Amerikanske jomfruøer

 

Højreklik og åbn billede på ny fane. Foto: www,paradise-islands.org

Amerikanske jomfruøer (engelsk: US Virgin Islands) er en øgruppe i Det Caribiske Hav. Øgruppen er et territorium underlagt USA, og består af de tre øer Sankt Croix, Sankt Jan og Sankt Thomas.

De amerikanske jomfruøer er en del af en større øgruppe som kaldes Jomfruøerne. Den anden del kaldes Britiske Jomfruøer. Vest for De amerikanske jomfruøer ligger Puerto Rico.

De amerikanske jomfruøer hed Dansk Vestindien fra 1691 til 1917. I 1917 købte USA den strategisk beliggende øgruppe fra Danmark for 25 millioner dollar. USA ville sikre sig mod, at den faldt i tyske hænder. Mange stedsnavne er stadig væk bevaret på dansk og mange af beboerne har danske navne. Turisme er, sammen med jordbrug og industrier, den vigtigste indtægtskilde. Der er venstrekørsel på øerne.

Om et år (2017) er det præcis 100 år siden, at Danmark afstod De Vestindiske Øer til USA. I den anledning kan Danmark købe øerne tilbage på grund af en klausul. Forsker kalder det en skelsættende begivenhed, og de Radikale er positive over for et tilbagekøb. Læs her.

TIDSLINJE:

o. 1500 FVTSkt. Thomas har været beboet af forskellige vestindiske indianerfolk. De første var Ciboneyfolket.

1493Christoffer Columbus fandt øerne (først Skt. Croix, derefter Skt. Thomas og Skt. Jan) på sin anden rejse til Amerika, og han navngav dem “Jomfruøerne” (Santa Ursula y las Once Mil Virgenes) efter Skt. Ursula, der ifølge legenderne skulle være fulgt af 11.000 jomfruer. Spanierne besatte hurtigt øerne for at kunne udvinde kobber.

1672 – Det danske kompagni Vestindisk-guineisk Kompagni annekterede den første af de tre ubeboede øer, Skt. Thomas.

1718 – Det danske kompagni Vestindisk-guineisk Kompagni annekterede den af af de tre ubeboede øer, Skt. Jan.

1733 – Den tredje ø, Skt. Croix blev købt fra det franske vestindiske kompagni.

I 1733 gjorde slaverne på Sankt Jan oprør og overtog kontrollen med øen. Det tog otte måneder og krævede hjælp fra en fransk styrke at nedkæmpe oprøret.

1755Skt. Thomas, Skt. Jan og Skt. Croix blev overtaget af kongen af Danmark-Norge fra det reelt fallerede kompagni. Økonomien i Dansk Vestindien var fuldstændig baseret på slaveri.

I 1755 var der 14.977 slaver og 1.841 frie indbyggere (hvide og frigivne slaver) på øerne.

1797 – var der 32.213 slaver og 4.480 frie indbyggere (hvide og frigivne slaver) på øerne.

Aktivitet på havnepladsen i Christiansted i 1815. Det var den vigtigste by og regeringssædet på de dansk-vestindiske øer på den tid. Foto: Rigsarkivet. Fra Statens Arkiver/Danmarkshistorien.dk

Aktivitet på havnepladsen i Christiansted i 1815. Det var den vigtigste by og regeringssædet på de dansk-vestindiske øer på den tid. Foto: Rigsarkivet. Fra Statens Arkiver/Danmarkshistorien.dk

1802-1815 – Dansk Vestindien var besat af Storbritannien i perioden 1802–1803 og 1807–1815 i forbindelse med Englandskrigene.

Foto: Rigsarkivet/virgin-islands-history.org

Foto: Rigsarkivet/virgin-islands-history.org

1814Peter von Scholten kom til øerne efter sin officers-uddannelse i hæren, og som medlem af adjudantstaben fik han personlig tilknytning til Frederik VI. Han udtrådte af hæren og fik det indbringende embede som kongelig vejermester på Skt. Thomas. Her steg han i graderne og blev i 1823 udnævnt til guvernør over Skt. Thomas. Fire år senere blev han guvernør over alle tre øer.

1848 – I denne periode og fremefter blev øerne efterhånden et dræn for den danske statskasse, og fra 1860’erne overvejede man at afhænde dem. USA, der var øens altdominerende handelspartner, fremstod som den mest oplagte køber.

Den 3. juli 1848 undlod generalguvernør Peter von Scholten at bekæmpe et begyndende slaveoprør ved FrederiksstedSankt Croix. I stedet erklærede han uden forudgående konsultation med København slaverne for frie. Han endte sine dage den 26. januar, 1854 i Altona, Slesvig-Holstein som en nedbrudt mand efter at have afskaffet slaveriet. Læs her.

Foto: Danmarkshistorien.dk/Statens Arkiver

Foto: Danmarkshistorien.dk/Statens Arkiver

1917 – Øerne blev solgt til USA for 25 mio. dollars, der overtog administrationen den 31. marts og gav dem navnet De amerikanske jomfruøer.

1987 – Filmen Peter von Scholten, instrueret af Palle Kjærulff-Schmidt, med Ole Ernst i hovedrollen, fik premiere den 27. februar (DK). Den blev optaget på Jomfruøerne.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.