Mexico

Delstaten Mexico (ofte forkortet til “Edomex” for Estado de México) er en delstat i midten af landet af samme navn, Mexico. Den er mod nord afgrænset af Hidalgo, mod øst af Tlaxcala og Puebla, mod syd af Morelos og Guerrero og mod vest af Michoacan.

Arealmæssigt dækker Mexico City både Mexicos Føderale Distrikt (spansk México Distrito Federal og México D.F., en særlig administrativ enhed svarende til Washington D.C. i USA) og en del af delstaten Mexico, i den nordlige del af det føderale distrikt. Mexico City har et af de største indbyggertal i verden, anslået til 22 millioner,og som kun er overgået af Tokyo i Japan.

México er ét af de geografiske område hvor de store amerikanske kulturer udfoldede sig. México var under spansk herredømme i tre århundreder førend selvstændigheden i første halvdel af det 19. århundrede.

Tenochtitlán var hovedstad i det aztekiske rige og var bygget på en ø i Texcoco-søen i, hvad der nu er det centrale Mexico. Byen blev ødelagt i 1520’erne af spanske conquistadorer, Mexico City blev opført som erstatning, og det meste af Texcoco-søen blev gradvist afvandet. Tenochtitlán var før spaniernes ankomst en af verdens største by, med op til 200.000 indbyggere.

TIDSLINJE:

1325 – Byen Tenochtitlán blev grundlagt i 1325 på en lille holm i den vestlige del af søen. Aztekerne lavede en stor kunstig sø, ved hjælp af et system svarende til fremstillingen af chinampaer. For at løse drikkevandsproblemet, byggede aztekerne dæmninger, der holdt søens saltvand adskilt fra regnvandsudløb. Det gav dem også kontrol over vandstanden i søen. Byen havde desuden et indre kanalsystem, som hjælp til kontrol af vandet.

1520 – Mexicanske arkæologer udgravede 500 spanske kolonister i en ruinby øst for Mexico City, som blev taget til fange, tortureret, halshugget og spist af aztekerne. Læs mere her.

1521 – Den spanske Conquistador Hernán Cortés ankom første gang til den daværende aztekiske hovedstad Tenochtitlán i 1519, men det lykkedes ham ikke at erobre byen før den 13. august 1521, efter langvarige, voldsomme kampe, der ødelagde det meste af den gamle aztekiske by. Resten af byen blev enten ødelagt, nedtaget eller begravet, efterhånden som Mexico City blev bygget ovenpå.

1968Massakren i Tlatelolco. Mexico vært for de Olympiske Lege. Dette benyttede studenterbevægelsen til at organisere protester mod de stadig større sociale uligheder i landet. Få dage før starten på legene, 2. oktober, arrangerede studenterne en demonstration på Plaza de las Tres Culturas i arbejderkvarteret Tlatelolco, men regimet havde besluttet, at der nu skulle sættes en stopper for studenternes protester. Der skulle ikke laves ridser i den pæne facade under legene. Militæret omringede derfor pladsen, besatte alle strategiske punkter og angreb demonstrationen. Soldaterne havde fået ordre til at skyde for at dræbe. Hundredevis blev dræbt og endnu flere såret. Det nøjagtige tabstal er aldrig blevet opklaret, for militæret kørte bagefter ligene bort og skildte sig af med dem. Regimet fik fred til at afholde sine sportslege.

Mickey4700