havde udført. Læs mere her og her.

1973 – Den 10. maj kollapsede Bruce Lee i Golden Harvest studiet, mens han arbejdede på eftersynkroniseringen af Enter The Dragon. Han havde ophobning af væske i hjernen, som lægerne fik dæmpet med Mannitol. Der blev også fjernet en lille klump nepalesisk hash fra hans mave. Den 20. juli var Lee i Hong Kong for at diskutere filmen Game of Death med Raymond Chow, og senere spise aftensmad med George Lazenby, som han gerne ville indspille en film med. Mens Lee var hjemme hos hans kollega Betty Ting Pei, sammen med Raymond Chow, klagede han over hovedpine og hvilede sig efter at have fået en smertestillende pille kl. 19:30. Da Lee ikke dukkede op til aftalen kom Chow tilbage til lejligheden og kunne ikke vække ham. En ambulance blev tilkaldt, men lægerne erklærede ham død før han nåede Queen Elizabeth Hospital. Lee blev kun 32 år, og ved obduktionen blev rester af Equagesic fundet i hans krop – pillen han angiveligt fik en allergisk reaktion af. Lee’s kone, Linda Lee, vendte tilbage til Seattle med hans krop og begravede ham på Lakeview Cemetery på plads 276. Kistebærerne ved hans begravelse den 31. juli inkluderede Taky Kimura, Steve McQueen, James Coburn, Chuck Norris, George Lazenby, Dan Inosanto, Peter Chin, og Lee’s bror Robert. Læs mere her.

1975 – Den 4. april grundlagde Bill Gates og Paul Allen IT-firmaet Microsoft, med base i Redmond ved Seattle. Microsoft indgik i 1981 en kontrakt med IBM om at levere et styresystem til deres kommende produkt, den første pc. Pc’en blev en stor succes, og Microsoft markedsførte DOS til de øvrige pc-producenter under navnet MS-DOS, og DOS blev hurtigt de facto-standarden på pc’er. Hermed var grunden lagt til Microsofts dominans på pc-platformen.

1980 – Den 18. maj eksploderede vulkanen Mount St. Helens, hvilket førte til tabet af 57 menneskeliv; Indbyggertallet i staten er nu oppe på 4,132,400.

1983Tacoma Dome åbner sine døre den 21. april. Den allerførste koncert der spilles er David Bowie, med hans åbningsband The Tubes den 11. august. Se sætlisten her.

1986 – Astronaut Richard F. Scobee (født i Cle Elum), og seks kollegaer, dør i Challenger-ulykken den 28. januar. Læs mere her.

1992 – Den 6. oktober spillede Metallica og Guns N’ Roses deres sidste show i Kingdome Stadium i Seattle, på deres fælles turne, med Motörhead og Body Count som åbningsbands. Læs mere her.

1993 – Den 31. maj blev Bruce Lee’s søn, Brandon Lee, dræbt under uheldige omstændigheder af en pistolskud i maven under optagelserne til filmen The Crow, der begyndte på hans 28 års fødselsdag den 1. februar, 1993 i Wilmington, North Carolina. Lægerne på hospitalet i byen opererede på ham i 6 timer, men det lykkedes dem ikke at redde hans liv. Optagelsen af hans død blev brugt som bevis i undersøgelsen, og blev senere destrueret som en del af en aftale. Brandon blev begravet ved siden af sin far, på Lakeview Cemetery den 3. april. En stuntdouble hjalp med at færdiggøre filmen, der posthumt blev udgivet den 13. maj, 1994.

