CAYMANØERNE (britisk)

Højreklik og åbn i ny fane for stor størrelse. Foto: wikimedia.org

Højreklik og åbn i ny fane for stor størrelse. Foto: wikimedia.org

Caymanøerne er et oversøisk territorium tilhørende Storbritannien beliggende i det vestlige Caribiske Hav og bestående af øerne Grand Cayman, Cayman Brac og Little Cayman.

Hovedstaden på Cayman Islands/Caymanøerne hedder George Town.

For det meste var Caymanøerne ubeboede indtil sent i det 17. århundrede. Da eksistensen af øerne blev afsløret, startede et kapløb om at blive et midlertidigt hjemsted for pirater, flygtninge, sejlere, slaver og efter sigende også et par desertører fra Oliver Cromwell’s hær i Jamaica.

Lokale optegnelser viser, at Isaac Bodden var den første person der blev født på Grand Cayman omkring 1661, og dermed også den første permanente bosætter. I dag er de fleste caymanians af afrikansk og engelsk afstamning, med betydelig raceblanding.

Øerne har aldrig opkrævet indkomstskat, kapitalvindingsskat, eller formueskatten, hvilket gør dem til et populært skattely.

TIDSLINJE:

1503Christopher Columbus var den første til at spotte øerne den 10. maj på hans fjerde og sidste rejse til Amerika. Han døbte dem Las Tortugas efter de mange søskilpadder der svømmede i havet.

1586 – Den første registrerede engelske besøgende på Grand Cayman var Sir Francis Drake der døbte dem Cayman-øerne.

1655 – Øerne sammen med den nærliggende Jamaica kom under Englands kontrol efter at Jamaica blev taget fra spanierne af Oliver Cromwell’s hær.

1655-1671 – Pirater, kendt som kapere, sejlede i Caribien med tilladelse fra deres lande for at samle rigdomme ind for deres land. Cayman Brac og Little Cayman blev koloniseret før Grand Cayman bosættelser faldt for piraternes plyndringer.

1670 – Spanierne overdragede officielt øerne, inklusivt Jamaica, til Storbritannien, under Madridtraktaten.

1672 – De første bosættere ankom i nærheden af Bodden Town.

1700-tallet – De første permanente kolonister ankom til øerne.

1708Storbritannien omdøbte øerne til Cayman Islands.

1713-1714 Freden i Utrecht gjorde en ende på kapervæsenet.

1794 – “Wreck of the Ten Sail” er en historisk begivenhed der fandt sted i den østlige ende af Grand Cayman den 8. februar. Ti skibe, der var en del af en konvoj på vej fra Jamaica til USA og Storbritannien forliste på det omkringliggende rev.

1835 – Slaver blev frigjort.

1863Caymanøerne blev en jamaicansk afhængighed og administreret af en udpeget kommissær.

1877 – Grand Cayman, Cayman Brac og Little Cayman kom under fælles administration.

1932 – Den 8. og 9. november ramte en orkan Cayman Brac, dræbte 109 mennesker, og medførte en nær udslettelse af alle beboelser. Læs mere her og  her.

1937 – Første krydstogtskibe ankom til øerne.

1954 – Første flyveplads konstrueret.

1957 – Første rekreative dykkervirksomhed blev etableret.

1959Caymanøerne sluttede sig til West Indies Federation, der dog i 1962 blev opløst.

1962Jamaica erklærede uafhængighed, hvilket tvang Caymanøerne til at stemme om de skulle forblive under britisk styre – hvilket øerne forblev under.

1971 – Administrator-titlen blev skiftet om til guvernør-titel.

2004 – Orkanen Ivan medførte den 11. september omfattende ødelæggelser på Grand Cayman, over 2,85 mia. dollars i skader. Kun to personer blev dræbt. Det tog to år at vende tilbage til tilstanden før orkanen ramte.

2006 – Tusindevis af små snyltehvepse blev frigivet så de kunne bekæmpe ø-hoppende insekter, der ødelagde afgrøder.

2010 – Britiske politi blev bragt ind for at hjælpe med at takle bandekriminalitetsproblemet og bevare områdets ry for sikkerhed; en britisk videnskabsekspedition opdagede den 6. april verdens dybeste undersøiske vulkanske hydrotermiske væld. læs mere her.

Foto: Carrie Z/pixabay.com

Foto: Carrie Z/pixabay.com

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.