GRENADA

Højreklik og åbn i ny fane for original str. Foto: wikimedia.org

Højreklik og åbn i ny fane for original str. Foto: wikimedia.org

Grenada er et caribisk land beliggende nord for Trinidad og Tobago. Landet består af øerne Grenada samt småøerne Carriacou og Petite Martinique. Der er over 600 småøer, hvor de fleste er ubeboede. Øen har vulkansk oprindelse og søerne Grand Etang og Antoine er dannet i udslukte kratere.

Grenadas befolkning er omkring 100.000 (2013) fordelt på 340 Km2. Hovedstaden og den største by er St. George’s, efterfulgt af Gouyave, Grenville, Victoria, Saint David’s, Sauteurs, og Hillsborough.

Grenada er opdelt i 6 sogn: Saint Andrew, Saint David, Saint George, Saint John, Saint Mark og Saint Patrick.

Grenada er berømt for sine krydderier og går også under betegnelsen «krydderiøen» (Spice island). Med til landet hører økæden Grenadines, hvoraf de største øer er Carriacou (34 km2) og Petite Martinique (2 km2 ).

TIDSLINJE:

20 mio FVTGrenada blev dannet som en undersøisk vulkan.

1498 – Den første opdagelsesrejse til Grenada blev ledet af Columbus, der var på sin tredje rejse til Den Nye Verden, men på grund af de indfødte carib-indianeres fjendtlighed faldt alle forsøg på kolonisering til jorden. Columbus navngav øen Concepcion.

1609Storbritannien forsøgte at oprette en lille koloni, men fejlede, og det blev franskmændene der fik held med at drive de sidste 4 dusin kannibalistiske carib-indianere væk fra øen i 1651 (de kastede sig ud fra en klippe på øens nordlige spids) og de opnåede fuld kontrol med øen i 1674, trods indædt modstand fra caribierne.

1650 – Franske kolonister fra Martinique, etablerede en koloni, og grundlagde St. George’s, den nuværende hovedstad i dag.

1705 – De franske kolonister begyndte opførelsen af Fort George. Det blev færdiggjort af briterne.

1753 – De franske kolonister fra Martinique havde 100 sukkermøller og 12.000 sorte slaver. På dette tidspunkt var den oprindelige befolkning udryddet.

1779 – Den franske flåde besatte Grenada den 4. juli.

1783 – Frankrig afstod Grenada til Storbritannien i overens-stemmelse med traktaten i Versailles, på et tidspunkt, hvor den havde udviklet sig til en traditionel caribisk ø med sukkerplantager og afrikanske slaver som arbejdskraft. Briterne introducerede produktionen af kakao, bomuld og muskatnød – baseret på anvendelsen af slavearbejdskraft. Antallet var i 1788 steget til 24.000, og det forblev på dette niveau frem til afskaffelsen af slaveriet i 1838.

1834 – Slaveriet blev afskaffet.

1885-1958 – Grenada fungerede som administrative hovedkvarter for British Windward Islands.

1955 – Orkanen Janet ramte om morgenen den 23. september  Grenada, ødelagde 75% af muskatnødtræer, medførte 122 dødsfald og 65,8 mio$ i skader på økæden.

1958-1962 – Grenada blev en del af det britisk-sponsoreret Federation of West Indies.

1967 – Grenada blev tilknyttet staten Storbritannien.

1974 – Landet opnåede selvstændighed den 7. februar.

1979 – Regeringen ledet af landets første premiereminister, Eric Gairy, blev væltet ved et ublodigt kup af en gruppe kommunister (New Jewel Movement), hvilket efterfølgende medførte indre spændinger i den kommunistiske fløj, og i 1983 da kuppets leder, Maurice Bishop blev henrettet trods massive protester fra befolkningen den 19. oktober, greb USA og andre caribiske lande efterfølgende ind og fik genindført demokratiet.

Højreklik og åbn i ny fane for original str. Foto: Wikimedia.org

Den amerikanske invasion af Grenada. Højreklik og åbn i ny fane for original str. Foto: Wikimedia.org

1983Invasionen af Grenada, med kodenavnet Operation Urgent Fury, var en amerikansk invasion bestående af 1800 marinesoldater og rangers af østaten den 25. oktober i samarbejde med Barbados, Jamaica og Organisationen for Østcaribiske Stater (OECS), som reaktion på vicepremierminister Bernard Coard. Tre dage efter havde de amerikanske styrker fuld kontrol over øen.

2001 – Grenada blev blacklistet af den Paris-baserede Financial Action Task Force for ikke at håndtere problemet med hvidvaskning af penge. Grenada blev taget af listen igen året efter.

2002 – Større organisk banan projekt lanceret i et forsøg på at sætte skub i industrien; 150 tønder land afsættes til økologisk dyrkning.

2004Grenada led alvorlige økonomiske følger (1,1 mia$) efter 90% ødelæggelser forårsaget af Orkanen Ivan, den 7. september og medførte 39 dræbte. Grenadas regering vurderede at 5.000 familier havde mistet deres hjem. Kun 1 ud af 10 huse stod intakt.

Den 15. oktober opfordrer den tidligere præsident Jimmy Carter andre internationale långivere at eftergive en del af Grenadas gæld, da landet har brug for at komme sig efter ødelæggelserne fra Ivan.

Orkanen Emily's linje over Caribien 2005. Foto: wikipedia.org

Orkanen Emily’s linje over Caribien 2005. Foto: wikipedia.org

2005Taiwan kappede formelt båndene til Grenada den 27. januar, efter at have beskyldt den lille ø for at udnytte rivaliseringen mellem Kina og Taiwan i håbet om at få mere økonomisk støtte.

Den 14. juli ramte orkanen Emily Grenada med 145 km/t i vindstyrke. Grenada havde endnu ikke nået at komme sig over Ivan året før, men denne gang resulterede deet i et dødsfald og betydelige skader i den nordlige del af landet, inkl. Carriacou, der havde undgået det værste af Ivan. 16 huse blev ødelagt og og 200 mere blev beskadiget, afgrøder blev ødelagt, samt to af de vigtigste hospitaler blev oversvømmet. Omfanget af skader løb op i 110,4 mio$.

2008 – Den tidligere og afdøde premiereminister Sir Eric Gairy, blev kåret som landets første nationale helt på 34 årsdagen for uafhængighed.

2009 – De sidste 7 af de 17 mænd der blev dømt for kuppet i 1983 og mordet på Maurice Bishop, blev løsladt fra fængslet efter at have afsonet deres domme. Det var Bernard CoardDave Bartholomew, Callistus Bernard, Leon Cornwall, Liam James, Ewart Layne og Selwyn Strachan.

2011 – Den 26. december blev den 39-årige Oscar Bartholomew tæsket til han blev bevidstløsaf i alt 5 betjente efter at han løftede en civilklædt kvindelig betjent op og gav hende et knus, fordi han troede det var en ven. Han døde den følgende dag i detentionen. Officerer Kenton Hazzard og Wendell Sylvester blev tilbageholdt den 29. december. Den 1. januar, 2012 blev betjentene Edward Gibson, Shaun Ganness og Ruddy Felix også anholdt og sigtet for medvirken.  Læs mere her.

2016 – Den 5. januar meddeltes det på drealfmgrenada.com, at Oscar Bartholomews mor havde begået selvmord.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.