BERMUDA

1200px-bermuda_topographic_map-en

Bermuda er en øgruppe bestående af 181 øer der danner en fiskekrogs-lignende landmasse, der strækker sig omkring 35,5 km i længde og 1,7 km på tværs i Atlanterhavet. Broer og dæmninger forbinder de otte største øer.

Øgruppen er en del af Britisk oversøisk territorium i Nordatlanten øst for USA, og er således ikke en del af Caribien. Øerne ligger omkring 1070 km øst-sydøst for Cape Hatteras, North Carolina.

Hovedstaden er Hamilton. Øerne er en del af et stort koralrev. Bermuda indgår som det ene hjørne i bermudatrekanten, de to andre hjørner er Miami, Florida og San Juan, Puerto Rico. 

Vejret på øgruppen er subtropisk med 30 grader i gennemsnittet om sommeren og 13 grader om vinteren.

TIDSLINJE:

1505 – øen blev opdaget af kaptajn Juan de Bermúdez, som øerne er navngivet efter. Øerne var ubeboet ved opdagelsen og blev annekteret af ham til det spanske imperium, uden at han nogensinde satte sin fod på øen (1515), på grund af de omkringliggende koralrev og dårlige vejrforhold.

Første kendte kort der inkluderer Bermuda i 1511. Foto: www.bermuda-online.com

Første kendte kort der inkluderer Bermuda i 1511. Foto: www.bermuda-online.com

1609 – Øen blev annekteret af Virginia Company på vegne af den britiske trone. Flåden på i alt ni skibe, blev ledt af Sir George SomersSea Venture, satte af fra den nye engelske koloni Jamestown i Virginia. Flåden blev fanget i en storm, og Sea Venture blev adskilt fra de andre skibe. Da det østlige Bermuda blev opdaget, satte de kursen mod koralrevene for bevidst at undgå at skibet skulle synke yderligere efter stormskaderne. Alle 150 ombord blev dermed reddet, og de tilbragte de næste 10 måneder på øen.

1612Viginia Company ledt af Sir Richard Moore (blev den første guvernør), sendte 60 bosættere til Bermuda og etablerede Saint George som hovedstad (den ældste by i dag i Amerika) indtil 1815. Øen blev videresolgt til Bermuda Company.

1616 – Slaver blev bragt til Bermuda.

1684 – Den britiske regering overtog kontrollen fra Bermuda Company.

1707 – Øerne blev officielt indlemmet i Storbritannien ved sammenlægningen af de engelske og skotske herredømmer.

Bermuda. Hamilton. A bronze of Sarah (Sally) Bassett. Read her story below.

https://www.flickr.com/photos/annedavid2012/15684503775

1730 – Den 21. juni blev slaven kendt som Sally Bassett brændt på bålet efter at være kendt skyldig i at have forgiftet adskillige personer. Retssagen mod hende har nogen gange været kaldt en heksejagt. En legende fortæller at i resterne af hendes aske blev fundet en lilla blomst med navnet Bermudiana (Sisyrinchium bermudiana). Før hendes død, havde Sally fortalt, at der ville kunne findes et tegn på hendes uskyld efter hendes død. En historiker forklarede at henrettelsen muligvis inspirerede til slaveoprøret i Vestindien.

1775 – Under den Amerikanske uafhængighedskrig placerede Continental Congress handelsembargo mod Storbritannien og kolonierne. Bermuda fik et tilbud om fritagelse imod at krudt der blev opbevaret i St. George skulle sendes til Amerika.

1813 – Bermudas første postkontor blev etableret.

1815 – Hovedstaden flyttes fra Saint George til Hamilton

1834 – Slaveriet blev afskaffet.

Gibbs Hill Fyrtånet. Foto: Wikimedia.org

Gibbs Hill Fyrtånet. Foto: Wikimedia.org

1844Gibbs Hill fyrtårnet blev støbt af stål og er et af de første højeste fyrtårne i verden til at være støbt i stål – pga. at støbejern på daværende tidspunkt ikke endnu kunne bøjes.

1864 – Indbyggerne i Bermuda tjente formuer på at færge forsyninger til sydstatshæren under den amerikanske borgerkrig.

Foto: wikimedia.org

Crystal Cave. Foto: wikimedia.org

1907Crystal Cave er en af øens mange underjordiske huler som findes tæt ved Castle Habour i Hamilton Sogn. Det har været en yndet turistattraktion siden 1907.

