Washington D.C. (Forbundshovedstad)

Washington District of Columbia (også kendt som Washington, D.C., eller blot Washington) er USA’s forbundshovedstad, der ligger indeklemt mellem de to stater Maryland og Virginia.

Washington, D.C., er hjemsted for Kongressen, Det Hvide Hus, Højesteret, Udenrigsministeriet og mange andre regeringsbygninger, mens eksempelvis forsvarsministeriet “The Pentagon” ligger i Virginia-forstaden Arlington. Der er desuden et utal af museer i byen, blandt andet The Smithsonian Institute, Det Nationale Kunstgalleri, Nationalarkiverne og et af verdens mest omfattende biblioteker, Library of Congress.

TIDSLINJE:

1600Piscataway-indianere levede i dette område.

1790 – Staterne Maryland og Virginia tilbød at afgive et område på 10 gange 10 miles (ca. 256 km²) ved Potomac-floden, der havde været grænsen mellem de nordlige og de sydlige kolonier. Dette kvadrat fik navnet District of Columbia, da Columbia var en populær betegnelse for USA på dette tidspunkt, og byen blev i første omgang kaldt Federal City, men i 1791 fik den navn efter USA’s første præsident, George Washington; Det Hvide Hus blev besluttet bygget og stedet blev på adressen 1600 Pensylvania Avenue. Den første byggesten blev lagt oktober 1792.

1793 – Bygningen af United States Capitol blev påbegyndt 18. september. Stedet fungerer som sæde for USA’s Kongres, den lovgivende gren af USA’s føderale regering.

1800 – Den første præsident, der flyttede ind i Det Hvide Hus var John Adams, og han siges at have hadet det, og han boede der kun meget sporadisk, og først Thomas Jefferson, der fik bygningen udbygget en del, begyndte for alvor at bruge huset som embedsbolig.

1814England erobrede byen og nedbrændte store dele af den, det var inklusivt de offentlige bygninger, også Det Hvide Hus og Capitol.

1862 – Slaveriet blev afskaffet i byen.

1871 – Området var stadig kun delvis beboeligt efter borgerkrigen, og først i 1871 blev byen en ‘rigtig’ hovedstad med asfalterede gader, gadebelysning, parker og kloakering. Prisen for at gennemføre dette var imidlertid så høj, at byen gik fallit. I 1878 vedtog kongressen en forordning, der bestemte, at Washingtons bygrænse skulle følge grænsen for District of Columbia, og byens forstæder ligger derfor i henholdsvis Virginia og Maryland.

1881 – Præsident James Garfield blev forsøgt snigmyrdet af Charles J. Guiteau den 2. juli ved Baltimore and Potomac Railroad Station. Garfield svævede mellem liv og død i flere måneder, mens lægerne fortvivlet forsøgte at lokalisere en pistolkugle, der havde boret sig ind i hans krop. Garfield døde 19. september af blodforgiftning, formentlig forårsaget af lægernes uvaskede hænder og de ikke-sterile instrumenter, som var blevet anvendt. Guiteau blev fundet skyldig den 25. januar 1882. Appellen blev afvist, og han blev hæng den 30. juni 1882 kun to dage før årsdagen for attentatet.

1888 – Arbejdet på Washington-monumentet blev påbegyndt i 1848, og stod klart i 1884, omtrent 30 år efter arkitekten Robert Mills død. Monumentet der er 169 meter højt var i en årrække verdens højeste bygningsværk. Monumentet blev åbnet for offentligheden den 9. oktober.

1914The Lincoln Memorial, der er et mindesmærke for præsident Abraham Lincoln. Bygningen er tegnet af arkitekten Henry Bacon, mens statuen af den siddende præsident inde i monumentet er udført af Daniel Chester French. Vægmalerierne indenfor er lavet af Jules Guerin.

1934USA’s nationalarkiv, United States National Archives and Records Administration (NARA), der opbevarer statsdokumenter og historiske fortegnelser, blev etableret.

