SINALOA

Sinaloa er en delstat i det nordvestlige Mexico. Den deler mod nord grænse med den mexicanske stat Sonora, mod nordøst Chihuahua, mod øst Durango og mod syd Nayarit. Vest for Sinaloa ligger Stillehavet og og den Californiske Golf, også kendt som Cortezhavet.

Statens hovedstad hedder Culiacán. Andre større byer er turiststedet Mazatlán og Los Mochis. Uofficielt er Culiacán et centrum for kokainsmugling fra Sydamerika, først og fremmest fra Colombia, til USA, noget som både fører til stor rigdom og mange bandekonflikter.

Før spaniernes ankomst, var Sinaloa befolket af seks store stammer af jægere og samlere; Cahita, Tahue, Totorame, Pacaxee, Acaxee og Xixime. Før 1529 var området en del af den uudforskede spanske provins kaldet Nueva Vizcaya, der også omfattede nutidens Chihuahua, Durango, Sonora og Coahuila.

Landbrugsmæssigt er Sinaloa den vigtigste delstat i Mexico, og den har desuden en af de største fiskeriflåder.  Der dyrkes også opiumsvalmuer i Sinaloa-provinsen. Staten kaldes også “Mexico’s brødkurv”, fordi der er afsat tre fjerdedele af dets landområde til landbrugsproduktion. Det er landets førende producent af ris og grøntsager, og næststørste producent af hvede og bønner. Fiskeri og husdyr giver også yderligere indtægter, såvel som Mazatlán’s konserves-facilitet, det største i Latinamerika.

Kulturelt er Sinaloa er det eneste sted i Mexico, hvor det gamle boldspil, Ulama, stadig spilles. Det er også hjemsted for bl.a. Banda musik, Damiana (populær urtebaseret spiritus), bokseren Julio Cesar Chavez og fodboldspilleren Angel Eduardo Ochoa Uriarte.

TIDSLINJE:

1529 – Den spanske kaptajn, Nuño Beltrán de Guzmán, den mest blodtørstige af conquistadorene,  kæmpede sig gennem det centrale Mexico til Stillehavskysten med en hær på 300 spanioler og 10,000 indfødte krigere. Da de nåede Culiacán River, mødte de og nedkæmpede en styrke på 30,000 Cahita-krigere. På dette tidspunkt var Cahita-folket den største sproggruppe i det nordlige Mexico, med omkring 115,000 i Sinaloa og Sonora. Mange af Guzman‘s tropper bukkede under for en epidemi, da de var i Sinaloa, men han formåede stadig i 1531 at grundlægge byen Culiacán, der eksisterer i dag, som han navngav San Miguel de Culiacán.

1533-1929Yaquikrigen var en serie konflikter mellem Nyspanien og Mexico og Yaqui-indianerne. Krigen, der resulterede i flere alvorlige kampe og berygtede massakrer over 400 år, er et af de sidste af den mexicanske indianerkrig, der begyndte i 1519, indtil 1933.

1563 – Byen El Fuerte blev grundlagt af Francisco de Ibarra, den første opdagelsesrejsende i de høje Sierra Madre Occidental bjerge. I årevis fungerede byen som porten til de enorme grænser i de nordlige områder i Sonora, Arizona og Californien, som alle var tyndt befolket af urokkelige indfødte indianerstammer.

1824 – Efter den mexicanske uafhængighed blev Sonora og Sinaloa sforenet under navnet Estado de Occidente (Vestlige Stat), med El Fuerte som hovedstad. I 1830 blev staten opdelt i nutidens Sonora og Sinaloa.

1893 – Byen Los Michos blev grundlagt af Benjamin F. Johnston og en gruppe amerikanske utopiske socialister, der var tilhænger af Albert Kimsey Owen, en amerikansk civilingeniør som byggede de første kunstvandings-grøfter i dalen.

1800-tallet – Sidst på århundredet blev Sinaloa en væsentlig kilde til dyrkningen af valmuer (opium) pga. tilstrømningen af kinesiske bosættere. Sinaloas korte afstand til USA gav et stort marked for opium, som var lovligt på dette tidspunkt.

1980 – Den 5. februar havde bokseren Julio Cesar Chavez Gonzalez sin debut som 17-årig mod Andres Felix, som han knockoutede i 6. og sidste omgang. I dag (2016) betragtes han som den største mexicanske fighter og en af tidens bedste boksere. Chavez havde også rekorden for at være ubesejret i 13 år, indtil han rendte ind i sit første titelnederlag til Frankie Randall i januar 1994. I maj måned fik Chavez sin revanchekamp og vandt sin titel tilbage fra Randall. Inden da, havde han vundet 87 kampe i træk indtil hans møde med Pernell Whitaker i 1993, der endte uafgjort. De to mødtes aldrig igen i ringen. Den 17. september, 2005 var hans 115. og sidste boksekamp et tko-nederlag (håndskade) mod den ukendte Grover Wiley. Hans nederlag blev hævnet af sønnen Julio César Chávez, Jr., to år senere, der slog Wiley ud i tredje omgang.

1989Sinaloa-kartellet (Cártel de Sinaloa) er en mexikansk kriminel organisation som driver narkotikahandel. Organisationen blev etableret i Culiacán, og er beliggende i den centrale del af Mexico i Baja California, Sinaloa, Durango, Sonora og Chihuahua. Kartellet menes at være det største i Mexico. Lederen Chapo Guzman, er den mest eftersøgte narkobaron i verden, indtil han blev fanget igen d. 8. januar 2016, efter flere måneder på flugt. Læs mere her. Mere om narkokrigen i Mexico her.

2006 – Selv om volden mellem narkokartellerne opstod længe før krigen begyndte, havde regeringen generelt en passiv holdning til volden i 1990’erne og i begyndelsen af 2000. Dette ændrede sig, da den nyvalgte præsident Felipe Calderón den 11. december sendte 6500 føderale soldater til delstaten Michoacán for at afslutte narkotikavolden der. Calderón har fortsat sine anti-narkotropper, der er på ca 45.000 soldater sammen med delstats- og føderale politistyrker, indtil videre.

2008-2012 – Arbejdet på Baluerte-broen, begyndte 21. februar, 2008 og åbnede 5. januar, 2012. Med en længde på 1124 meter og 402,6 meter høj, er den en af verdens højeste hængebroer, der strækker sig over kløften mellem Durango og Sinaloa.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.