1930Bermuda begyndte at reklamere med sine sommer-turistattraktioner.

1931-1948Bermudas jernbane blev sat i drift.

1938 – En flyrute mellem Bermuda og New York blev etableret.

1941USA lejede en stor del af øen i 99 år og gik i gang med at bygge militær-installationer.

1944 – Kvinders valgret blev givet.

1946 – Det var kun tilladt at eje 1 bil pr. familie.

flying-saucer-over-bermuda

1949 – UFO MYTE: Den muligvis mest berømte ufo observation på Bermuda fandt sted den 20. juni, da et lysende sfærisk objekt blev set af en arkitekt, hans kone og to venner flyve forbi på horisonten i retningen mod syd. Observationen varede 15 minutter, indtil sfæren pludselig strøg direkte op i luften og forsvandt i løbet af nogle sekunder.

1953 – Udtrykket “Bermuda Shorts” for knælange shorts blev først gang registreret dette år.

1957 – Den britiske hær blev trukket tilbage.

1959 – De sorte boykottede biograferne og tvang ejerne til at gøre en ende på segregering.

1963 – Første politiske parti etableret.

Foto: National Ocean Service

Foto: National Ocean Service

1964 – MYTE: Navnet Bermuda-trekanten, angiveligt et område i Atlanterhavet med uforklarlige katastrofer eller forsvindinger, blev første gang fremhævet (og opfundet) af Vincent Gaddis i magasinet Argosy, hvor han beskrev trekantens tre afgrænsninger i Miami i Florida, San Juan i Puerto Rico og Bermuda i midt-atlanterhavet. Han var også den, der foreslog at Atlantis var virkelig og forbundet med trekanten. Men 14 år tidligere skrev Edward Van Winkle Jones en artikel i The Miami Herald den 17. september, 1950 og 2 år senere udgav Fate magasinet historien “Sea Mystery at Our Back Door“, en kort artikel forfattet af George X Sand om tabet af adskillige flyvere og skibe, inklusivt Flight-19, en gruppe bombefly der forsvandt under en træningsmission den 5. december, 1945.

1965Bermuda Regimentet blev dannet.

pdvd_2013

Screenshot fra “You Only Live Twice” 1967.

1967 -FILM: James Bond filmen “You Only Live Twice” blev delvist filmet ud for Bermudas kyst med ubåden der dukker op til overfladen med gummiflåden på toppen.

1968 – Ny forfatning blev indført, internt selvstyre blev etableret, og United Bermuda Party vandt første valg under forfatningen.

1973 – Guvernør Richard Sharples, og hjælperen Kaptajn Hugh Sayers blev skudt og dræbt udenfor hans hjem den 10. marts, mens de luftede guvernørens hund, af snigmordere associeret med den sorte milits Black Power gruppe på øen, kaldet Black Beret Cadre.

1977 – Den 2. december blev Larry Tackle og Erskine “Buck” burrows henrettet ved hængning for mordet på Guvernør Sharples. Udbredte optøjer opstod kort efter. Læs mere her.

Foto: http://www.thedailybeast.com/

Foto: http://www.thedailybeast.com/

1980John Lennon og Yoko Ono ankom til Bermuda i juni måned efter at have sejlet med livet i behold gennem en tropisk storm. Denne oplevelse markerede slutningen på Lennon’s 10 år lange skriveblokering og førte til hans sidste soloalbum, Double Fantasy, efter at være inspireret af Bermudas kyst. Parret ende med at tilbringe to måneder ved Fairylands. John Lennon blev skudt og dræbt i New York den 8. december, 1980. Læs mere her og her.

1981 – Menneskerettigheder blev vedtaget og racediskriminition hermed gjort forbudt. Læs her.

1991 – I juni besøgte Michael Jackson sammen med Macaulay Culkin og en anden vens familie på Hamilton Princess Hotel i nogle uger. Læs mere her om deres venskab.

1995 – Den amerikanske og britiske flåde på øen lukker baserne og samtidig var der folkeafstemning om uafhængighed skulle indføres, men flertallet var imod.

2000UNESCOs verdensarvliste tilføjede Saint George til deres liste.

2003Orkanen Fabian ramte Bermuda og forårsagede for over 300 mio $ i skader, men kun fire dødsfald.

2004 – Anti-terrorisme akten blev godkendt – formålet var at stoppe terrorister i at misbruge havormråder langt fra kysten til finansielle industrier.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.