CUBA

Cuba-kort

Republikken Cuba er en ø-stat i det nordlige Caribien, mellem det Caribiske Hav og Atlanterhavet. Mod nord ligger USA og Bahamas, mod vest Mexico, mod syd Cayman-øerne og Jamaica, og mod sydøst Haiti. Cuba og dets oprindelige befolkning kom under spansk kontrol i det 16. århundrede.

Havana er hovedstaden i Cuba, og den næststørste by i Caribien efter Santo Domingo, med et indbyggertal på 2,1 millioner. I det gamle Havanna er der bevaret meget af den spanske koloniale arkitektur og bydelen er på UNESCOs Verdensarvsliste.

Andre vigtige byer er Santiago de Cuba og Camagüey.

Siden den socialistiske revolution i 1959 er mange mennesker flygtet fra Cuba, og det anslås, at mellem 30.000 og 40.000 er døde i disse forsøg.

Guantanamo Bay Naval Base er en amerikansk flådebase lokaliseret i Guantanamobugten i den sydøstlige del af Cuba, som bliver benyttet af United States Navy. Guantanamo-basen, som den ofte kaldes i danske medier, huser også en fangelejr for fanger mistænkt for at have forbindelse til al-Qaeda eller andre terroristorganisationer. Den amerikanske kontrol over cubansk territorium har aldrig været populær hos det cubanske folk og efter revolutionen heller ikke hos regeringen.

TIDSLINJE:

1492Christoffer Columbus ankommer til Cuba – på stedet der senere bliver til byen Baracao og erklærer øen for spansk territorium. Øen var i forvejen beboet af tre indianske folkeslag, ciboney, arawak og taino, der hovedsagelig ernærede sig ved jagt og agerbrug.

1508 – Sebastián de Ocampo bliver formentlig den første til at sejle til området hvor Cuba ligger, og bekræfter øens eksistens. Han var også den første til at opdage den Mexicanske Golf.

1511Spanierne anført af Diego Velázquez erobrer Cuba og dets oprindelige grupper af mennesker. Velázquez etablerer bosættelser, bla. Baraoca (15. august) og koloniserer Cuba. Havanas fantastiske havn gør den til et fælles handelssted til og fra Spanien. Allerede omkring 1600 var de indianske folk nærmest udryddet pga. sygdom, tvangsarbejde og spaniernes angreb. Indtil omkring år 1800 var der indført over 100.000 afrikanske slaver. På trods af en overenskomst mellem England og Spanien om at stoppe slavehandlen, blev der i løbet af 1800-tallet indført omkring en halv million flere.

1515Havana grundlægges af Velázquez og kaldes San Cristóbal de la Habana. Den fik status som by i 1592.

1523Sukkerrør, der senere vil blive øens største afgrøde, dyrkes for første gang. Planten blev medbragt af Columbus, men først i 1800-tallet. blev den dominerende som indtægtskilde for plantageejerne. Siden da har Cuba været en af verdens hovedeksportører af sukker.

1527 – De første afrikanske slaver ankommer til Cuba. (læs her)

1538-1555Havana led under fribytteres nedbrænding af byen i 1538 samt plyndringer i 1553 og 1555.

1586 – Den engelske kaprer Francis Drake, der senere blev kendt for at have foretaget verdens første jordomsejling (han var den anden – Elcano havde allerede gjort dette i 1522), landede ved Cape San Antonio, men angreb ikke nogen.

1606 – Spaniens konge erklærer, at Cubas vigtigste afgrøde, tobak, ikke kan  sælges til fremmede. De, der vover at overtræde dekretet kunne blive henrettet.

1607Havana blev udnævnt til øens hovedstad.

1649 – Omkring en tredjedel af øens indbyggere dør af den gule feber.

1762Storbritannien anført af Admiral George Pocock og Lord Albemarle indtog Havana og byttede den med spanierne det følgende år for Florida. Efter at have fået byen tilbage gjorde spanierne den til den bedst befæstede by i Amerika. Besættelsen slutter året efter. Læs mere her.

1843-1844 – Cubanske myndigheder undertrykker det, de mener er et plot om at befri de sorte slaver og ende kolonistyret. Oprøret kaldes “Conspiracy of La Escale” og overgrebet kaldes “the Year of the Lash“. Omkring 400 slaver blev dræbt, omkring 600 blev fængslet og 400 andre udvist.

1850’erneCubas nationalflag blev skabt af eksilcubanere i New York, USA og hejst første gang officielt i 1902. Læs mere her.

1868Uafhængighedskrigen begyndte og fortsatte ind i det 19. århundrede indtil den spansk-amerikanske krig dette år, hvor USA erobrede øen.

1886 – Slaveriet afskaffes officielt i Cuba.

1896 – Anført af general Valeriano Weyler, tvinger det spanske militær Cubas landbefolkning i koncentrationslejre, hvor tusinder døde af sygdom, sult og eksponering. På grund af dette, kendes han som “Slagteren”, for hans ekstreme taktik med at identificere oprørere.

1902Cuba blev erklæret officielt uafhængig; USA fastholdt dog retten til at have økonomisk og politisk dominans i hele landet frem til 1959.

1903 – Amerikanerne etablerede i 1898 en flådebase som strækker sig over 116 km², syd for byen Guantánamo. Det såkaldte Platt-tillæg gav USA retten over Guantanamobugten. I 1903 underskrev den daværende første præsident Tomás Estrada Palma en amerikansk traktat, efter præsident Theodore Roosevelt havde trukket de amerikanske styrker tilbage. Basens strategiske betydning voksede efter åbningen af Panamakanalen i 1914. Siden revolutionen i 1959, har Cuba krævet basen nedlagt.