1994 – Den 8. april blev forsangeren Kurt Cobain fra bandet Nirvana, fundet død i sit hjem sin garage i Seattle. Han havde begået selvmord ved at skyde sig selv i hovedet med sit haglgevær tre dage tidligere. Cobain giftede sig i 1992 med Courtney Love, og de fik datteren Frances Bean Cobain senere samme år. Cobain fandt sig imidlertid aldrig til rette hverken i rollen som rockstjerne eller familiemand. Han var i denne periode svær heroinmisbruger og blev indlagt på et sygehus i Rom den 4. marts 1994 efter at have taget en overdosis. Dette skal angiveligt have været hans første selvmordsforsøg. På vej hjem i flyet blev en af de sidste personer han snakkede med, Duff McKagan fra Guns N’ Roses, der selv havde været igennem en voldsom afvænning. Hans død var et chok for hans fans, og efterfølgende har han fået øget kultstatus. Der opstod flere konspirationsteorier omkring hans selvmord – en af dem er fx. at det i virkeligheden var hans kone Courtney Love, som direkte eller indirekte slog ham ihjel. Læs mere her og her.

1996 – Et arkæologisk fund af knogler fra det der kom til at hedde “Kennewick Man” ved Columbia River i Kennewick den 28. juli, er et af de mest komplette skeletter fra oldtiden. Knoglerne dateres tilbage til mellem 7300-7600 FVT. Fundet blev også startskuddet til en række sammenstød mellem forskere, regeringen og de indfødte indianerstammer, som påstår at knoglerne er fra en af deres forfædre. Læs mere her om retssagen.

2000 – Den 31. januar mister Alaska Flight 261 på vej til Seattle, kontrollen over flyet og tvinges til at lande i Stillehavet, 4,3 km nord for Anacapa Island i Californien. Alle 88 personer ombord flyet døde.

2001 – Den 30. november blev Gary Leon Ridgway, kendt som den amerikanske seriemorder ”The Green River Killer” arresteret for mordene på fire kvinder, hvis sager blev knyttet til ham ved hjælp af DNA-beviser, da han forlod Kenworth-fabrikken i Renton, hvor han arbejdede. I november 2003 erkendte han sig skyldig i 48 mord, selv om han sagde, at han faktisk havde dræbt 90 kvinder eller flere, næsten alle prostituerede. Ridgway myrdede adskillige kvinder i Washington i 1980’erne og 1990’erne. 1983 var et specielt dødbringende år. Ridgway kvalte de fleste af ofrene med sine bare næver, mens enkelte blev kvalt med et stykke snor eller lignende. Han menes også at have deltaget i andre former for uhyrligheder inklusiv tortur, voldtægt, og nekrofili.

2003Michael P. Anderson (fra Spokane), og seks kollegaer, døde i Columbia-ulykken under nedstigningen til Jorden den 5. november.

2004 – “Frasier,” der foregår i Seattle i serien, sendte det sidste afsnit den 13. maj. Serien blev vist på NBC igennem alle 11 sæsoner, fra 16. september 1993 og frem til slutningen. Showet blev en af de allermest populære sitcoms blandt seere og kritikere og vandt 39 Emmy Awards igennem årene.

2005 – Mellem den 5. og 19. august, hærgede en skovbrand og opslugte næsten 52,000 tønder land i de centrale dele af Columbia og Garfield amter i Blue Mountains. Mere end 100 hjem og 100 bygninger blev ødelagt. Regningen for skovbranden lød på over 15 mio$. Branden blev oprindeligt opdaget fra rummet af NASA‘s Terra satellit. Læs mere her.

2006 – Den sidste kulmine i staten lukkede den 27. november. Kraftværket Centralia er i dag statens eneste kulkraftværk.

2007 – Hjemmesiden BlackPast.org startes den 1. februar. Siden tilegner information omkring afroamerikanernes historie i Amerika og i andre dele af verden. Northwest African American Museum åbnede den 8. marts, 2008.

2012 – I Seattle, på adressen 325 5th Avenue N, Seattle Center, blev der åbnet en mindepark for Jimi Hendrix, der døde i London, England den 18. september, 1970. Parken, der er formet som en guitar, indeholder mange fantasifulde effekter, der skal minde om hans musik. Læs mere her.

2014 – På Marysville Pilchuck High School i Marysville, fandt endnu et skoleskyderi i USA sted den 24. oktober. Gerningsmanden, den 14-årige Jaylen Freshman, der var student på skolen, skød og dræbte to andre studenter og sårede tre andre, hvor to af dem var kritiske. Han begik selvmord kort tid efter. Læs mere her.

Mickey4700