1941 – Grundstenen til Pentagon-bygningen blev lagt den 11. september, og blev indviet den 15. januar, 1943. Det er verdens største kontorbygning, med omkring 26,000 ansatte.

1943The Thomas Jefferson Memorial blev påbegyndt i 1939 og færdig 4 år senere. Bronzestatuen af Jefferson blev tilføjet i 1947.

1963Martin Luther King afholdt sin berømte tale I Have a Dream foran Lincoln Memorial, den 28. august, som en del af afslutningen på marchen til Washington for frihed og jobs. Mere end 200,000 mennesker hørte hans tale.

1981 – Den 30. marts blev præsident Ronald Reagan udsat for et attentat. Reagan var ved at forlade Washington Hilton Hotel, og imens han vinkende og gik imod sin limousine, blev han beskudt og ramt, men det lykkedes Secret Service-agenter at få ham ind i bilen og kørt på hospitalet. Attentatmanden var John Hinckley. “Honey, I forgot to duck” (“Skat, jeg glemte at dukke mig”) sagde Reagan senere til sin kone Nancy. Reagans lunge blev ramt af en rikochetterende kugle og han havde voldsomme indre blødninger. Hinckley kom for en domstol d. 21. juni 1982, hvor han blev dømt ikke skyldig på grund af sindssyge i gerningsøjeblikket og han har siden været anbragt på et psykiatrisk-hospital. Reagan døde den 5. juni, 2004, og var den næstlængst levende præsident efter Gerald Ford med en levetid på 93 år og 120 dage. Læs mere her.

1982Vietnam Veterans Memorial blev opført i Constitution Gardens, til ære for amerikanske soldater der mistede livet under krigene i Vietnam/Sydlige Østasien, og alle der blev meldt savnet.

1990 – Borgmester Marion Barry blev filmet og afsløret i at ryge crack, hvilket ledte til hans arrestation af FBI. Han fik sin dom for besiddelse af kokain, og skulle sidde inde i 6 måneder. Efter han blev løsladt blev han valgt til byrådet i 1992 og blev igen borgmester i 1995 til 1999. På trods hans lille omvej på de forkerte stier, forbliver han en populær og indflydelsesrig person i D.C. Washington Post skrev om ham “For at kunne forstå District of Columbia må man forstå Marion Barry.”

1992Huset godkendte at D.C. skal være en stat, men Senatet stemte nej. Læs mere her.

1993Holocaust Memorial Museum, der dokumenterer, studerer og tolker holocaust-historier, blev indviet af Bill Clinton i april på Raoul Wallenbergs Plads, opkaldt efter den svenske diplomat som under 2. verdenskrig fik reddet omkring 10.000 jøder i Ungarn. Clinton og det sidste overlevende holocaust-offer, Elie Wiesel tændte den evige flamme i museets mindehal.

1997The Franklin Delano Roosevelt memorial blev indviet den 2. maj af præsident Clinton.

2001George W. Bush blev USA’s 43. præsident, til den 20. januar, 2009; Som led i angrebene den 11. september 2001 ramte et passagerfly, American Airlines Flight 77, vestfløjen i Pentagon-bygningen, som på daværende tidspunkt var under renovering, hvorved dele af den styrtede sammen og dræbte 125 mennesker ud over de 64 ombordværende i flyvemaskinen.

2009Barack Hussein Obama II blev USA’s 44. præsident den 20. januar, og er den første afroamerikanske præsident i landets historie; To metrotoge kolliderede den 20. juni, mellem Takoma og Fort Trotten. Togføreren og otte passagerer blev dræbt. Adskillige mennesker sad fastklemt i flere timer, omkring 80 var såret.

2011Jordskælv i Virginia den 23. august, gik også ud over 12 andre stater inkl. Washington D.C. -adskillige bygninger blev beskadiget.

Mickey4700