ZACATECAS

Zacatecas er en delstat i Mexico, som mod nord deler grænse med Durango og Coahuila, mod øst med San Luis Potosi, mod syd med Aguascalientes og Jalisco, mod vest med Jalisco og Durango.

Hovedstaden hedder som delstaten Zacatecas.

Før ankomsten af de spanske bosættere, var området beboet af Zacateco, Caxcán og Guachichile. Fordi den nøjagtige historie om Zacatecas ‘indfødte stammer er usikker, forbliver datoen for områdets første bosættelse et mysterium.

Arkæologiske beviser peger på, at Zacatecofolket etablerede veludviklede byområder ved La Florida, Alta Vista og La Quemada før 500-tallet. La Quemada blev bygget som en bjergfæstning, måske som beskyttelse mod en invasion fra Chichimec-folket.

Zacatecas er vært for International Folklore Festival hvert år i august. Festivalen byder på dans og kostumer fra hele verden.

TIDSLINJE:

1540-1542Mixtón-krigen blev udkæmpet mellem Caxcane-indianere og andre indfødte indianere, herunder allierede fra Aztec og Tlaxcalan,  i det nordvestlige Mexico mod de spanske erobrere. Krigen blev opkaldt efter Mixtón, en bakke i det sydlige Zacatecas, som fungerede som de indfødtes højborg. Vicekonge Antonio de Mendoza ledte de spanske tropper og indianere mod Tenamextle‘s hær på 12,000 krigere. Da kampene sluttede, var mere end 10,000 caxcanere faldet. Det lykkedes Tenamextle at flygte og fortsætte med at organisere oprør mod spanierne.

1546 – Byen Zacatecas blev grundlagt efter opdagelsen af en af verdens rigeste sølvårer. I begyndelsen af det 18. århundrede, producerede byen en femtedel af verdens sølv.

1914 – Den 23 juni finder det største og blodigste slag i den mexikanske revolution sted ved byen Zacatecas. Kampen om at vælte den mexikanske præsident Victoriana Huerta. Panco Villa‘s División del Norte besejrede General Barrón‘s tropper og forsvarede byen. Den overvældende sejr, demoraliserede Huertas tilhængere, hvilket førte til hans fratræden den 15. juli. Man ved at op til 7000 soldater mistede livet, og 5000 blev såret, antallet af civile ofre blev aldrig dokumenteret. (Læs mere her)

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.