Oaxaca

Oaxaca (udtales “wa-HA-ka”) ligger på den sydvestlige del af landtangen Tehuantepec. Oaxaca grænser op til delstaterne Guerrero mod vest, Puebla mod nordvest, Veracruz mod nord og Chiapas mod øst. Syd for Oaxaca ligger Stillehavet. Byens hovedstad hedder også Oaxaca.

Staten befinder sig i bjergkæderne Sierra Madre Sur og Sierra Madre Oriental-bjergkæderne og disses dale.

Størstedelen af Mexicos marihuana dyrkes her.

 I de tre årtusinder før aztekerne ankom i 1436, var de mest magtfulde og indflydelsesrige grupper i hvad der i dag er Oaxaca, zapotekerne, mixtekerne og mixerne. Den civilisation disse grupper opnåede, kan ses på vigtige arkæologiske steder som Monte Albán, Mitla, Cerro de Minas, Guiengola og Huijatzoo.

Mexicos mest berømte leder, præsident Benito Juarez, kom fra den oaxacanske landsby San Pablo Guelatao.

TIDSLINJE:

o.900 FVT – Monte Albán blev opført 4 km fra byen Oaxaca, over en periode på 2.000 år, påbegyndt omkring år 900 f.Kr. af det zapotetiske folk. Tidlig kunst påviser olmeker-påvirkning.

o. 1300 – Omkring år 1300 blev zapotekerne fordrevet fra stedet og det omgivende område, da det blev erobret af mixteker-folket. Mixtekerne byggede videre på Monte Albán indtil spanske conquistadorer erobrede området i 1521, hvorefter Monte Albán blev forladt.

1486 – Aztekerne begyndte at dominere dalen og etablerede Huaxyacac militærbasen, hvor byen Oaxaca ligger i dag.

Mickey4700