SAINT VINCENT og GRENADINERNE

Foto: GraphicMaps.com

Saint Vincent og Grenadinerne er en østat i den østlige del af det Caribiske Hav på grænsen til Atlanterhavet. Det er en del af de små Antiller, og er beliggende syd for Saint Lucia og nord for Grenada. Ud over hovedøen Saint Vincent hører der yderligere 31 øer til staten.

Saint Vincent og Grenadinene er delt ind i seks administrative sogne. Fem på St. Vincent, Grenadinene er samlet i et eget sogn: Charlotte, Grenadines, Saint Andrew, Saint David, Saint George og Saint Patrick.

Ni af øerne inklusivt St. Vincent og Grenadinerne er beboet:  Young Island, Bequia, Mustique, Canouan, Union Island, Mayreau, Petit St Vincent og Palm Island.

Havnebyen og hovedstaden Kingstown er en af ​​de mest maleriske i Caribien.

Landet består samlet af 32 individuelle øer, der strækker sig 77 km mod Grenada, komplet med tropisk regnskov, koralrev, hvide sandstrande og klart blåt vand.

De caribiske indianere gjorde hård modstand mod den europæiske kolonialisering frem til 1700-tallet. Før den tid havde øen fungeret som skjulested for afrikanske slaver som enten var flygtet fra naboøerne eller havnet der som følge af skibbrud. Disse blev som garifuna og blev ofte gift med lokale indianere.

Med tiden blev afrikansk slaveri på St. Vincent et hedt samtaleemne i England, da undertrykkende regler for de sorte, blev brutalt udført af de hvide plantageejere, der brugte slaver til at dyrke sukkerrør og andre produkter.

I dag kredser den samlede økonomi i Saint Vincent og Grenadinerne sig om landbruget, med bananer og kokospalmer de store kontante afgrøder.

TIDSLINJE:

1300 – Caribiske indianere fra Sydamerika erobrede øen fra Arawakindianerne.

1498Christopher Columbus besøgte hovedøen på St. Vincent’s Day (22. januar?) Han havde sejlet forbi i 1492, men det skulle vare 100 år før dette tykt skovklædte landskab blev bosat af udefrakommende.

1627St. Vincent overgivet til Britanniens Lord Carlisle.

1719 – Franskmændene begyndte plantedrift på øen.

1722 – Franskmændene etablerede den nuværende by Kingstown i de tidlige måneder.

1763 – Øen blev afslået til Storbritannien, indtil 1779, da den gik tilbage til fransk styre, og igen tilbage igen til Storbritannien i 1783 som følge af Paristraktaten, hvor øen blev anerkendt som britisk koloni.

1793William Bligh, den kendte britiske søofficer, (bedst kendt for mytteriet på HMAV Bounty, og den efterfølgende rejse til Timor, som mytteristerne havde forvist ham og 18 andre til) ankom til  øen med brødfrugt-frø som skulle kultiveres der.

1795-1797 – Årene frem til 1796 blev præget af konflikter mellem kolonisterne og indianerne, mere end 5000 indianere blev deporteret til Roatán, en ø udenfor Honduras.

1812 – Første dokumenteret udbrud af vulkanen La Soufriere, der medførte mange sårede beboere. Flere vulkaner i Caribien har sammen navn, der på fransk betyder “svovlgrube”.

1834 – Slaveriet blev afskaffet, hvilket resulterede i immigration fra andre folkeslag, blandt andet portugiser og asiater, der ofte kom til at leve under dårlige forhold.

1902 – Andet udbrud af La Soufriere, der krævede livet på 2000 øboere. Meget af Grenadinernes landbrugsjord blev beskadiget, og øens økonomi forværredes hurtigt.

1958-1962 – St. Vincent blev medlem af britisk-sponsorerede West Indies Federation.

1979St. Vincent og Grenadinerne blev uafhængig den 27. oktober.

1981 – Arbejdere lavede en generalstrejke for at protestere imod den økonomiske tilbagegang.

Foto: Kino.dk

2002-2003 – FILM: Pirates of the Caribbean: Den sorte forbandelse, blev indspillet fra den 9. oktober, 2002-7. marts, 2003. Hovedbasen var på St. Vincent, var hovedbasen for indspilningen af filmen. “Port Royal” havnen blev bygget ved Wallilabou Bay (St. Vincent – dokken og facaderne er for længst væk) og sættet af den lille by (også væk) ved Chateaubelair. Turismen er naturligvis blevet fordoblet pga. filmenes succes.

2003 – Landet fjernes fra listen over nationer der anses som usamarbejdsvillige mod hvidvaskning af penge i juni måned.

2013 – Saint Vincent opfordrede europæiske nationer om at betale erstatning for slavehandlen.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.