Guanajuato

Guanajuato er navnet på en delstat i Mexicos centrale højland, samt også navnet på delstatens hovedstad, Guanajuato. Guanajuato deler grænser med delstaterne San Luis Potosi, Queretaro, Michoacan og Jalisco. Den har et areal på 30.589 km². I 2003 var dens anslåede indbyggertal 4.855.000. 

Guanajuato er bedst kendt for sin Festival Cervantino, en kunstfestival der samler deltagere fra hele verden, men er også er optaget på Unescos verdensarvsliste. Den gamle bydel kan dateres tilbage til det 16. århundrede, og man kan her se mange af Mexicos betydningsfulde religiøse og kunstneriske steder.

Foruden hovedstaden ligger de større byer Celaya, Leon, Salamanca, Irapuato, San Miguel de Allende samt Dolores Hidalgo hvor Miguel Hidalgo holdt en tale med opfordring til at gøre Mexico uafhængig (se Grito de Dolores).

TIDSLINJE:

1520’erneGuanajuato var et af de første områder i Mexico, der blev koloniseret af spanierne på grund af dens rige sølv-forekomster. I dag er Guanajuatos miner stadig blandt verdens bedst producerende sølvminer. Delstaten producerer også tin, guld, kobber, bly, kviksølv og opaler.

1554Guanajuato blev grundlagt som landsby i 1554 og opnåede i 1741 status som by. Byen er kendt for en mængde arkitektur fra den spanske kolonitid. I Panteon-katakomberne i den vestlige del af byen, er et berømt gravsted som er bemærkelsesværdigt på grund af de naturlige mumier, som dannes på stedet. Læs mere her.

1810Grito de Dolores var Miguel Hidalgos opfordring foran 80.000 mennesker til at gøre Mexico uafhængig. Talen blev holdt den 16. september i byen Dolores, tæt på Guanajuato.  Det var ikke en uafhængighedstale, men en tale om Mexicos behov for at beskytte sig mod dem, der havde tilranet sig magten i landet og mod Fernando VIIs fjender. Dermed startede Hidalgo det store oprør i 1810, der startede Mexicos uafhængighedskrig. Hans kampråb var “Længe leve Jomfruen af Guadalupe og død over spanierne!

1811 – Den 17. januar blev Miguel Hidalgo og hans næsten 90.000 mands hær (bønder) nedkæmpet af 6000 spanske soldater i Slaget ved Calderón Bridge.  Dem, der ikke nåede at flygte blev taget til fange og ført til Chihuahua, hvor de blev stillet for retten. Hidalgo blev skudt den 30. juli.

1821 – Efter Mexico opnåede sin uafhængighed, blev navnet ændret til “Dolores Hidalgo” til ære for Miguel Hidalgo.

1932Calderón Bridge blev erklæret for mexicansk nationalmonument. Læs mere her.

1988Guanajuato blev erklæret bevaringsværdige under det internationale verdensarvsprogram, der bliver administreret af UNESCO.

Mickey4700