1905Cubanerne gjorde oprør, til dels pga. Platt-tillægget. Oprøret førte til, at USA igen besatte landet i 3 år.

1909 – Den amerikanske besættelse slutter. José Miguel Gómez bliver præsident. Hans embedstid (1909-13) er skæmmet af beskyldninger om korruption.

1912 – Sorte cubanere gør oprør og protesterer mod diskrimination. Det amerikanske militær vender tilbage for at dæmpe opstanden.

1913Mario García Menocal bliver præsident fra 1913-1921. I hans embedstid, valgte han at være på de allierets side under første verdenskrig i 1917.

1920’erne – Under spiritusforbudstiden i USA, blev Havana et populært feriemål for amerikanere; nat- og spilleklubberne overlevede ophævelsen af spiritusforbuddet, men de fleste blev lukket i 1959 efter den cubanske revolution. Det var i denne periode de mange amerikanerbiler kom til Cuba, disse biler præger stadig i dag bybilledet i Havana trods deres efterhånden ringe stand.

1953 – Den cubanske revolution begyndte med et væbnet oprør ledet af Fidel Castros 26. juli-bevægelse og dets allierede mod den cubanske diktator Fulgencio Batistas regime. Oprøret sluttede med at Batista blev afsat 1. januar 1959, hvor hans regime blev erstattet af Castros revolutionsregering.

1955 – I Mexico i juni måned mødtes Castro med den argentinske revolutionær Ernesto “Che” Guevara, der sluttede sig til Castros bevægelse.

1958 – I slaget ved La Plata, foretog Batista et angreb på Castros base ved Sierra Maestras bjergkæde, der varede fra 11. juli til 21. juli, besejrede Castros styrker en hel bataljon af og tog 240 af
Batistas soldater til fange, mens Castros egne styrker kun mistede tre mand.

Photo credit: www.latinamericanstudies.org/cuban-rebels/

Photo credit: www.latinamericanstudies.org/cuban-rebels/

1959 – Den 1. januar vælter en oprørshær med Fidel Castro i spidsen præsident Fulgencio Batista, opnår fuld kontrol med landet, og proklamerer Republikken Cuba.

1960 – Efter USA indførte handelsblokaden, allierede Cuba sig med Sovjetunionen, samtidig med at premierminister Castro erklærede Cuba for en socialistisk stat i 1961.

1961Invasionen i Svinebugten den 17. april, var et amerikansk planlagt og finansieret invasionsforsøg på med bevæbnede eksilcubanere i det sydvestlige Cuba at vælte Castro-regeringen. Det mislykkedes dog fuldstændigt og viste sig at blive en stor international pinlig affære for Kennedy-administrationen. Aktionen kostede 100 mennesker livet, og mere end tusinde blev taget til fange.

1962 – Over tretten dage i oktober måned (fra 16.-28. Læs her), fremsatte USA og Sovjetunionen gensidige trusler om brug af atomvåben, hvis det blev nødvendigt. Cubakrisen, som den blev kaldt, var kulminationen på Den Kolde Krig, og man formoder at dette er et af de tætteste omstændigheder, hvor verden har været på randen af atomkrig mellem de to atommagter. Krisen opstod, da amerikanerne opdagede, at Sovjetunionen i hemmelighed var i fuld gang med at opstille anlæg til mellemdistancemissiler på Cuba – kun 140 km fra den amerikanske kyst. Opdagelsen skete ved en analyse af fotografier, som et amerikansk spionfly havde taget den 14. oktober 1962 under en overflyvning af øen.

1965Cubas Kommunistiske Parti blev dannet efter sammenlægningen af Socialistisk Folkeparti (Cuba)(dannet 1920), 26. juli-bevægelsen (dannet 1955) og El Directorio Revolucionario (dannet 1954). Disse tre partier var allerede fra 1961 samlet i Integrede Revolutionære Organisationer (IRO), men IRO blev ikke officielt regnet som et politisk parti.

1967Fidel Castro holder mindetale for Che Guevara på Revolutionspladsen i Havana den 18. oktober. Che sad i fangenskab i landsbyen La Higuera i Bolivia, da han blev henrettet af den bolivianske officer Mario Terán den 9. oktober. (Læs talen her)

1976-2008Fidel Castro var præsident, indtil hans bror Raúl Castro i 2008 erstattede ham.
2008 – Under Barack Obamas kampagne i 2008 beskrev han Guantanamo-lejren som et “sørgeligt kapitel i den amerikanske historie” og lovede at lukke den i 2009. 7 år senere er det endnu ikke sket.

2002 – Præsident George W. Bush etablerede en fangelejr på Guantanamo-basen, hvor 20 særligt farlige fanger fra krigen i Afghanistan den 11. januar, og efterfølgende Irakkrigen, kaldet “særlige kombattanter“, er blevet placeret og forhørt. Fangelejren er blevet stærkt kritiseret, af en række regeringer og organisationer mener at en tilfangetagelse uden rettergang, bryder menneskerettighederne. Siden 2014 befinder sig stadig 154 fanger i lejren.

2008 – Den 23. februar bliver Raul Castro officielt indsat som Cubas præsident. Han afløser sin sygemeldte bror Fidel, som har siddet på magten de seneste 49 år.

2015 – Onsdag d. 01. juli erklærede præsident Obama, at USA i et historisk skridt har genetableret de diplomatiske forbindelser med Cuba. Mandag d. 20. juli genåbnede Cuba deres ambassade i Washington D.C. i USA.

 

 

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.